Ponta: Romania este extrem de afectata de somajul in randul tinerilor. Avem fonduri UE pentru integrarea lor

Miercuri, 05 Februarie 2014, ora 11:29
1910 citiri
Ponta: Romania este extrem de afectata de somajul in randul tinerilor. Avem fonduri UE pentru integrarea lor

Romania este extrem de afectata de somajul existent in randul tinerilor si consider ca nu este suficient doar sa spunem ca trebuie sa cream locuri de munca, a declarat, miercuri, intr-o conferinta de presa, premierul Victor Ponta.

'In 2012, am mers la Bruxelles la o intalnire politica si am fost pus sa semnez ceva legat de garantia pentru tineri. Nu mi-am inchipuit ca in 2014 voi fi aici pentru a semna un astfel de program. Sase miliarde de euro sunt alocati pentru tineri la nivel european. Poate suna mult, dar nu este. Romania este extrem de afectata de acest lucru (somajul in randul tinerilor, n.r.) si ne putem compara cu cei care au piata muncii mai grea decat la noi (...) Doar sa spunem ca trebuie sa facem locuri de munca pentru tineri, nu este suficient.

Cred ca, in mod sigur, este una dintre cele mai importante provocari pentru noi si Europa in anii care urmeaza pentru ca altfel vom avea o generatie pierduta. Este nevoie de resurse financiare. In 2012, singura persoana inconstienta care spunea ca deblocam POSDRU era domnul ministrul Teodorovici', a afirmat Ponta.

Problemele de pe piata muncii trebuie rezolvate

Potrivit prim-ministrului, pe piata muncii inca sunt probleme ce trebuie rezolvate si care provin din anii anteriori.

'Si acum inca sunt probleme care vin din urma, din 2009, 2010, 2011. Important este cum ne pregatim pentru alocarea financiara 2014-2020. Sunt foarte putini bani alocati pentru acest lucru (crearea de locuri de munca pentru tineri, n.r.). Important e cum construim sistemul. Cred ca este ideal acest gen de parteneriat, in care aveti sindicate, patronate, ONG. Sunt absolut convins sa implicarea structurilor neguvernamentale este singura solutie sa facem bine si sa ne atingem scopul. Am constatat cu regret ca e prima data cand sunt in minister (Ministerul Muncii, n.r.). Am avut eu de pierdut din chestia asta.

Dupa aproape doi ani experienta in functia de prim-ministru, pot spune ca este cel mai greu minister. Oameni sunt interesati ce se intampla cu pensiile, cu somajul, cu salariile, cu persoanele cu dizabilitati. Vreau sa va laud, chiar daca nimeni nu face acest lucru vreodata', a mentionat Victor Ponta.

MMFPSPV a lansat doua proiecte pilot

Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice /MMFPSPV/ a lansat, miercuri, intr-o conferinta de presa, doua proiecte-pilot, respectiv 'Investitia in tineri, investitia in viitorul nostru' si 'Garantii pentru TINEri !'.

Ambele programe sunt cofinantate din Fondul Social European (FSE) prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU) 2007-2013 si preced schema 'Garantii pentru tineri'.

Suma alocata celor doua initiative se ridica la peste 38 de milioane de lei.

Scopul proiectelor este acela de a acorda sprijin concret pentru intrarea pe piata muncii unui numar de peste 5.000 de tineri cu varste intre 15 si 24 de ani, care nu au o slujba si nu urmeaza o forma de invatamant sau un curs de formare profesionala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Ponta somaj, #romania somaj, #tineri somaj , #stiri Victor Ponta