Victor Ponta: Marirea salariilor bugetare este o prioritate pentru USL

Marti, 01 Mai 2012, ora 10:00
1849 citiri
Victor Ponta: Marirea salariilor bugetare este o prioritate pentru USL

Premierul desemnat, Victor Ponta, a spus luni ca marirea salariilor bugetare reprezinta o "prioritate" a Guvernului USL si ca "sunt premise" pentru revenirea salariilor bugetarilor de dinainte de taierile din 2010.

"Avem evident, cateva prioritati politice absolute ale noului Guvern care se pot angaja in parametrii deja negociati pentru anul 2012. Nu sunt surprize extraordinare. Restul masurilor economice pe care USL s-a angajat sa le produca vor face obiectului proiectului de buget pe 2013, pe care il vom prezenta in luna septembrie", a declarat Ponta. Intrebat despre revenirea salariilor bugetarilor la nivelul din 2010, Ponta a declarat ca este posibil acest lucru.

"In primul rand, din cifrele existente in acest moment, sunt premise, intr-adevar, dar asta presupune o schimbare a tintei de deficit. Creaza probleme de deficit dar reprezinta pentru noi o prioritate. Cam tot ce reprezinta pentru noi o prioritate se va intampla pana in noiembrie", a declarat Ponta, care a precizat ca si cresterea pensiilor este o prioritate. "Daca va referiti la acea contributie incasata ilegal, de 5.5%, atunci da, este o prioritate.".

Intrebat daca FMI a acceptat schimbarea tintei de deficit pentru cresterea salariilor bugetare, premierul desemnat a declarat ca FMI va anunta asta dupa semnarea scrisorii de intentie. "Azi, FMI nu a acceptat nimic, pentru ca nu am cerut nimic, doar am discutat probleme concrete referitoare la scrisoare de intentie. Ceea ce accepta FMI va pot spune la momentul incheierii scrisorii", a precizat el.

Audit al Guvernului dupa o luna de activitate

Premierul desemnat, Victor Ponta, a anuntat luni ca va prezenta un audit privind situatia financiara a Romaniei intr-o luna de la investirea noului Guvern USL.

"Aceste declaratii ale celor care erau la putere, ale liderul PDL, Emil Boc, toata lumea ne spune ca tara este intr-o situatie extraordinar de buna. O sa va prezint in maxim o luna de la investirea Guvernului un audit asupra situatiei noastre. Nu suntem deloc intr-o situatie atat de fericita", a declarat Ponta.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a adaugat ca situatia restituirii proprietatilor este o preocupare majora a Guvernului USL deoarece termenul CEDO expira in iulie si poate sa fie prelungit maxim doua luni.

"Va pot spune sigur, ca o preocupare in plus pentru noi, este ca in ultimele 18 luni, prin activitatea Guvernului in restituirea proprietatilor, s-a creat Romaniei o situatie extrem de complicata si vom cauta solutii pentru aceasta situatie extrem de grava. CEDO a dat Romaniei un termen de 18 luni pentru a adopta aceste masuri, acest termen expira si Guvernele precedente nu au facut absolut nimic. Nu se poate prelungirea termenului, am inteles ca data limita este 12 iulie, eventual se poate prelungi pana la inceputul la septembrie, mai mult nu", a declarat Ponta.

Premierul desemnat, Victor Ponta, a declarat luni, la finalul discutiei cu reprezentanti ai FMI, ai Bancii Mondiale si ai Comisiei Europene, ca le-a propus acestora o intalnire neoficiala cu viitorii ministri pe marginea scrisorii Romaniei catre FMI.

"Am discutat despre situatia speciala in care se afla Romania, cu un Guvern demis, dar inca administrand problemele de zi cu zi si cu un Guvern care va solicita luni, abia, votul de investitura in Parlament. Fata de aceasta situatie speciala am propus, ca intr-o formula deosebita, sa aiba loc totusi discutiile incepand de miercuri intre ministri si reprezentantii institutiilor internationale, discutii tehnice, iar daca acestea se concluzioneaza intr-un draft al scrisorii de intentii, in prima sedinta de marti, daca Parlamentul va acorda votul de investitura, urmeaza sa aprobam aceasta scrisoare de intentie pentru ca ea sa intre in urmatoarea sedinta a board-ului FMI din luna iunie (...) Eu am insistat ca si in aceasta formula ad-hoc sa purtam negocieri", a declarat Ponta.

#Victor Ponta marire salarii, #prioritate USL marire salarii, #FMI discutie Victor Ponta, #restituire proprietati Guvern USL , #USL