Ponta: Banii colectati din redevente vor fi impartiti intre bugetul central si cele locale

Miercuri, 23 Octombrie 2013, ora 07:45
1552 citiri
Ponta: Banii colectati din redevente vor fi impartiti intre bugetul central si cele locale

Banii colectati din redevente vor fi impartiti intre bugetul central si bugetele locale, fara sa mai fie varsati integral in bugetul de stat, conform sistemului aplicat pana in prezent, a anuntat premierul Victor Ponta.

"Eu sunt adeptul unui alt sistem, care se aplica in multe tari europene: acum, toata redeventa merge in bugetul central si cred ca e o greseala, pentru ca autoritatea locala si oamenii din zona spun 'Eu ce castig ?'. Cred ca trebuie sa gasim in noua lege a redeventelor o impartire a veniturilor din redevente intre bugetul central si autoritatea locala", a spus Ponta la postul B1 TV.

El a precizat ca aceasta prevedere va fi inclusa in noua lege a redeventelor, care trebuie aprobata anul viitor.

Bugetul de stat incaseaza anual redevente miniere si petroliere care se cifreaza in jurul sumei de un miliard de lei.

Companiile care produc petrol si gaze naturale platesc in prezent redevente cuprinse 3,5% si 13,5% din productie, in functie de tipul zacamintelor de hidrocarburi. Aceste niveluri ale redeventelor au fost fixate in 2004 si sunt valabile pana in decembrie 2014 inclusiv, fiind stabilite prin contractul de privatizare a companiei Petrom cu grupul austriac OMV.

La inceputul anului, premierul Ponta a anuntat ca Guvernul intentioneaza sa majoreze nivelul redeventelor percepute producatorilor de petrol si gaze mai devreme de anul 2015, precizand ca va discuta pe aceasta tema cu cu managerul general al OMV, proprietarul companiei Petrom.

Principalele companii din sectorul petrolului si gazelor din Romania sunt OMV Petrom, Rompetrol (detinuta de KazMunaiGaz din Kazahstan), Lukoil (Rusia), MOL (Ungaria), Eni (Italia) si Romgaz Medias.

Productia de gaze este asigurata in proportii aproape egale de Romgaz si OMV Petrom. OMV Petrom este singura companie care extrage titei, avand acest drept prin contractul de privatizare catre grupul austriac OMV, in 2004

#redevente buget central, #redevente bugete locale, #Victor Ponta redevente , #stiri Victor Ponta