Bloomberg: Ponta, premierul pasionat de masini, prins pe traseul luptei anti-coruptie

Luni, 15 Iunie 2015, ora 10:58
2436 citiri
Bloomberg: Ponta, premierul pasionat de masini, prins pe traseul luptei anti-coruptie
Foto: Facebook/Victor Ponta Politician

Recentul scandal de coruptie la nivel inalt care il vizeaza pe premierul Romaniei, Victor Ponta, face subiectul mai multor articole care vizeaza postura ingrata in care se afla oficialul roman.

Cea mai recenta analiza, publicata pe portalul Bloomberg, trateaza subiectul Ponta prin prisma sinuoaselor trasee luate de lupta anti-coruptie din regiunea de sud-est a Europei, Romania fiind in continuare un exemplu pozitiv, dar si o tara unde coruptia e la ea acasa.

Jucarii pentru baietii mari

Premierului Ponta ii plac masinile rapide. Mitsubishi-ul Lancer in care concureaza in raliuri nu este nici macar privit ca o masina, ci ca o jucarie pentru baietii mari.

In 2009, moment in care primea masina pe post de sponsorizare, Ponta admitea singur aceasta chestiune: "Nu este o masina. E o jucarie. Este penru baietii mari care cheltuiesc bani frumosi pe astfel de jucarii".

Sponsorizarea a fost facuta de firma de avocatura a lui Dan Sova, acelasi partener politic si de afaceri care a indesat in conturile cabinetului de avocatura al lui Victor Ponta echivalentul a 46.000 de dolari pentru servicii de consultanta neefectuate in realitate, dupa cum sustin procurorii DNA.

Dupa accederea in functia de prim ministru a lui Ponta, firma lui Sova a beneficiat de alte contracte grase cu statul, acestea fiind sub lupa procurorilor.

Scandalul in care este cercetat premierul roman a izbucnit exact cu o saptamana inainte de votul unei motiuni de cenzura depuse de Opozitie impotriva actualului govern.

Atat acesta, cat si cererea procurorilor de aducerea in instanta a inaltului oficial au fost blocate in Parlament, ca urmare a masinariei de vot aflata la dispozitia coalitiei majoritare.

Coruptia, alta jucarie costisitoare

Un fost judecator al Curtii Constitutionale este anchetat pentru incalcarea sanctiunilor economice impuse Rusiei, un ministru al Agriculturii a facut inchisoare pentru o mita care includea palinca si caltabosi.

In acest moment, Ponta este ultimul membru al familiei sale care completeaza panoplia procurorilor DNA. Cumnatul, sora si mama sa sunt anchetati intr-un dosar vizand fraude cu fonduri europene.

Nr 1151 din lotul 4000?

"In mod absolut, scandalul acesta afecteaza imaginea Romaniei", recunoaste cu nonsalanta Ponta. "Romania a facut pasi importanti in lupta anti-coruptie si va continua in acelasi fel", sustine premierul suspectat de infractiuni.

Evolutia lui Ponta si a organizatiilor de combatere a criminalitatii din Romania se completeaza.

Victor Viorel Ponta a detinut primul post de procurer-sef al Parchetului national Anticoruptie in timpulmandatului lui Adrian Nastase.

Intre timp, iesirea sa din magistratura si apele tulburi in care si-a desfasurat activitatea cabinetul de avocatura Victor Ponta, l-au adus pe premier in atentia fostilor colegi.

Anul trecut, Directia Nationala Anticoruptie a condamnat 1150 de romani pentru infractiuni de coruptie. Anul acesta, Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, estimeaza ca se va atinge o cifra de cazuri de 4000, aproximativ 10 dosare/zi.

Intre cele doua capete ale acestui traseu se mai regasesc o acuzatie de plagiat in teza de doctorat a premierului, precum si cateva legaturi mai mult decat dubioase cu reprezentantii unor familii din lumea crimei organizate.

Si-au gasit nasul

In 2012, premierul Ponta si sotia sa, europarlamentarul Daciana Ponta, deveneau nasii cuplului Laurentiu Gorun si Larisa Mocioalca, finul premierului fiind fiul adoptiv al fostului cap al lumii interlope din Oltenia, Vasile Gorun.

"Nu am legaturi cu cei care se invarteau pe langa tatal meu vitreg. Da, pe Victor Ponta l-am rugat eu sa ne fie nas. Ne cunoastem de ceva vreme, suntem relativ apropiati ca varsta si mi-am permis acest lucru", marturisea finul premierului.

Vreme de cativa ani insa, Victor Ponta pastrase o legatura destul de stransa cu locotenentii lui Vasile Gorun, intalnindu-se in mai multe randuri cu Mihai Obreja, zis Labus, la restaurantul motel VFM de la marginea orasului Ramnicu Valcea.

In ianuarie anul acesta, Obreja si cativa acoliti au fost ridicati de DIICOT pentru camatarie, santaj, spalare de bani si infractiuni armate. Prejudiciul estimat: 800 de mii de euro.

Zona tulbure

Problema coruptiei institutionalizate din Europa de este un fenomen alarmant pentru Bruxelles si Washington, in conditiile in care strategii din cele doua capitale estimeaza ca flagelul poate reprezenta o arma eficienta de destabilizare a regiunii de catre Moscova.

In Moldova, premierul Chiril Gaburici tocmai si-a dat demisia dupa ce a fost acuzat ca si-a falsificat diploma de liceu si pe cea de facultate.

Vazand cazul Ponta, ziarele din Slovacia au titrat in cursul saptamanii trecute "Slovacii, gelosi pe procurorii din Romania", semn ca nici la Bratislava lucrurile nu stau tocmai pe roze.

"Romania nu este singura tara din regiune care se confrunta cu acest tip de cazuri. Insa, in Romania putem spune ca se misca ceva. Cazurile isi continua traseul in instanta si au ca finalitate condamnarea personajelor acuzate de coruptie.

Ma indoiesc ca va fi singurul dosar deschis pe numele lui Victor Ponta, mai ales ca vor fi alegeri parlamentare in 2016, in Romania", considera Otilia Dhand, analist pentru Teneo Intelligence.

Alaturi de Bulgaria, Grecia si Italia, tara noastra figureaza printre cele mai corupte tari ale UE, intr-un clasament intocmit de Transparency International.

#corutie Victor Ponta, #ancheta DNA Victor Ponta, #legaturi Ponta interlopi , #Premier