Guvernul Ponta n-a convins inca oamenii de afaceri

Joi, 03 Mai 2012, ora 08:01
1366 citiri
Guvernul Ponta n-a convins inca oamenii de afaceri

Guvernul Ponta trebuie sa faca fata presiunilor unui an electoral, dar si cerintelor venite din partea patronatelor. Daca unii oameni de afaceri sustin propunerile actualului executiv, altii le contesta cu vehementa.

Maria Grapini, om de afaceri si membru in Federatiei Patronala din Industria Usoara (Fepaius) este ferm convinsa ca guvernul trebuie sa creeze parghiile care sa ii determine pe intreprinzatori sa investeasca in extinderea afacerii, iar asta inseamna, implicit, si crearea de noi locuri de munca.

Romania trebuie sa scape de sentimentul de neincredere care guverneaza mediul de afaceri romanesc, considera Maria Grapini, care sustine ca increderea fi data de predictibilitate, de o scadere a fiscalitatii si a costurilor pe sectorul micilor intreprinderi.

Grapini spune ca exista o propunere pe lista actualului guvern privind diferentierea frecventei platilor si a documentelor intocmite, pentru ca exista diferente majore intre costurile administrative la o firma de mici dimensniui, in comparatie cu o companie mare.

"Importat este sa avem posibilitatea finantarii afacerii, sa avem costuri diminuate la investitiile in tehnologie, sa acceleram accesarea de fonduri europene prin proceduri simplificate si sa beneficiem de o forta de munca calificata", a spus Maria Grapini.

Femeia de afaceri sprijina introducerea impozitarii diferentiate degresive si a salariului minim garantat de 800 de lei, pentru ca, sustine Grapini, romanii cheltuie putinele venituri pe mancare si intretinere, iar pentru haine abia daca le mai ajung banii. Ea considera ca fara o anumita putere de cumparare nu se poate revigora consumul.

Ar fi o idee ca la produsele de lux sa fie aplicata o cota TVA marita, sustine Maria Grapini, si spune ca ar fi corect ca marea masa a populatiei sa aiba un trai decent, iar in acceptiunea sa acest lucru poate fi realizat cu ajutorul impozitarii diferentiate.

Avocatul Gabriel Biris spune ca fiecare nou guvern instalat la Palatul Victoria trebuie sa beneficieze de prezumtia de competenta si buna-credinta.

Biris nu sustine, insa, introducerea impozitarii diferentiate, pentru ca ea exista deja.

"Noul guvern uita ca Romania are deja cota progresiva de impozitare, pentru ca exista o deducere degresiva. In momentul in care ai o deducere care scade in functie de venit, atunci nu mai are rost sa aplici deducere diferentiata", este de parere Gabriel Biris.

El sustine ca aplicarea cotei de impozitare diferentiata va duce la o scadere a veniturilor colectate la buget.

"Statul o sa ia mai putin, de la mai multi oameni, ceea ce va crea un deficit mult mai mare fata de o reducere a cotei", considera Biris. El este ferm convins ca sistemul progresiv va fi ucigator pentru veniturile bugetare.

Avocatul este ferm convins ca va fi introdus sistemul progresiv de impozitare, moment in care statul va realiza ca veniturile bugetare au scazut si atunci va trebui sa ia banii din alta parte. Gabriel Biris sustine introducerea salariului minim de 800 de lei pe luna, insa numai cu eliminarea beneficiilor corelate cu salariul minim.

Avocatul crede ca salariul minim pe economie este folosit, in marea majoritate a cazurilor, drept scut pentru evaziune.

"In foarte multe cazuri oamenii sunt angajati cu salariul minim pe economie, iar restul de bani sunt primiti "in plic" sau "in mana".

Gabriel Biris considera ca reducerea cotei TVA la 5% pentru alimentele de baza este una prea abrupta, si opteaza pentru cota intermediara de 9%, pentru ca astfel veniturile buigetarea nu vor inregistra o scadere foarte abrupta.

Sorin Minea, presedintele Romalimenta, considera ca o cota TVA de 5% pentru alimentele de baza ar duce la o majorare a bazei de impozitare si la crearea de noi locuri de munca. El sustine ca, in prezent, industria alimentara a concediat, nu a facut angajari, pe fondul prabusirii consumului.

Minea este de parere ca daca ar fi redusa cota TVA, macar la 9%, atunci preturile la raft ar fi cu 10% mai mici, moment in care piata neagra ar deveni mai "scumpa" decat cea impozitata.

Sorin Minea nu crede intr-o reintregire salariala si nici nu este de acord cu impunerea salariului minim pe economie de 800 de lei pe luna.

Presedintele Romalimenta sustine ca patronatele nu sunt de acord cu o astfel de decizie, pentru ca ea ar duce la o crestere a cerintelor pe piata muncii.

"Nu vreau ca statul sa-mi dicteze salariul minim, ci sa stabileasca salariul minim recomandat, dar sa-mi dea posibilitatea sa negociez", a declarat Sorin Minea.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#guvernul Ponta strategie, #guvernul Ponta oameni afaceri, #guvernul Ponta decizii , #stiri Victor Ponta