Ponta: Dupa 25 de ani, in sfarsit incepem sa castigam pariul cu agricultura

Marti, 20 Mai 2014, ora 08:56
1389 citiri
Ponta: Dupa 25 de ani, in sfarsit incepem sa castigam pariul cu agricultura

Premierul Victor Ponta a declarat luni, la finalul unei vizite de lucru la Agritim Fetesti, societate agricola ce cultiva cereale si plante tehnice pe circa 3.600 de hectare, ca pariul cu agricultura incepe sa fie castigat.

"Pot sa spun si sper sa nu exagerez ca dupa 25 de ani in sfarsit incepem sa castigam pariul cu agricultura. Si in sfarsit nu mai avem prea multe hectare nelucrate, oamenii primesc banii la timp, subventiile si toate celelalte drepturi pe care le obtin. Incepem sa avem o agricultura performanta si faptul ca dupa 20 si ceva de ani Romania a importat mai putine alimente decat a exportat e un semn foarte bun si anul acesta va fi in acelasi sens. Si cel mai important lucru este faptul ca cei care muncesc si traiesc din agricultura, din zootehnie, incep sa nu mai munceasca degeaba sau sa aduca bani de acasa", a afirmat premierul.

Seful Guvernului si ministrul Agriculturii, vicepremierul Daniel Constantin, au vizitat mai multe culturi agricole, toate beneficiind de sisteme de irigatii, silozul construit de administratorii societatii cu fonduri europene, statia proprie de producere a electricitatii prin montarea de panouri fotovoltaice, dar au si discutat cu agricultorii despre problemele acestora.

"Inca o data ma alatur apelului domnului ministru Constantin catre toti agricultorii din Romania de a investi in irigatii. Am aflat aici de la domnul Nica ca cei care folosesc irigatii au productii mai mult decat duble fata de cei care nu le folosesc. (...) Este problema legata de creditele pe care le primesc agricultorii si de dobanzile foarte mari, de modul in care subventionam, in special exploatatiile medii. (...) Aici sunt 700 de oameni care daca si-ar lucra fiecare bucatica lui, va dati seama ca numai productie serioasa nu ar avea. (...) Sunt probleme pe care incercam sa le indreptam", a spus Ponta.

Noua sesiune de proiecte pe Programul de Dezvoltare Rurala 2014-2020, inaugurata marti

Premierul a anuntat ca marti va merge la Ministerul Agriculturii pentru a inaugura impreuna cu ministrul Daniel Constantin noua sesiune de proiecte pe Programul de Dezvoltare Rurala 2014-2020.

"Asa cum am vazut aici un siloz modern si mijloace moderne de depozitare in care 50% din bani au fost de la Uniunea Europeana si 50% ai proprietarului, la fel trebuie sa sprijinim in continuare infrastructura, pentru ca degeaba avem productie daca nu avem depozitare, prelucrare si o sa depindem intotdeauna de mari cumparatori care vin si cumpara foarte ieftin si dupa aceea vand scump in alta parti", a afirmat premierul.

Acesta i-a asigurat pe agricultori ca vor fi sprijiniti cu absolut tot ce depinde de Guvern si de politicile la nivel european.

Ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a mentionat, totodata, ca guvernantii au o strategie clara de dezvoltare a agriculturii, dar si fonduri europene la dispozitie pentru implementarea ei.

"Este pentru prima data dupa foarte multi ani cand avem o strategie foarte clara si mai mult decat atat avem si fondurile pentru a o implementa. Ma refer la refacerea infrastructurii de irigatii in totalitate cu o suma din fonduri europene de 370 milioane de euro din perspectiva 2014-2020 la care se adauga 140 milioane de euro, sume care sunt deja in faza de implementare", a precizat ministrul Agriculturii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ponta agricultura, #romania agricultura , #stiri Victor Ponta