Rezerva de aur a Romaniei, subiect de discutie intre Ponta si Basescu

Marti, 23 August 2011, ora 14:13
2124 citiri
Rezerva de aur a Romaniei, subiect de discutie intre Ponta si Basescu

Liderul PSD Victor Ponta prezinta, intr-o scrisoare adresata lui Traian Basescu, mai multe declaratii facute de oficiali ai BNR din care reiese ca institutia nu doreste cresterea rezervei de aur si ii cere sefului statului clarificari pe acest subiect dupa afirmatiile facute privind Rosia Montana, potrivit NewsIn.

"Va solicitam si mai multe clarificari cu privire la mesajul despre nevoia de a aduce mai mult aur in rezerva BNR. Stiti, cu siguranta, mesajul dat de domnul Guvernator Mugur Isarescu, in data de 13.06.2003, cand a subliniat ca , precum si ca <Implicarea BNR in proiectul Rosia Montana nu este necesara>. Aceasta pozitie a fost confirmata recent si de domnul Adrian Vasilescu, in data de 28 aprilie 2011 ", se arata in scrisoarea deschisa adresata lui Traian Basescu de Victor Ponta.

In acest context, liderul PSD spune ca "asteapta cu interes" precizari din partea sefului statului, dupa ce a sugerat ca BNR are nevoie de cresterea rezervei de aur.

Mai mult, Ponta face un apel la presedinte pentru a sprijini PSD in "demersul inovator" pe care l-a propus pentru a determina compania Gold Corporationsa faca publice toate cheltuielile pentru promovarea acestui proiect in Romania, inclusiv platile catre oameni politici si lideri de opinie, in contextul in care Basescu este la ultimul mandat si isi poate asuma riscurile unui demers de asemenea anvergura, indiferent de costurile politice.

"Ar fi un element pozitiv in aprecierea, din pacate preponderent negativa, a mandatelor dvs politice. Ati afirmat ca vreti sa lasati, la finalul mandatului dvs, tara cat mai curata si un astfel de demers poate ajuta la eliminarea suspiciunilor de mare coruptie pe care proiectul le creeaza in prezent", se mai arata in scrisoare, Ponta adaugand ca, Basescu fiind un "vechi si ardent sustinator" al exploatarii de la Rosia Montana, poate convinge compania sa faca publice informatii relevante.

Presedintele Traian Basescu a declarat luni ca aurul obtinut din exploatarea de la Rosia Montana va trebui sa mearga in rezerva BNR si isi exprima speranta ca aceasta rezerva va creste in urmatorii ani de la 103 tone la peste 200. "Noi avem nevoie de acest aur pentru a-l duce in rezerva BNR. (...) Cred ca incertitudinea viitorului obliga orice stat care poate sa-si consolideze rezervele de aur. Romania are in momentul de fata 103 tone de aur in rezerva si cred ca din exploatare in teritoriul national ar trebui sa ne ridicam rezerva la cel putin 200 de tone de aur in urmatorii ani", a precizat Basescu.

#rezerve aur, #bnr, #traian basescu, #victor ponta, #crestere rezerva aur , #stiri Victor Ponta