Guvernul Ponta - promisiuni multe, bani putini

Miercuri, 02 Mai 2012, ora 12:44
1685 citiri
Guvernul Ponta - promisiuni multe, bani putini

Guvernul Ponta trebuie sa faca fata tintelor de deficit, convenite cu FMI, a reintregirii salariilor, la care se mai adauga promisiuni precum reducerea TVA sau impozitarea diferentiata.

Analsitii economici sustin ca nu toate masurile propuse de Guvernul Ponta au acoperire economica si spun ca exista o perioada de proba, pana in noimebrie, timp in care guvernul trebuie sa pregateasca temeinic ceea ce vrea sa realizeze.

Analistul economic Mircea Cosea sustine ca nicio promisiune nu poate fi pusa intr-un context de credibilitate, pana nu se rezolva problemele fostului guvern. El sustine ca trebuie vazut ce rezerve exista la Ministerul de Finante, in ce masura se pot acoperi maririle de salarii si pensii si in ce masura se pot corecta unele legi precum cea a invatamantului, a sanatatii sau Codul Fiscal.

Mircea Cosea considera ca in masura in care guvernul va reduce cota CAS si va spirijni IMM-urile prin promovarea exporturilor, atunci exista sanse reale ca intr-un ciclu electoral, de patru ani, sa avem o crestere de un milion de locuri de munca.

"Totusi, cred ca este o cifra demna de Cartea Recordurilor, pentru ca rar s-a vazut ca, in perioada post-criza, o tara europeana sa poata sa creeze, in doi sau patru ani, un milion de noi locuri de munca", sustine analistul.

Cresterea salariului minim ar fi bine-venita,sustine analistul, dar numai in contextul in care ar fi insotita si de alte masuri, precum reducerea CAS-ului cu mai mult de 5% si o diminuare a cotei unice de impozitare.

Cosea este de parere ca pana in noimbrie nu poate fi adoptata o asemenea masura, ci numai dupa aceasta perioada si numai daca guvernul va avea majoritate parlamentara.

Analistul economic sustine ca implementarea impozitului diferentiat este realizabila, dar nu ar trebui sa reprezinte o prioritate, poate doar incepand cu anul 2013 sa se discute despre introducerea unei astfel de masuri.

Mircea Cosea spune ca, in primul rand trebuie reglementata problema salariilor, in general. Adica, salariile din sectorul public, cele care tin de productivitatea si utilitatea muncii sau problema veniturilor medii spre mari. "Este o masura cu un anumit iz populist, dar care cel putin in urmatorul an si jumatate nu o vad realizabila", sustine specialistul.

Nici reducerea TVA nu este posibila, cel putin nu in acest an, mai ales daca se recupereaza salariile functionarilor publici si a CAS-ului, sustine Cosea, care considera ca este bine-venita aplicarea impozitul redus la alimentele de baza.

Analistul economic Ionel Balnculescu considera ca, un milion de noi locuri de munca in patru ani de guvernare reprezinta o cifra greu de atins. El sustine ca, intr-un ciclu electoral, perspectiva ar fi, in cazul in care economia merge pe plus, de cel mult 400.000 de noi locuri de munca.

Blanculescu considera ca nu ar trebui sa fie o prioritate pentru actualul guvern introducerea impozitarii diferentiate si sustine ca aceasta decizie este impartita in USL. Astfel, membrii PSD sustin impozitarea diferentiata, in timp ce PNL doresta o cota maxima de 16%.

Analistul considera ca ar fi benefica impozitarea diferentiata, pentru ca, in esenta, asta inseamna o reducere a fiscalitatii, care se traduce prin cresterea veniturilor la buget.

Reducerea TVA la produsele de baza ar fi o a doua masura importanta, pentru guvernul Ponta, dupa cea a reintregirii pensiilor, pentru ca asta ar duce la reducerea evaziunii fiscale si la o cresterea a consumului, deci si a incasarilor.

Reducerea TVA de la 24% la 5% la produsele de baza ar duce la reducerea evaziunii, care in prezent este de 80-90%, considera Balnculescu, care propune si o crestere de pana la 50% a TVA pentru produsele de lux. "La industria de lux poti sa mergi cu cota TVA pana la 50% fara probleme, pentru ca, in Romania, aceasta este alimentata de bani negri. Pentru multi nu conteaza daca isi cumpara un Ferrari cu 250.000 de euro sau cu 400.000 de euro", conchide Blanculescu.

Analistul economic nu este de acord cu o marire a salariului minim pana la 800 de lei pe luna, fara un temei bazat pe productivitatea muncii, fiind ferm convins ca o astfel de masura va arunca in faliment multe companii.

#guvernul desemnat, #victor ponta, #masuri de relansare economica, #masuri austeritate romania , #stiri Victor Ponta