Cel mai bogat om de afaceri din Rusia: Efectul sanctiunilor s-a diminuat. Putin isi cauta succesorul!

Marti, 19 Mai 2015, ora 17:59
6305 citiri
Cel mai bogat om de afaceri din Rusia: Efectul sanctiunilor s-a diminuat. Putin isi cauta succesorul!
Foto: All Art News

Vladimir Potanin, cel mai bogat om al Rusiei, sustine ca efectul sanctiunilor economice aplicate de Occident nu se mai resimte cu aceeasi intensitate.

Oligarhul, care detine cea mai mare companie miniera din tara, GMK Norilsk Nickel, afirma ca investitorii straini revin treptat in Rusia. "Se observa ca situatia politica s-a stabilizat", afirma Potanin intr-un interviu acordatBloomberg.

Relatii reluate

Incepand cu 2014, Rusia a fost subiectul unor sanctiuni economice aplicate de Statele Unite si Uniunea Europeana ca urmare a anexarii Crimeei si a amestecului in conflictul din estul Ucrainei.

Coroborata cu prabusirea pietei petrolului, masura sanctiunilor economice a produs un soc puternic in economie, ducand la deprecierea rapida a rublei si la o explozie a inflatiei.

"Investitorii sa asteptau la un nou val de sanctiuni economice. Cred ca acum este momentul sa revina in Rusia", sustine Vladimir Potanin, facand referire si la recenta vizita in Rusia a sefului diplomatiei americane, John Kerry.

Averea lui Potanin este estimata la 16,7 miliarde de dolari, acesta detinand 30% din compania Norilsk Nickel. Firma sa nu a fost afectata de sanctiunile economice, valoarea actuala de piata fiind de 32,4 miliarde de dolari.

Norilsk Nickel a profitat din plin de socul declansat pe piata din Rusia, exportand nichelul si paladiumul contra dolari si platind salariile in tara in ruble.

Poza democratica

Potanin, in varsta de 54 de ani, face parte din prima generatie de oligarhi iesiti de sub pulpana fostului presedinte Boris Eltin. Cu toate acestea, refuza sa fie numit oligarh si spune ca nu are nicio influenta in sfera politica.

"Rusia s-a schimbat mult fata de anii 90, iar acum nimeni nu detine puterea politica in afara presedintelui si a guvernului", afirma miliardarul rus.

Mentalitate europeana

In opinia miliardarului, Europa si Statele Unite esueaza in a-l intelege pe Valdimir Putin, ca si dinamica relatiilor lor cu Rusia, prin ignorarea faptului ca natiunea isi are propriile interese in timp ce dovedeste o mentalitate europeana.

"Suntem prieteni, dar nu suntem elevi trimisi la colt in clasa. Ceva s-a schimbat radical de cand Rusia si-a manifestat suportul pentru Statele Unite dupa atacurile din 11 septembrie 2001", crede Potanin.

Relatia sa cu Vladimir Putin, dupa cum o descrie, este una a unui om de afaceri care discuta treburi importante din sectorul minier. Cu toate acestea, cei doi se intalnesc deseori in timpul meciurilor amicale de hockey.

Cea mai mare provocare pentru Putin este sa isi gaseasca un succesor mai tanar care sa preia fraiele puterii, admite miliardarul.

"Cred in lideri si in competitie. Pentru a alege un lider trebuie sa ai o competitie. Nu e insultator sa spui ca Rusia e a lui Putin, oamenii il iubesc. Rusii au iubit mereu liderii puternici", mai spune Vladimir Potanin.

#efect sanctiuni economice Rusia, #succesor Vladimir Putin, #investitii straine Rusia , #Afaceri