Guvernul Ponta face intr-o zi cat altul in sapte in relatia cu FMI

Marti, 08 Mai 2012, ora 12:24
2570 citiri
Guvernul Ponta face intr-o zi cat altul in sapte in relatia cu FMI

Dupa ziua lunga de luni, in care Guvernul Ponta a trecut de votul din Parlament si de prima intalnire cu presedintele tarii, Executivul gaseste timpul necesar pentru semnarea scrisorii de intentie catre FMI, in pofida previziunilor analistilor, care dadeau ca sigura o amanare de cel putin o saptamana.

Premierul Victor Ponta a declarat marti ca scrisoarea de intentie catre FMI va fi dezbatuta in sedinta de marti a Guvernului si tot atunci va fi si aprobata.

Analistul economic Mircea Cosea considera ca amanarea trimiterii scrisorii, in cazul in care se va intampla, nu va reprezenta decat un tertip diplomatic prin care Guvernul sa castige timpul necesar pentru o mai buna evaluare a riscurilor masurilor pe care le va lua si daca acestea au sanse reale sa fie acceptate de catre FMI.

"Guvernnul Ponta nu are sanse sa obtina mai multe concesiuni fata de executivele anterioare, ci doar depasirea deficitului si derograri privind privatizarea companiilor de stat", considera Cosea.

Nici analistul financiar Dragos Cabat nu crede in alte noi concesii din partea FMI. "Majorarea deficitului bugetar (implicit daca bugetul va fi rectificat pentru a include platile de CASS si eventual revenirea salariilor bugetarilor si in conditiile in care veniturile bugetare au putine sanse de crestere spectaculoasa in lunile urmatoare) este o concesie pe care reprezentantii FMI o fac, in mod traditional, cu mare strangere de inima", considera Cabat.

Daca vorbim si despre speranta semnarii acordului in numai o saptamana de la inceperea discutiilor, se pare ca acest lucru este irealizabil din punct de vedere tehnic.

"Delegatia FMI va pleca cam asa cum a venit, doar cu promisiunea de a se intoarce in doua - trei saptamani pentru a finaliza discutiile si eventual pentru semnarea scrisorii de intentie, atunci cand lucrurile vor fi stabile politic si mai clare economic, in Romania", sustine Dragos Cabat.

Misiunea cu numarul cinci

In data de 24 aprilie, misiunea FMI a sosit in Romania pentru a cincea misiune de evaluare a acordului cu tara noastra.

In cadrul acestei misiuni de evaluare, autoritatile romane au o sarcina grea, si anume sa convinga finantatorii externi sa accepte recuperarea diminuarilor salariale din 2010, desi guvernul nu si-a facut toate temele.

Guvernul Ungureanu anuntase deja Comisia Europeana, in cadrul Programului de convergenta, aprobat saptamana trecuta, ca va decide in cursul acestui an, recuperarea integrala a diminuarilor salariale.

"In conditiile mentinerii politicii de inlocuire a unui angajat din sapte care parasesc sistemul, coroborat cu recuperarea integrala a diminuarilor salariale aplicate in 2010, cheltuielile de personal raportate la PIB sunt programate a avea o usoara crestere fata de anul 2011, insa pe termen mediu se reia tendinta de scadere a acestora", se arata in document.

Dupa reducerea salariilor cu 25% in iulie 2010, bugetarii au beneficiat anul trecut de o majorare salariala cu 15%, iar pentru refacerea completa a veniturilor initiale ar mai fi necesara o crestere cu circa 16%. Pentru buget, cheltuielile se ridica la doua miliarde lei in plus, anual.

Context economic dificil

Iar momentul pentru risipa nu este tocmai oportun, avand in vedere ca Romania se afla din nou in recesiune, dupa doua trimestre de scadere economica.

Bugetul general consolidat a inregistrat in primul trimestru un deficit de 3,4 miliarde lei, reprezentand 0,56 % din PIB, incadrandu-se totusi in tinta de deficit stabilita cu FMI prin ajustare cu investitiile realizate, conform executiei bugetare anuntate de Ministerul Finantelor.

Romania va inregistra in 2012 o crestere economica de 1,7%, conform Programului de Convergenta pentru 2012-2015, in scadere fata de varianta precedenta a Programului, care prognoza o crestere de 4%.

Promisiuni nerespectate

Desi in scrisoarea de intentie inaintata la Washignton dupa ultima vizita FMI, Guvernul Ungureanu si-a asumat indeplinirea a 15 obiective pana la sfarsitul lunii aprilie, a cincea evaluare FMI va prinde autoritatile romane nepregatite. Doar patru din cele 15 obiective au fost indeplinite si anume vanzarea unor pachete de actiuni de la companiile de stat Transelectrica, Romgaz, Hidroelectrica si Tarom.

La capitolul nerealizarilor, sunt incluse privatizarile companiilor Oltchim, Cupru Min, CFR Marfa si Electrica, vanzarea unui pachet de actiuni de la Transgaz, selectarea intermediarilor la Posta Romana pentru vanzarea unui pachet de actiuni etc.

#Guvernul Ponta, #scrisoare de intentie fmi, #reintregirea salariilor, #privatizarea companiilor de stat , #stiri Victor Ponta