Victor Ponta, intervievat de WSJ: Romania va rezista majorarii cheltuielilor publice

Sambata, 19 Octombrie 2013, ora 11:38
1623 citiri
Victor Ponta, intervievat de WSJ: Romania va rezista majorarii cheltuielilor publice

Romania va tine sub control cheltuielile publice, in ciuda alegerilor care urmeaza, si va continua sa vanda active, a afirmat vineri premierul Victor Ponta, intr-un interviu acordat publicatiei americane "Wall Street Journal", pe fondul temerilor privind dezacordurile interne profunde referitoare la directia politicii tarii.

Al doilea cel mai sarac stat membru al Uniunii Europene a redus anul trecut deficitul sub 3% din PIB, permitand tarii sa iasa din procedura de deficit excesiv (EDP). Dar tensiunile politice raman ridicate intre principalii lideri politici ai tarii, iar FMI a avertizat luna aceasta fata de riscul cheltuielilor publice care nu sunt necesare, inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor.

Premierul Victor Ponta a promis mentinerea deficitului sub 3% din PIB anul acesta si anul viitor si pastrarea datoriei publice sub 40% din PIB, una dintre cele mai scazute din Europa.

'Prioritatea mea absoluta este mentinerea acestor date pozitive cat timp se pastreaza randamentele pentru obligatiunile guvernamentale romanesti la cel mai scazut nivel din ultimii 20 de ani. Totusi, consolidarea fiscala nu va fi atat de drastica incat sa descurajeze investitiile publice", a afirmat Victor Ponta.

Chiar daca anul trecut a fost afectat de disputele politice si criticile internationale privind incercarea de demitere a presedintelui, Romania a reusit sa-si indeplineasca obiectivele fiscale, reducand deficitul la 2,9% din PIB in 2012, de la 5,6% din PIB in 2011, a mai spus premierul Ponta.

Totusi, FMI indica ca ar exista probleme in tara. Recent, Guvernul a majorat tinta de deficit pentru acest an la 2,3% din PIB, de la 2,1%, o decizie despre care premierul spune ca este un derapaj izolat din cauza refacerii colectarii taxelor.

FMI este ingrijorat ca presiunile electorale ar putea micsora 'camasa de forta fiscala'. 'Presiunile pentru masuri populiste sunt in crestere, ceea ce va afecta reformele dificile adoptate anterior sau va crea noi riscuri. Trebuie sa se reziste acestor presiuni. Mai mult, conflictele interne trebuie depasite deoarece limiteaza reformele institutionale, de exemplu in zona planificarii investitiilor', se arata in raportul FMI din 4 octombrie.

GFR, prinsa in "jocurile politice" ale presedintelui

Esecul recentei incercari de a privatiza CFR Marfa ilustreaza modul in care disputele politice afecteaza luarea deciziilor. Grupul Feroviar Roman (GFR), o companie feroviara privata, a castigat anul acesta licitatia de achizitionare a 51% din grupul de stat CFR Marfa, pentru 202 milioane de euro (276 milioane de dolari), dar nu a reusit sa incheie tranzactia in octombrie, toate partile implicate dand vina una pe alta pentru esec.

Victor Ponta a declarat ca GFR a fost prinsa in 'jocurile politice' ale presedintelui si nu si-a mai putut onora obligatiile. Pe de alta parte, presedintele a declarat ca procesul de privatizare nu a fost transparent, o afirmatie contestata de Guvern. GFR a dat vina pe imposibilitatea de a obtine aprobarea pentru schimbarea actionariatului de la creditorii interni si externi ai companiei feroviare.

'Sper ca vom evita astfel de cazuri in viitor. Procesul va fi relansat si va fi reluat in urmatoarele opt luni', a adaugat Victor Ponta.

Guvernul Romaniei se asteapta, de asemenea, sa vanda active prin oferte publice initiale, ceea ce ar trebui sa duca la cresterea transparentei si gestionarii corporatiste, a declarat premierul.

Pentru a prinde din urma natiunile bogate din Europa, Romania trebuie sa-si angajeze mai mult din resursele sale, a explicat oficialul roman, adaugand ca se asteapta in acest an la o crestere a economiei de 2%, o cifra pe care a numit-o modesta. Comisia Europeana estimeaza ca PIB-ul Romaniei va inregistra un avans de 1,6% in 2013.

'Romania inca nu isi utilizeaza deplin potentialul sau uman si natural', a subliniat premierul pentru publicatia americana.

Proiectele miniere, viitorul Romaniei?

In 2012, PIB-ul pe locuitor in Romania a fost de doar 49% din media UE, conform datelor Eurostat. Acum tara se bazeaza pe resursele minerale si energetice pentru a reduce mai usor decalajul fata de restul Europei. Guvernul a acordat anul trecut primele permise pentru companiile care cauta gaze de sist in tara. Un proiect de dezvoltare a unei mine de aur, blocat timp de 14 ani din cauza protestelor ecologistilor, a fost pus in dezbaterea Parlamentului.

Victor Ponta a afirmat ca inca nu este increzator ca Parlamentul va aproba proiectul Rosia Montana, care ar deveni cea mai mare exploatare la suprafata a aurului din Europa.

'Cred ca in final, majoritatea societatii romanesti va intelege ca daca respectam standardele de protectie a mediului, daca obtinem beneficii din taxe, redevente, locuri de munca, trebuie sa facem ceea ce fac toate statele moderne din Europa si din alte regiuni ale lumii - profita de resursele lor naturale', a adaugat seful Guvernului Romaniei.

Institutul Democratic din Washington a apreciat in 14 octombrie ca Rosia Montana 'a fost un test politic pentru viitoarele proiecte interne si internationale'. In urmatorii aproape 20 de ani proiectul ar putea adauga PIB-ului Romaniei peste 24 miliarde de dolari, apreciaza institutia cu sediul la Washington.

Victor Ponta are programata saptamana viitoare o vizita oficiala in SUA, intr-un moment in care compania energetica americana Chevron vrea sa demareze un proiect de explorare a zacamintelor de gaze de sist, proiect care se confrunta cu opozitia ecologistilor din Romania.

#cheltuieli publice Victor Ponta, #an electoral Victor Ponta , #stiri Victor Ponta