Ponta curteaza investitorii chinezi pentru autostrazi, telecomunicatii si energie

Luni, 01 Iulie 2013, ora 09:12
1959 citiri
Ponta curteaza investitorii chinezi pentru autostrazi, telecomunicatii si energie
Sursa foto: Evz.ro

Premierul Victor Ponta a declarat ca sunt proiecte de infrastructura si de investitii in domeniul energiei si al telecomunicatiilor in privinta carora companiile chineze au fost deja informate, iar el, prin vizita oficiala pe care o efectueaza in China doreste sa ofere un semnal si un impuls politic.

"Dan Sova are acel portofoliu de proiecte de infrastructura, pe care le-a pregatit, dar la modul serios, (...) la nivelul la care in dosar exista studiu de fezabilitate, costul fiecarui proiect, nevoia de finantare, anii in care se recupereaza, impactul economic. (...)

La Comarnic-Brasov cei mai avansati sunt cei care au lucrat si inainte la proiect, asocierea Vinci-Strabag, pentru ca ei au acest avantaj, au mai lucrat, dupa care pe vremea ministrului Berceanu au cam fost goniti de acolo, insa sunt alte proiecte de infrastructura care privesc si autostrazi, canalul Siret-Baragan, portul Constanta, investitiile in telecomunicatii si energie, unde companiile chineze deja au fost informate, prin ambasada Chinei la Bucuresti, prin ministrii nostri care au venit, iar acum, la nivel de prim ministru, sa zic, dau si impulsul politic pe care in general ei il asteapta. Ei sunt obisnuiti atunci cand investesc intr-o tara sa aiba si o relatie politica foarte buna", a spus primul ministru, intr-un interviu acordat TVR.

Premierul a remarcat ca in China exista un sistem economic in care administratia joaca un rol important, iar o tara al carei prim ministru e primit de presedintele si premierul Chinei este o tara ce poate fi considerata partenera pentru China. El a adaugat ca programul sau prevede intalniri cu doi dintre gigantii mondiali in domeniul telecomunicatiilor, Huawei si ZTE, care au investitii in Romania si intentioneaza sa le dezvolte.

"Merg, de asemenea, la una din marile companii de energie nucleara, pentru a continua sa promovam proiectul acela cu grupurile 3 si 4 de la Cernavoda. Ministrul Nita a fost deja aici, a avut o prima discutie, insa acum, ca prim ministru, dau mai multa forta acestui proiect", a mai precizat Victor Ponta.

El a adaugat ca faptul ca la doar cateva luni de cand noul prim ministru chinez si noul presedinte si-au preluat mandatul, un reprezentant al Romaniei este primit la cel mai inalt nivel, reprezinta un mesaj extrem de pozitiv.

"E clar ca noi am sarit peste rand, ca sa zic asa. Toata lumea vrea sa vina la Beijing. (...) Depinde de mine ca sa arat ca acesti ani in care relatiile au fost mai putin apropiate, au fost o simpla exceptie si ca, de fapt, Romania poate sa ramana cel mai bun prieten al Chinei in UE", a spus el.

#investitii chinezi Romania, #investitori China autostrazi Romania, #investitii China telecomunicatii, #investitori chinezi energie , #Premier