Proiectele de legi pe care Guvernul isi va angaja raspunderea au ajuns la Parlament

Luni, 31 Mai 2010, ora 12:28
1561 citiri
Proiectele de legi pe care Guvernul isi va angaja raspunderea au ajuns la Parlament

Presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a anuntat ca au sosit la Parlament proiectele de legi pentru care Guvernul isi va asuma raspunderea, transmite Mediafax.

Anastase a precizat ca Birourile permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor se vor reuni in sedinta, marti, la ora 13.30, pentru a stabili procedura pe care o vor urma aceste legi.

Guvernul a adoptat, duminica, proiectele de legi prin care sunt reduse salariile, pensiile si alte prestatii sociale din sectorul bugetar, pentru care isi va angaja raspunderea in Parlament.

Conform articolului 114 din Constitutie, "Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege".

Potrivit prevederilor constitutionale, Guvernul este demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, a fost votata.

Daca Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.

In cazul in care presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate prin asumarea raspunderii Guvernului, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere, mai stipuleaza Constitutia.

PSD a anuntat deja ca va depune motiunea de cenzura dupa asumarea raspunderii Guvernului. PNL a anuntat ca, desi nu este de acord cu anumite elementele din textul pe care l-a redactat PSD, va vota in favoarea motiunii de cenzura.

De asemenea, PSD a anuntat ca, daca motiunea de cenzura va fi respinsa de Parlament, va ataca la Curtea Constitutionala pachetul de legi propus de Guvern.

CC a statuat ca dreptul la pensie si la alte forme de asistenta sociala se stabilesc doar de catre Legislativ, inclusiv de la ce data se opereaza recalcularea acestora iar orice prevedere noua poate fi aplicata numai de la intrarea in vigoare a legii, pentru a respecta principiul neretroactivitatii.

Curtea Constitutionala (CC) a retinut, in Decizia numarul 57 din 26 ianuarie 2006 ca, potrivit prevederilor articolului 47, alineatul (2), din Constitutie, "conditiile de exercitare a dreptului la pensie si la alte forme de asistenta sociala se stabilesc prin lege si, prin urmare, este dreptul exclusiv al legiuitorului de a modifica sau completa legislatia in materie si de a stabili data de la care opereaza recalcularea, insa orice prevedere noua poate fi aplicata numai de la data intrarii sale in vigoare, pentru a respecta principiul neretroactivitatii legii, consacrat de articolul 15, alineatul (2), din Constitutie".

Pe de alta parte, liderul PSD Victor Ponta a declarat ca social-democratii vor discuta luni in BPN sa faca "tot ceea ce tine de PSD" pentru a solicita presedintelui Traian Basescu realizarea unui referendum national pe tema masurilor care trebuie adoptate pentru scoaterea Romaniei din criza.

"Voi duce si in Parlament la momentul angajarii raspunderii, al motiunii de cenzura, semnalul oamenilor de aici, de jos, care imi cer si ne cer sa-i oprim pe actualii guvernanti, sa le spun ca nu au legitimitate si masurile lor sunt impotriva propriului popor si ca singura solutie este o reintoarcere la oameni", a mai spus Ponta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiecte, #legi, #guvern, #raspundere, #parlament , #stiri Victor Ponta