Premierul Victor Ponta participa marti la funeraliile nationale ale fostului presedinte Nelson Mandela

Marti, 10 Decembrie 2013, ora 09:15
1301 citiri
Premierul Victor Ponta participa marti la funeraliile nationale ale fostului presedinte Nelson Mandela

Primul-ministru Victor Ponta se afla marti in Africa de Sud pentru a participa la funeraliile nationale ale fostului presedinte Nelson Mandela, care vor avea loc pe stadionul FNB din Johannesburg.

Cel putin 83 de delegatii la nivel inalt sunt confirmate de Ministrul pentru Relatii Internationale si Cooperare din Africa de Sud, potrivit listei prezentate luni pe pagina sa de internet, pe care nu figureaza totusi deocamdata presedintele SUA, Barack Obama, care si-a anuntat prezenta.

Secretarul general al Natiunilor Unite, Ban Ki-moon, si-a confirmat prezenta la ceremonii, in timp ce China va fi reprezentata de vicepresedintele Li Yuanchao. Potrivit sursei citate, dintre tarile europene, in fruntea delegatiilor figureaza presedintele francez, Francois Hollande, si sefii guvernelor britanic, David Cameron, spaniol, Mariano Rajoy, si italian, Enrico Letta.

Din America Latina vor fi prezenti, intre altii, presedintii Braziliei, Dilma Rousseff, al Cubei, Raul Castro, al Venezuelei, Nicolas Maduro, si al Mexicului, Enrique Pena Prieto.

Organizatii regionale precum Uniunea Europeana vor fi reprezentate la nivel inalt de presedintii Consiliului UE, Herman Van Rompuy, si al Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, Uniunea Africana - de presedintele Comisiei, Nkosazana Dlamini Zuma, Commonwealth - de Kamalehs Sharma, iar Liga Araba - de Samir Hosni.

Peste 34 de tari africane au confirmat de asemenea prezenta sefilor lor de stat, intre care veteranii de pe continent Teodoro Obiang Nguema, din Guineea Ecuatoriala, si Robert Mugabe, de Zimbabwe.

Dintre sefii de stat membri ai monarhiilor vor fi regele Belgiei, Felipe, Mare Duce al Luxemburgului, Enrique I, si Regina Iordaniei, Rania. Dintre casele regale care vor fi reprezentate de mostenitorii coroanelor se numara principele de Asturias, Felipe de Borbon, mostenitorul coroanei regale britanice, Charles, printul Arabiei Saudite, Muqrin bin Abdulaziz Al Saud, printul Naruhito al Japoniei, Haakon al Norvegiei, Federick al Danemarcei si printesa Victoria a Suediei.

Papa Francisc l-a desemnat pe cardinalul Peter Kodwo Appiah Turkson, presedintele Consiliului Pontifical pentru Justitie si Pace, sa il reprezinte la funeraliile de stat ale lui Nelson Mandela.

Si-au anuntat de asemenea prezenta la aceste funeralii fostii presedinti americani Bill Clinton si George W. Bush, dar si fostii premieri britanici Tony Blair, Gordon Brown si John Major.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a hotarat sa renunte la participarea sa la funeraliile lui Mandela din cauza costurilor implicate de calatoria in Africa de Sud. Nici presedintele Traian Basescu nu merge in Africa de Sud, sustinand ca nu mai are bani in buget decat pentru deplasarea la lucrarile Consiliului European din aceasta luna.

Fostul presedinte sud-african Nelson Mandela a incetat din viata joi, 5 decembrie, la Johannesburg, la varsta de 95 de ani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#funeralii Nelson Mandela, #Ponta funeralii Mandela, #funeralii Africa de Sud , #Premier