Putin ii duce lui Erdogan la semnat contractul Turkish Stream si afaceri de inca un miliard

Luni, 10 Octombrie 2016, ora 17:02
6714 citiri
Putin ii duce lui Erdogan la semnat contractul Turkish Stream si afaceri de inca un miliard
Foto: Kremlin

Vizita lui Vladimir Putin la Istanbul, prilejuita de cel de-al 23-lea Congres Mondial al Energiei, ii da sansa liderului de la Kremlin de a se intalni cu omologul sau turc, Recep Erdogan, pentru a perfecta detaliile finale ale colaborarii in vederea construirii gazoductului Turkish Stream.

Gazoductul care va strabate Marea Neagra a fost anuntat ca varianta inlocuitoare a proiectului South Stream in decembrie 2014, dar a fost blocat apoi ca urmare a neintelegerilor survenite intre Moscova si Ankara. Acum insa, momentul se arata prielnic pentru semnarea acordului, crede ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, citat de Hurriyet Daily News.

Dupa cum dicteaza Moscova

Putin si Erdogan au stabilit sa se intalneasca, alaturi de ministrii Energiei din ambele state, pentru a perfecta detaliile finale ale acordului ruso-turc privind construirea gazoductului care va inainta pana la granita cu UE.

"Proiectul se afla intr-un stadiu avansat al discutiilor interguvernamentale. Facem eforturi sa aducem la zi toate procedurile necesare pentru semnarea acordului. Cred ca exista sansa ca acesta sa fie semnat pe 10 octombrie", a declarat ministrul Novak.

Memorandumul care a deschis calea proiectului ruso-turc a fost semnat in 2014 intre Gazprom si Botas, compania de distributie a gazelor naturale din Turcia.

Turkish Stream trebuia sa fie deja intr-un stadiu avansat al constructiei, daca negocierile asupra pretului gazelor livrate in Turcia si incidentul in care aviatia turca a doborat un avion rusesc aflat in misiune in Siria nu ar fi blocat rand pe rand proiectul.

In acest moment insa, Novak crede ca cele doi mai proiecte de cooperare in domeniul Energiei, Turkish Stream si centrala nucleara Akkuyu, pot reprezenta pilonii pentru normalizarea relatiilor bilaterale dintre cele doua state.

"Turcia reprezinta o tara vecina si un partener important pentru noi. In 2014, nivelul schimburilor comerciale s-a ridicat la 35 de miliarde de dolari, dar in primele 8 luni ale acestui an a scazut cu 40%, comparativ cu aceeasi perioada anului anterior, ca urmare a crizei diplomatice.

Atat Turkish Stream, cat si centrala Akkuyu reprezinta proiecte cruciale care pot reinvia legaturile dintre noi. Daca vrem sa crestem nivelul schimburilor comerciale si economice, ambele proiecte trebui sa fie finalizate si declarate operationale", a plusat Alexander Novak.

In prima faza, rusii spera sa puna in functiune doua tronsoane ale gazoductului Turkish Stream acestea urmand sa transporte 15,75 miliarde mc de gaze naturale pe piata din Turcia si tot atat catre piata din sudul UE.

Un ultimul obstacol in incheierea acordului il reprezinta plangerea depusa de Botas impotriva Gazprom la o curte de arbitraj internationala pe tema pretului practicat de furnizorul de gaze din Rusia.

Insa, aceasta are termen de infatisare abia in 2017, timp in care Moscova spera se rezolve conflictul comercial pe cale amiabila.

Gata de afaceri

Un semn ca relatiile dintre cele doua tari s-au dezghetat a venit si de la ministrii Economiei Nihat Zeybekci si Alexey Ulyukaev, care, cu doar cateva zile inainte de vizita lui Putin in Istanbul, au semnat infiintarea unui fond comun de investitii in turism, energie, agricultura si transport, informeaza Daily Sabah.

Cei doi oficiali au anuntat ca intentioneaza sa semneze, pana la finalul anului viitor, un acord de liber schimb intre tarile lor, fondul de 1 miliard de dolari urmand sa impulsioneze investitiile si schimburile comerciale dintre cele doua tari.

#gazoduct Turkish Stream, #vizita Vladimir Putin Turcia, #livrari gaze Turcia, #gazprom , #Afaceri