SUA sunt gata sa acorde Romaniei ajutor pentru a-si asigura independenta energetica

Miercuri, 21 Mai 2014, ora 16:57
1465 citiri
SUA sunt gata sa acorde Romaniei ajutor pentru a-si asigura independenta energetica

Statele Unite ale Americii sunt gata sa acorde Romaniei ajutorul necesar pentru a-si asigura independenta energetica si a acoperi resursele care in prezent depind de Rusia, a declarat vicepresedintele SUA, Joe Biden, dupa discutia cu premierul Victor Ponta.

"Securitatea nationala si cea energetica sunt inseparabile in aceasta parte a lumii. Trebuie sa ne asiguram ca Rusia nu va mai putea sa continue sa-si foloseasca resursele energetice si dependenta tarilor europene de aceste resurse ca o arma impotriva oricarui stat din regiune. Din acest motiv, credem ca dezvoltarea unei piete energetice europene foarte sigure, diverse si interconectate este pasul important urmator de initiat pentru colegii nostri europeni in cadrul proiectului larg de integrare economica. Sprijinul nostru este binevenit, iar noi suntem gata sa oferim asistenta, pentru ca detinem ceva expertiza in acest domeniu, daca se doreste", a spus Biden.

El a aratat ca Romania poate si trebuie sa fie o parte importanta a solutiei energetice europene si ca, prin modernizarea infrastructurii sale, Romania poate constitui puntea de legatura intre pietele energetice din zona Marii Negre si zona Europei Centrale si de Est.

Prin extinderea productiei de gaze naturale, a aratat oficialul american, Romania poate deveni un furnizor alternativ pentru vecinii sai, iar, prin extinderea retelei de conducte, Romania poate deveni parte a solutiei energetice pentru Republica Moldova Moldova, o tara care se bazeaza in prezent aproape in intregime pe energia ruseasca.

#independenta energetica, #productie gaze naturale, #piete energetice , #stiri Victor Ponta