Scandal pe conturile Rusiei din Europa. Belgia da inapoi

Luni, 22 Iunie 2015, ora 14:32
2043 citiri
Scandal pe conturile Rusiei din Europa. Belgia da inapoi
Foto: Wikimedia

Belgia a anuntat ca va debloca conturile detinute de statul rus in sucursalele bancare de pe teritoriul sau. Anuntul a fost facut de ministrul Afacerilor Externe din Belgia, dupa o reactie acida a Kremlinului pe aceasta tema.

Conturile bancare ale ambasadelor Rusiei si cateva cladiri au fost puse sub sechestru asigurator, in urma unei decizii a Curtii Internationale de Arbitraj in cazul corporatiei Yukos, confiscata de autoritatile de la Moscova de la fostul miliardar Mihail Hodorkovski, arata BBC.

Conturi sub sechestru

In iulie 2014, Curtea Internationala de Arbitraj a decis ca statul rus se face vinovat de manipularea sistemului legal pentru a declara falimentul corporatiei Yukos, stabilind nivelul despagubirilor pentru actionari la 50 miliarde de dolari.

Yukos a fost infiintata si condusa de fostul miliardar Mihail Hodorkovski, arestat in 2003 sub acuzatia de coruptie si evaziune fiscala si intemnitat vreme de 10 ani.

Dupa arestarea lui Hodorkovski, oficialitatile de la Moscova au declarat falimentul corporatiei trecand-o apoi in proprietatea statului rus.

Stabilit in Elvetia dupa eliberarea sa din inchisoare, Hodorkovski si ceilalti actionari din cadrul Yukos s-au vazut nevoiti sa ceara impunerea sechestrului asigurator pe conturile din UE ale statului rus pana la plata despagubirilor.

Mai multe conturi din Belgia si peste 40 din Franta au fost blocate ca urmare a plangerii depuse de actionarii fostei corporatii.

Putin: "Este un act ostil"

Intr-o declaratie publica, presedintele Rusiei, Vladimir Putin a mentionat ca va ataca in instanta hotararea care prevede acordarea de despagubiri in cazul Yukos.

Lidetul de la Kremlin l-a convocat si pe ambasadorul Belgiei la Moscova pentru a-l instiinta ca priveste blocarea conturilor ca pe "un act ostil care incalca grosolan normele legale internationale".

Dupa iesirea lui Putin, ministrul Afacerilor Externe din Belgia, Didier Reynders, a anuntat ca va debloca o parte din conturile ambasadelor Rusiei din Bruxelles si de pa langa UE si NATO.

"Am gasit o solutie pentru deblocarea cu prioritate a conturilor care deservesc functionarea ambasadelor. Celelalte vor urma si ele", a precizat ministrul Reynders.

In Franta, reprezentantele diplomatice ale Rusiei s-au trezit cu 40 de conturi blocate si sechestru pus pe cateva cladiri. Deocamdata, Parisul nu a anuntat nicio masura pentru ridicarea sechestrului de pe acestea.

La sfarsitul saptamanii trecute, Hodorkovski declara ca blocarea conturilor este o dovada ca nimeni nu poate evita rigorile legii.

"Este un semnal ca furtul nu poate scapa nepedepsit, indiferent de cat de puternic s-a crezut hotul", a comentat fostul oligarh.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#conturi blocate ambasade Rusia, #despagubiri scandal Yukos, #reactie Vladimir Putin , #Afaceri