Ponta: Nu se mareste impozitul pe chirii, ci contributia de sanatate

Miercuri, 14 August 2013, ora 08:28
2415 citiri
Ponta: Nu se mareste impozitul pe chirii, ci contributia de sanatate

Premierul Victor Ponta a declarat marti seara ca in Acordul cu Fondul Monetar International nu se face referire la mariri de taxe si impozite in Romania, singurele majorari fiind pentru accizele la alcool si produse de lux ca si compensare la scaderea TVA la paine si plata contributiilor la asigurarile de sanatate pentru cei care au si salarii, dar incaseaza si chirii.

"Nu exista in noul Acord nicio referire legata de cresteri concrete de taxe si impozite cu doua exceptii pe care mi le asum si le sustin. Prima, daca scadem TVA la paine, crestem accizele la produsele de lux, iahturi, ceasuri si la alcool, iar liberalii nu au nicio problema cu asta. A fost o masura a USL sustinuta si de liberali si de PC, sa reducem TVA la paine si e un pret corect pe care mi-l asum.

Cred ca am facut bine. Al doilea lucru vine de la Comisia Europeana si FMI. Acestea au intervenit dupa ce am redus contributiile de asigurari la sanatate la pensiile sub 740 de lei. Anul trecut Boc si Basescu i-a pus pe pensionari sa plateasca asigurari pentru toata suma, iar noi am venit si am promis sa dam inapoi. Comisia Europeana a spus ca pentru toate veniturile, in toata Europa se platesc contributii de sanatate.

Am spus ca de la 1 ianuarie 2014 pentru cei care au chirii si au si salariu, pentru ca cei care au doar chirii fara salariu plateau si acum contributii de asigurari de sanatate, cei care au si una si alta platesc acei 5,5% la sanatate din chirie. Asta este tot, nu exista nimic altceva. Nu exista nimic legat de drepturile de autor, nu am discutat asa ceva", a spus premierul la Romania TV.

El a adaugat ca Acordul cu FMI nu pleaca mai departe decat daca scrisoarea este semnata de catre guvernatorul Bancii Nationale, ministrul de Finante, premier si membrii Guvernului si de presedintele tarii.

"Daca cineva este nemultumit eu pe 10 septembrie ma prezint in Parlament cu scrisoarea. Presedintele Basescu daca este nemultumit poate sa nu o semneze dar va semna, nu va faceti nicio grija. E ca la CFR Marfa, eu i-o pun in brate, domnul Basescu, nu sunteti de acord cu CFR marfa spuneti, scrieti! Acolo m-am lamurit, nu are nimic. Cu FMI, la fel. Eu va garantez ca o sa semneze", a mai spus Ponta.

#taxe acord FMI, #Ponta impozite noi, #contributii sanatate incasare chirii , #Premier