Ponta: Legea redeventelor din 2014 va include un fond special pentru proiectele de dezvoltare

Luni, 17 Iunie 2013, ora 08:00
1745 citiri
Ponta: Legea redeventelor din 2014 va include un fond special pentru proiectele de dezvoltare

Noua lege a redeventelor, care va fi adoptata in 2014, urmeaza sa prevada crearea unui fond special, dupa modelul norvegian, iar din banii incasati pentru noile exploatari vor fi finantate proiecte de dezvoltare importante pentru tara, a declarat, duminica, premierul Victor Ponta.

"Anul viitor expira cei zece ani conveniti in acordul cu OMV in care nu puteam umbla la redevente. La anul viitor vom avea o noua lege a redeventelor, in care vom aplica media europeana. Nu spun ca vom face cele mai mari redevente, ca pleaca oamenii din tara. Nu le vom mai face insa nici cele mai mici - va fi exact media mondiala, astfel incat sa existe interesul sa ramana in tara, sa exploateze. (...)

Mai e un lucru pe care vreau sa-l punem in lege: vreau sa facem, pe modelul Norvegiei, un fond special, in care toate redeventele pe care le vom incasa pentru noile exploatari - fie ca e vorba de offshore, fie ca e vorba de gaz de sist - sa fie puse intr-un fond, nu in buget, de unde platim diverse cheltuieli ale administratiei sau salarii sau pensii, ci le punem intr-un fond de dezvoltare si le folosim numai pentru finantarea obiectivelor prioritare: o sa decidem - avem nevoie de autostrazi, sa informatizam toata tara, sa facem un centru cum e cel de la Magurele", a afirmat Victor Ponta, la RTv.

El a reiterat ca pretul gazelor in Romania se va reduce, daca se va trece la sursele neconventionale, si ca astfel ar putea fi asigurata independenta energetica a tarii.

"Toate explorarile pe care le face Chevron sau alte companii care au licenta sunt explorari conventionale. Deci nu exista metoda fracturarii hidraulice - e ce face si Romgaz astazi, cand cauta. Este exact acelasi lucru, daca dupa patru-cinci ani minim, din pacate, se constata existenta reala a acelor zacaminte, se va emite atunci o noua licenta. Cel care va fi atunci prim-ministru va avea de ales: importam de la Gazprom mai mult sau folosim gazul din Romania. Cred ca va zice sa-l luam de aici", a spus Ponta

El a mentionat ca Exxon a facut explorari in Marea Neagra, s-a confirmat deja existenta zacamintelor si urmeaza sa se treaca la partea de exploatare.

"Explorarea s-a cam incheiat. Au avut in Marea Neagra nava lor care costa un miliard de dolari si care facea explorari la 3000 de metri (adancime - n.r.). Exxon trece la construirea facilitatilor pentru exploatare, pentru ca trebuie sa pui platforma si sa duci gazele si petrolul la mal", a detaliat premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Lege redevente 2014, #Ponta fond special redevente, #Ponta redevente proiecte dezvoltare, #Ponta cuantum redevente , #Premier