Ponta: Masurile de modificare a Codului Fiscal sunt aberante

Luni, 02 August 2010, ora 14:33
1568 citiri
Ponta: Masurile de modificare a Codului Fiscal sunt aberante

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, luni, dupa sedinta BPN, ca masurile adoptate de modificare a Codului Fiscal sunt aberante, ca multe dintre acestea sunt inaplicabile, el apreciind ca nesiguranta fiscala inrautateste situatia economica a Romaniei, informeaza Mediafax.

"Masurile adoptate de modificare a Codului Fiscal sunt aberante, iar multe dintre ele sunt inaplicabile. Aceasta nesiguranta fiscala nu face decat sa inrautateasca situatia economica a tarii si sa ne puna intr-o stare de inferioritate fata de tarile din jur, care iau masuri anticriza, care au o politica fiscala mult mai coerenta si mai logica decat a Romaniei", a spus Ponta.

Guvernul a decis, miercuri, ca normele metodologice de aplicare a recentelor modificari la Codul Fiscal decise de Guvern, prin care a fost extinsa baza de impozitare, sa nu fie deocamdata adoptate, ci prezentate in dezbatere publica de catre Ministerul Finantelor, urmand sa fie aprobate luni.

Proiectul de norme, prezentat recent de MEDIAFAX, releva ca plata contributiilor individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj va fi impusa si persoanelor cu venituri de natura profesionala pentru care asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj este in prezent facultativa.

Prin modificarile efectuate recent asupra Codului Fiscal, Guvernul a stabilit ca orice venituri de natura profesionala, altele decat cele salariale, se impoziteaza cu cota de impozit pe venit si contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj, baza de calcul la care se aplica aceste contributii fiind de cinci salarii medii brute pe economie.

Documentul stabileste totodata ca aceste contributii individuale de asigurari sociale si de asigurari pentru somaj se datoreaza si in situatia in care veniturile de natura profesionala sunt realizate de persoane pentru care legea permite in prezent ca asigurarea in sistemul asigurarilor pentru somaj sa fie facultativa.

In acelasi timp, persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala, pentru care se datoreaza contributii individuale de asigurari sociale, asigurari sociale de sanatate si asigurari de somaj, vor fi considerate ca asigurate obligatoriu in sistemul public de pensii si al asigurarilor pentru somaj.

Declaratiile de asigurare in sistemul public de pensii si in sistemul pentru somaj trebuie depuse in termen de 30 zile de la data la care persoanele fizice cu venituri de natura profesionala sunt considerate ca fiind asigurate obligatoriu, prin efectul legii, la casa teritoriala de pensii si, dupa caz, la agentia pentru ocuparea fortei de munca judeteana sau a municipiului Bucuresti din raza de domiciliu sau de resedinta a persoanelor asigurate.

Declaratiile de asigurare trebuie actualizate in termen de cinci zile lucratoare de la data modificarii cuantumului veniturilor de natura profesionala, prin depunerea unei declaratii pe proprie raspundere care sa ateste noul cuantum al veniturilor profesionale realizate.

Persoanele care realizeaza venituri de natura profesionala provenind din drepturi de autor si drepturi conexe au obligatia de a actualiza declaratiile de asigurare pana la data de 31 martie a anului, pentru anul anterior in care s-au realizat veniturile de natura profesionala. 

#ponta, #cod fiscal, #masuri , #stiri Victor Ponta