Ponta: Parcurile si spatiile verzi nu se retrocedeaza in nicio varianta

Miercuri, 17 Aprilie 2013, ora 12:52
1751 citiri
Ponta: Parcurile si spatiile verzi nu se retrocedeaza in nicio varianta
Sursa foto: Ecomagazin.ro

Parcurile si spatiile verzi nu se retrocedeaza in nicio varianta, iar scolile si spitalele care sunt restituite nu-si pot schimba destinatia timp de zece ani, a declarat, miercuri, de la tribuna Parlamentului, premierul Victor Ponta.

Totodata, acesta a precizat ca retrocedarea islazurilor nu se poate face decat in urma unui referendum in comunitatile locale respective.

"Exista situatii reglementate separat sau in mod special, scolile si spitalele care sunt retrocedare timp de 10 ani nu-si pot schimba destinatia, trebuie sa ramana ca scoli si spitale. Si este de datoria Guvernului ca, impreuna cu autoritatile locale, in urmatorii 10 ani sa gaseasca solutii fie de cumparare a acelor imobile, fie de identificare a altor imobile.

Parcurile si spatiile verzi nu se retrocedeaza in nicio varianta. Exista o solutie legala mult discutata cu parlamentari, cu reprezentanti ai autoritatilor locale referitoare la islazuri. Islazurile nu mai pot fi retrocedate, sunt terenuri extrem de importante pentru viata unei comunitati rurale, nu mai pot fi cedate sau retrocedate decat cu avizul Ministerului Agriculturii si pe baza unui referendum al comunitatii locale. Daca membrii comunitatii locale nu sunt de acord, islazul nu mai poate fi retrocedat si compensarea se va face financiar", a subliniat seful Executivului.

Codul silvic va reglementa padurile retrocedate

De asemenea, a aratat acesta, padurile care vor fi retrocedate, suprafetele forestiere se vor supune unui regim strict - Codul silvic.

"Modificarile la Codul silvic vor fi prezentate de Guvern in perioada imediat urmatoare, pentru a asigura ca dreptul de proprietate legitim al proprietarului privat sa nu duca la distrugerea suprafetelor forestiere, ci la prezervarea acestora si la exploatarea acestora in mod rational si in modul prezervarii patrimoniului national", a aratat premierul.

Pe de alta parte, se vor afecta toate terenurile disponibile din fondul public pentru ca cei care nu mai pot sa primeasca in natura respectivele proprietati sa poata participa la licitatiile cu puncte si sa obtina totusi o despagubire in echivalent.

Victor Ponta a subliniat ca sistemul cu puncte este discutat cu expertii CEDO, a fost acceptat de acestia, se considera compatibil cu standardele europene si practic fiecare punct in valoare de un leu va da posibilitatea fie la cumpararea de terenuri din fondul public, fie la despagubiri financiare.

"Sunt prevazute in lege termene clare. Au existat parlamentari cu experienta in domeniu (...) care au propus observatii si amendamente extrem de utile pentru ca termenele prevazute in lege sa fie clare si sa dea o certitudine referitoare la modul si la perioada in care se desfasoara procedurile", a adaugat premierul.

Referindu-se la despagubirile financiare, seful Executivului a precizat ca 14.000 de beneficiari care au deja titlu de despagubire, dar care din 2011 n-au mai primit nimic pentru ca s-au terminat actiunile la Fondul Proprietatea, vor primi despagubirile in cinci ani, ceilalti in sapte ani, iar cesionarii vor obtine doar 15% din diferenta intre pretul platit proprietarului si valoarea de despagubire.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#retrocedare parcuri, #retrocedare spatii verzi, #retrocedari islazuri, #legea retrocedarilor Ponta , #stiri Victor Ponta