Ponta: Vom folosi toate resursele pentru proiectele energetice si de transport cu Republica Moldova

Vineri, 15 Noiembrie 2013, ora 17:35
1237 citiri
Ponta: Vom folosi toate resursele pentru proiectele energetice si de transport cu Republica Moldova

Premierul Victor Ponta a declarat, vineri, la Bruxelles, ca Romania va folosi toate resursele posibile pentru dezvoltarea proiectelor energetice si de transport cu Republica Moldova.

Seful Guvernului a precizat ca, in cadrul intrevederii cu presedintele CE, Jose Manuel Barroso, cu comisarul pentru Energie, Gunther Oettinger, si cu premierul moldovean, Iurie Leanca, au fost identificate "proiecte concrete de infrastructura energetica, cat si de infrastructura de transporturi".

Romania este decisa sa foloseasca "toate resursele posibile din bugetul national, din fondurile structurale si de coeziune, prin accesarea altor proiecte europene pentru a dezvolta aceste proiecte energetice si de infrastructura de transporturi", a declarat premierul Victor Ponta, adaugand ca, la inceputul anului viitor, ar putea avea loc "o noua reuniune pentru a identifica stadiul proiectelor prioritare".

Premierul a exprimat, totodata, "suportul total, neconditionat si special pe care Romania il acorda, si la Vilnius si in toate procedurile ulterioare, parcursului proeuropean al Republicii Moldova".

Au fost identificate si interconectari electrice

In ceea ce priveste proiectele de interconectare energetica, Ponta a spus ca, in discutiile de la Bruxelles, pe langa gazoductul Iasi-Ungheni, au fost identificate interconectarile electrice intre Vulcanesti, Isaccea, Iasi, Ungheni, Straseni, Suceava si Balti. "Ce e important aici e ca studiile de fezabilitate, si la proiectele energetice si la cele de transporturi (...) vor fi intocmite de partea romana, din resursele noastre, dupa care realizarea efectiva se va face atat din resursele bugetare nationale ale Romaniei, cat si din fondurile structurale si de coeziune, sau din alte programe", a adaugat Ponta.

Tot in cursul zilei de vineri, cei doi premieri se vor intalni si cu comisarul pentru Transporturi, Siim Kallas, pentru a discuta de doua proiecte prioritate de poduri: Ungheni-Ungheni si Falciu-Leca si pentru a "identifica si alte proiecte de transport, care se inscriu in strategia europeana si care sunt finantate tot din cele trei surse".

#romania moldova, #gazoduct moldova, #ponta gazoduct , #stiri Victor Ponta