"Mos" Putin si "Mos" Modi. Cine isi umple sacul mai mult din relatia Rusia-India?

Miercuri, 23 Decembrie 2015, ora 14:57
4754 citiri
"Mos" Putin si "Mos" Modi. Cine isi umple sacul mai mult din relatia Rusia-India?
Foto: Wikimedia

Petrol, arme, energie nucleara si banii aferenti cumpararii acestora, cam asta gasesti in sacul de cadouri asezat sub masa negocierilor dintre Vladimir Putin si premierul indian Narendra Modi, derulate cu ocazia summit-ului Rusia-India din 23 decembrie.

Cele doua tari mentin relatii comerciale importante de peste patru decenii, in ciuda schimbarilor politice survenite in ambele state. In ultimul timp insa, schimburile comerciale dintre Rusia si India au scazut de la 9 miliarde de dolari la doar 3 miliarde, anunta Quartz.

O noua relatie

Din punctul de vedere al Moscovei, India a fost pana acum un client captiv al Rusiei in sectorul Apararii si al Energiei.

Noua optica a sefului guvernului de la New Delhi, reprezentata de sloganul "Made in India", arata ca de aceasta data Narendra Modi ar putea sa pretinda o relatie mult mai stransa decat cea dintre un simplu cumparator de marfuri si producatorul acestora.

Intre 2012 si 2014, relatiile bilaterale dintre Moscova si India s-au situat la 9-10 miliarde de dolari, desi ambii lideri si-au asumat angajamentul de a dezvolta nivelul schimburilor comerciale la 30 de miliarde de dolari pana in 2025.

De la client la coproducator

Desi in mod traditional India s-a aprovizionat constant de pe piata de armament din Rusia, diverse problem intervenite in asigurarea servicului la tehnica militara, asigurarea pieselor de schimb si alte chestiuni legate de aprovizionare i-au facut pe oficialii de la New Delhi sa cumpere armament american in ultimii ani.

In replica, Rusia a cautat o reapropiere de Pakistan pentru a demonstra nemultumirea Moscovei fata de relatia dezvoltata de India cu SUA.

Inainte de vizita sa la Moscova, premierul Modi a avut grija sa lanseze prin canalele oficiale vestea ca India intentioneaza sa semneze un contract de 9 miliarde de dolari pentru achizitionarea sistemului anti-aerian de rachete S-400 si fabricarea in comun cu Rusia a elicopterelor usoare 140 Kamov Ka-226.

Dar, sacul de cadouri al lui Modi mai ascunde si oferte pentru achizitionarea submarinelor nucleare rusesti si demararea productiei comune a fregatelor din clasa Grigoriovich.

Energie la pachet

Anul acesta, gigantul petrolier Rosneft, controlat de statul rus, a cumparat 49% din actiunile firmei indiene Essar Oil.

Achizitia permite Rusiei accesul la rafinaria din Vadinar, Gujarat, una dintre cele mai mari din regiune. In acelasi timp, Rosneft s-a angajat sa alimenteze India in acest an cu 5 milioane de tone de petrol, incepand cu 2016, cantitatea urmand sa se dubleze.

Este o miscare strategica pentru Moscova, combustibilul rusesc urmand sa fie apoi comercializat pe piete din Africa sau Asia de Sud-Est.

Cei doi lideri vor discuta si posibilitatea construirii unui oleoduct Rusia-India, care sa strabata o parte din teritoriul Chinei, dar in acest moment, intentiile Beijingului fata de vecinii indieni sunt cele care pot decide soarta proiectului.

Nu in ultimul rand, pachetul de energie care ar urma sa revigoreze usor bugetul Moscovei include semnarea contractelor pentru unitatile 5 si 6 ale centralei nucleare Kudankulam din regiunea Tamil Nadu.

#schimburi comerciale India Rusia, #vanzari arme Rusia, #vladimir putin, #export energie , #Afaceri