Cleptocratia lui Putin - o ancheta academica asupra retelelor de interese care conduc Rusia

Miercuri, 26 Noiembrie 2014, ora 08:27
2747 citiri
Cleptocratia lui Putin - o ancheta academica asupra retelelor de interese care conduc Rusia
Foto: Yahoo

"Putin, hot! Putin, hot!" scandau protestatarii care marsaluiau prin Moscova in timp ce Vladimir Putin se indrepta spre cel de-al treilea sau mandat de presedinte. Iar din acel moment, mitingurile au luat sfarsit. Anexarea rapida a Crimeei de catre Rusia si razboiul de tip proxy subsecvent in sud-estul Ucrainei l-au transformat pe Putin intr-un erou national in ochii multor rusi, inclusiv in cei ai unor fosti protestatari.

Dar aceste evenimente au condus, de asemenea, si la sanctiunile occidentale impotriva prietenilor apropiati ai lui Putin, si au concentrat atentia, inca o data, asupra chestiunii furtului si coruptiei, care este subiectul unei carti scrise de catre Karen Dawisha, specialist in stiinte politice in cadrul Universitatii Miami din Oxford, Ohio, potrivit The Economist.

"Cleptocratia lui Putin" este un anuar biografic al persoanelor situate pe lista de sanctiuni intocmita de catre America si UE. Este, de asemenea, un ghid al capitalismului de nepotism, care s-a dezvoltat din nucleul de interese plutocrate al lui Putin, trecutul sau tenebros si conducerea autoritarista.

Atunci cand Putin a devenit presedinte, acesta era vazut ca un reprezentant al liberalismului economic, pro-occidental. S-a angajat sa reprime oligarhii care au exercitat puterea in anii '90, si sa restaureze rolul de arbitru principal al statului. In schimb, scrie Dawisha, a transformat "o oligarhie independenta de stat si mai puternica decat acesta intr-o structura corporatista in cadrul careia oligarhii slujesc interesului reprezentantilor oficiali ai statului, care au castigat si exercitat ei insisi controlul economic...atat pentru stat cat si pentru sine". Rezultatul este ca 110 indivizi controleaza 35% din bogatia Rusiei, conform lui Karen Dawisha.

Putin si-a impus propria generatie de oligarhi

Oligarhii-corsari care au aparut in anii '90 erau oameni inteligenti, realizati prin propriile mijloace, care au exploatat in mod necrutator fiecare oportunitate oferita de economia de tranzitie. Cohorta lui Putin este diferita. Majoritatea sa este compusa din persoane rezervate, neremarcabili, grizonate, cu provenienta din serviciile de securitate. Au prosperat, nu construind noi afaceri, ci sufocand afaceri existente si inhatand sau absorbind banii statului.

La mijlocul anilor '90, Yegor Gaidar, architect al reformelor pietei rusesti, se temea ca birocratia sovietica represiva s-ar putea transforma intr-un system mafiot. "O unificare intre mafie si coruptie (birocratica) poate crea un monstru care nu are echivalent in istoria Rusiei - un stat mafiot atotputernic, o adevarata caracatita", a scris acesta in 1994. Un deceniu mai tarziu, ingrijorarea lui Gaidar a inceput sa devina realitate. Cartea lui Dawisha descrie fuziunea dintre politia secreta, mafie si oligarhii ale caror tentacule se intindeau asupra oricarui aspect al vietii din Rusia si exteriorul acesteia.

Dawisha le urmareste influenta pana la ultimele zile ale imperiului sovietic, atunci cand KGB-ul a fost desemnat responsabil cu conturile externe ale partidului comunist si a infiintat asocieri in participatiune cu companii occidentale. Cand partidul s-a prabusit, KGB-ul stia unde se afla banii. La sfarsitul anului '80, Putin era ofiter debutant. Pana in 1990 era responsabil oficial cu relatiile de comert exterior, in cadrul biroul primarului din St. Petersburg. In realitate, aceasta insemna ca facea parte din toate conventiile comerciale incheiate cu strainii.

Cand Putin s-a mutat la Moscova, fiind angajat la administratia Kremlinului si apoi ca sef al FSB-ului, succesorul KGB-ului, inainte de a devein prim-ministru si apoi presedinte, prietenii sai l-au urmat. Putin se baza pe fostii parteneri pentru ajutor in a guverna tara. Cativa au devenit miliardari, controland distributia rentelor petroliere. Putin a exploatat, de asemenea, conexiunile traditionale dintre KGB si crima organizata.

Editurile se tem sa publice cartea lui Karen Dawisa

Dawisa considera vinovate mai multe persoane. Cambridge University Press a fost atat de inspaimantata de acuzatiile sale, incat a decis mai devreme in decursul acestui an sa nu publice cartea, temandu-se ca ar putea fi data in judecata (a fost ulterior cumparata de Simon and Schuster, dar este publicata doar in America.) Legile britanice privind calomnierea au contribuit, fara indoiala, la perceptia unei intimidari. Oligarhii rusi au fost capabili sa profite de acestea, dar acum li se poate parea mai dificil, pe masura ce multi apar pe lista sanctiunilor si sunt incapabili sa calatoreasca in Europa si America.

In anul 2009, publicatia The Economist a ajuns la un acord privind un proces de calomniere, la care Dawisha face referinta in cartea sa. A fost initiat de Gennady Timchenko, un fost proprietar al Gunvor, o companie de tranzactionare marfuri. Acesta se afla pe lista americana de sanctiuni. Lucrarea lui Karen Dawisha este in mare masura fundamentata pe surse deschise de informatii, indeosebi investigatii intreprinse de catre jurnalisti rusi si straini si publicate in ziarele rusesti, jurnale si carti. Problema cu aceasta abordare este aceea ca, fara a putea verifica aceste surse, Dawisha se expune la aceleasi daune care au coplesit presa rusa: prezumtie, conspiratie si afirmatii bazate pe ipoteze si dovezi circumstantiale in detrimentul documentarii. Este imposibil sa evaluam cat de mult din aceasta poate fi dovedita.

Teza generala a cartii lui Karen Dawisha este aceea ca ascensiunea la putere a lui Putin nu a fost accidentala, ci component a unui plan premeditat. Mai mult, sistemul care a aparut in Rusia a fost creat de un grup de persoane care l-au urmat pe Putin. "Grupul nu s-a ratacit pe drumul spre democratie", noteaza ea. "Nu au mers niciodata pe acel drum." Dar intelegerea ulterioara a evenimentelor poate induce in eroare.

Dawisha isi impune viziunea asupra Rusiei cotidiene pana la momentul cand Putin a devenit presedinte. De fapt, prabusirea Rusiei in actualul stat corporatist, nationalist nu a fost defel predeterminata.

#cleptocratie Putin, #coruptie Rusia, #retele interese Rusia, #carte Putin , #Afaceri