Ponta: Deficitul va fi 2,2% anul viitor. Romania a iesit din recesiune

Miercuri, 07 Noiembrie 2012, ora 16:05
1480 citiri
Ponta: Deficitul va fi 2,2% anul viitor. Romania a iesit din recesiune

Deficitul Romaniei in primele opt luni ale acestui an a fost de 1,2% din PIB, a declarat, miercuri, premierul Victor Ponta, dupa intalnirea pe care a avut-o cu presedintele Traian Basescu.

"Pana la finalul anului, deficitul se va inscrie in cifra de 2,2% deficit pe cash si sub 3% pe sistemul european, o scadere la jumatate fata de 2011. Este vorba de o scadere a cheltuielilor bugetare cu peste 10 miliarde de lei", a declarat Victor Ponta.

Premierul a spus ca, anul viitor, Romania va avea o crestere economica de 2,2% din PIB, in timp ce media Uniunii Europene va fi de 0,1%, potrivit estimarilor facute de Comisia Europeana.

Romania a iesit din recesiune

"Romania a reusit o macrostabilizare economica, financiara, bugetara, iesind dintr-o zona extrem de riscanta in care intrase la inceputul anului si iesind si din punct de vedere statistic si economic din recesiune", a spus Ponta.

Premierul a mai adaugat ca Romania va fi si in 2013 una dintre tarile "care performeaza, in conditiile in care datoria publica s-a mentinut sub 35% din PIB".

Premierul a vorbit si despre fondul de rezerva al Romaniei, care a ajuns in prezent la 6,35 de miliarde de euro."Este mult peste ceea ce FMI cere in mod normal. Avem sase luni asigurate".

Ce a discutat premierul cu presedintele Romaniei

Potrivit lui Victor Ponta, discutia pe care a avut-o cu presedintele Romaniei, Traian Basescu, s-a axat pe:

- negocierile cu FMI. "Cel mai probabil, in decembrie vom avea o vizita de negocieri pentru o noua scrisoare de intentie", a afirmat Ponta. El a spus ca negocierile vor viza si privatizarile strategice ale companiilor de stat Transgaz si CFR Marfa. Oficialul nu a oferit amanunte despre viziunea Guvernului asupra celor doua companii.

- reluarea si deblocarea programelor cu finantare europeana, blocate in mod real de la inceputul anului 2012.

- mecanismul de cooperare si verificare.

- bugetul UE 2014-2020.

#Victor Ponta deficit bugetar Romania, #Victor Ponta crestere economica Romania, #Victor Ponta datorie externa Romania, #Victor Ponta recesiune Romania , #stiri Victor Ponta