Ponta: Preturile la care Romania va vinde gaze Moldova vor fi ale pietei

Luni, 26 August 2013, ora 17:37
1429 citiri
Ponta: Preturile la care Romania va vinde gaze Moldova vor fi ale pietei

Romania nu poate avea o productie interna doar din explorarile conventionale, a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca, multumita gazoductului Iasi-Ungheni, statul roman va putea acoperi necesitatea interna si va putea vinde Moldovei gaze la "preturile pietei".

"In urma explorarilor privind gazele, Romania va vea o productie care sa acopere necesitatea interna, acest lucru insemnand Romania si Moldova. (...) Important este ca din productia interna sa acoperim cererea. Pentru ei inseamna o negociere mai buna", a spus premierul, facand referire la preturile mai mici pe care le-ar plati moldovenii pentru gazele naturale.

Ponta a fost prezent la inaugurarea lucrarilor pentru gazoductul Iasi-Ungheni, care va avea 43 de kilometri, in urma unei investitii de 26 de milioane de euro. "Din acesti bani, sapte milioane sunt fonduri europene, restul vine de la buget", a mentionat premierul.

Gazoductul Iasi-Ungheni va conecta retelele de gaze ale Romaniei si Republicii Moldova si va avea o capacitate de transport de un milliard si jumatate de metri cubi de gaze anual, echivalentul a circa 15% din productia anuala nationala a Romaniei.

La inceput insa, va transporta doar 500 de milioane metri cubi, adica mai mult de jumatate din consumul Moldovei. Preturile la care Romania va vinde Moldovei vor fi in functie de piata, dar se anunta a fi mai mici decat cumpara acum Moldova, adica aproximativ 500 dolari pe mia de metri cubi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ponta gazoduct Unghieni Iasi, #gaze naturale moldova, #Ponta gaze naturale , #Premier