The Economist: DNA face o treaba atat de buna incat o lauda si Ponta

Vineri, 20 Februarie 2015, ora 09:45
3187 citiri
The Economist: DNA face o treaba atat de buna incat o lauda si Ponta
Foto: Ziare.com

Valul de retineri initiat in Romania de DNA n-a trecut neobservat de presa occidentala, iar Elena Udrea tine si peste hotare capul de afis al listei cu oficiali pusi sub acuzare de procurorii anticoruptie.

Considerata ca intangibila din cauza mariajului cu Dorin Cocos si a protectiei asigurate de fostul presedinte Traian Basescu, Udrea este vazuta de publicatia The Economist ca "pestele cel mare" al DNA in dosarul Microsoft.

Trimiterea ei in judecata este o dovada a cresterii eficientei DNA, in conditiile in care pana acum observatorii internationali au privit eforturile Directiei ca fiind insuficiente.

Kovesi, vanatorul vanat

Laura Codruta Kovesi, procurorul sef al DNA, a fost instalata in functie in aprilie 2013.

Unii analisti au considerat ca ea nu va fi in stare sa pastreze reputatia agentiei, dar, in realitate, numarul de cazuri instrumentate de procurori a crescut constant, arata The Economist.

Anul trecut, DNA a obtinut condamnarea a 1.138 de persoane, incluzand 24 de primari, 5 parlamentari, doi fosti ministri si un fost premier, in persoana lui Adrian Nastase.

90% dintre dosarele deschise de procurorii anticoruptie au avut ca rezultat condamnarea invinuitilor.

Nu a fost chiar o perioada care sa starneasca aplauzele politicienilor pentru activitatea lui Kovesi, scriu jurnalistii straini.

Anul trecut, aceasta s-a plans ca nu este seara in care viata ei personala sa nu fie tinta unor atacuri pe anumite posturi TV. La o televiziune, aceasta a fost acuzata inclusiv ca ar fi luat mita.

2013 a fost si un an in care interferenta politicului in activitatea DNA si presiunile publice la adresa procurorilor au inregistrat un trend asecendent.

In prima faza, Kovesi s-a confruntat cu opozitia manifestata de prim-ministrul Victor Ponta, care inainte de instalarea sa in functie nu se sfia sa o numeasca o un succesor al Securitatii din era comunista.

La sfarsitul anului, incercarea PSD de a obtine, printr-un proiect de lege, aministia pentru politicienii de rang inalt a fost pe punctul de a arunca activitatea DNA la cosul de gunoi al istoriei.

Efect de bumerang

Astazi, Victor Ponta vorbeste cu mandrie despre DNA. Prim-ministrul, in varsta de 42 de ani, fost procuror, scoate in evidenta, cu fiecare ocazie, evaluarea pozitiva primita de Directia Nationala Anticoruptie de la agentia de monitorizare a UE, puncteaza The Economist.

Legea amnistierii a fost blocata in ianuarie, iar orice discutie despre reluarea acestui demers nu are un fundament serios, da asigurari premierul roman.

Cat despre Kovesi, Ponta nu se poate abtine sa spuna: "Eu am fost cel care a semnat actul de instalare a ei in functie!".

De fapt, Kovesi a fost propusa de Traian Basescu si a ajuns in functia de procuror-sef ca parte a negocierii politice derulate intre acesta si Ponta, pentru asigurarea unui pact de guvernare, aminteste publicatia straina.

Ponta nu se jeneaza insa sa-si aroge meritele pentru acest lucru, scrie The Economist.

"Este o dovada a popularitatii de care se bucura institutia in randul publicului", crede Cristian Ghinea, de la CRPE, un grup de analiza din Bucuresti.

DNA ocupa locul patru in randul institutiilor credibile din Romania, dupa biserica, armata si serviciile de securitate.

Apropiati ai prim-ministrului recunosc ca atacurile acestuia impotriva sefei DNA au fost facute doar pentru a-si mentine popularitatea in randul membrilor de partid.

Pierderea alegerilor prezidentiale in fata lui Klaus Iohannis, care a avut un mesaj anticoruptie, a demonstrat ca succesul este asigurat de combatere acesteia si nu de scuzarea ei.

Un mesaj mai clar pentru investitori

Presiunea Bruxelles-ului pentru aplicarea legilor anticoruptie si insistenta Statelor Unite in acest domeniu, ca parte a limitarii efectelor influentei Rusiei in estul Europei, sunt de natura sa sporeasca rezultatele DNA.

Americanii au accentuat inca o data acest mesaj, prin vocea secretarului de stat John Kerry.

Eforturile anticoruptie depuse de DNA au fost cu siguranta remarcate la Bruxelles si Washington. In clasamentul International Transparency, Romania ocupa locul 69 in clasamentul tarilor afectate de acest flagel.

Ramane in schimb ca operatiunea de curatenie de primavara derulata de DNA in randul coruptilor din Romania sa fie sesizata si de catre investitori.

Cum insa Victor Ponta a efectuat recent o vizita in Statele Unite, nu este exclus ca premierul roman sa fi petrecut o parte din timp povestind despre DNA si Codruta Kovesi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cazuri coruptie Romanie, #DNA presa straina, #Kovesi DNA Ponta , #Premier