Turcia si Statul Islamic. Slabiciunea de care Putin profita din plin acum

Miercuri, 25 Noiembrie 2015, ora 11:10
5268 citiri
Turcia si Statul Islamic. Slabiciunea de care Putin profita din plin acum
Foto: Kremlin

Dupa doborarea avionului rusesc de vanatoare de catre aviatia turca, presedintele rus Vladimir Putin a declarat taios ca gestul Ankarei este "o lovitura de cutit data pe la spate de un aliat al gruparii ISIS".

Oricat de ciudata ar parea acuzatia facuta de liderul de la Kremlin, anumite indicii dezvaluie legaturi economice stranse intre Statul Islamic si Turcia, care par a fi cel putin tolerate de autoritatile de la Ankara, dezvaluie portalul Quartz.

Complici in afaceri cu petrol

Pentru Putin, criza declansata in relatiile ruso-turce este un motiv bun de a iesi la rampa si a ridica un deget acuzator spre Ankara, in conditiile in care cea mai mare parte din petrolul vandut de teroristi pe piata neagra se scurge din Irak si Siria spre Turcia.

"ISIS are sute de milioane sau chiar miliarde de dolari obtinuti din vanzarea de petrol. In plus, sunt protejati de armata unei tari intregi. Se poate intelege de ce au devenit atat de indrazneti si actioneaza ostentativ.

Se poate intelege si de ce ei pot ucide oamenii in moduri atat de atroce sau de ce pot comite acte teroriste in intreaga lume, inclusiv in inima Europei", a replicat Vladimir Putin dupa doborarea avionului militar rusesc de catre fortele aeriene ale Turciei.

Chiar daca liderul rus este cunoscut pentru declaratiile sale taioase sau chiar exagerate, de aceasta data pare sa fi surprins esenta problemei in ceea ce priveste rolul Turciei in razboiul contra Statului Islamic.

Ankara pare sa fie incompatibila cu o ofensiva militara dusa impotriva Statului Islamic, in conditiile in care permite teroristilor din aceasta grupare sa isi vanda marfa pe piata neagra din Turcia.

Occidentul nu a spus acest lucru cu fermitate pana acum pentru ca avea nevoie de presedintele Erdogan pentru a incuviinta derularea operatiunilor aeriene ale Coalitiei Internationale din bazele militare ale Turciei.

De ce Turcia importanta pentru ISIS

Jihadistii din Statul Islamic obtin anual cel putin 500 milioane de dolari din vanzarea pe piata neagra a petrolului extras din campurile aflate sub controlul gruparii atat in Siria, cat si in Irak.

Ca un facut, mai toate traseele contrabandistilor care cumpara petrol de la teroristii ISIS duc spre Turcia.

Dar, Turcia este importanta si in alt mod pentru ISIS, fiind principal poarta de acces in Siria a recrutilor racolati din Occident, a banilor obtinuti din diverse afaceri ilegale si a armamentului cumparat de teroristi.

In plus, acordul obtinut de Statele Unite de a desfasura raiduri aeriene impotriva altui stat de pe teritoriu turcesc a fost dublat de o clauza prin care Turcia a obtinut unda verde de a bombarda fortele rebele kurde din Siria si Iran fara ca cineva sa i se opuna.

Fortele pro-occidentale kurde din cele doua tari au reprezentat singura opozitie reala la sol impotriva jihadistilor ISIS, dar presedintele turc Recep Erdogan se teme de influenta pe care aceasta miscare ar putea-o avea in randul minoritatii kurde din Turcia.

Relatiile Moscovei

Pe de alta parte, Kremlinul nu are de ce sa manifeste un limbaj diplomatic prea reverentios, avand alti aliati in regiune, Siria si Iranul, care au permis trupelor rusesti sa opereze de pe teritoriul tarilor lor.

Chiar inainte de doborarea avionului rusesc, Vladimir Putin se intalnise la Teheran cu ayatollahul Ali Khomeini, liderul religios suprem al Republicii Islamice a Iranului.

Rusia a inceput operatiunile militare in Siria la sfarsitul lunii septembrie, dar a intensificat raidurile aeriene dupa ce o bomba artizanala confectionata de teroristii Statului Islamic a doborat un avion rusesc cu 200 de pasageri la bord pe 31 octombrie, ca si dupa atacurile sangeroase din paris de la mijlocul acestei luni.

Cu toate acestea, raidurile derulate de avioanele rusesti nu au vizat doar tinte ale Statului Islamic, ci si alte grupari opozante regimului de la Damasc, unele dintre acestea fiind sustinute de catre state membre NATO, asa cum sunt militiile turkmene finantate de catre Ankara.

Incidentul ivit ieri intre Ankara si Moscova a avut o influenta imediata in piata de capital, pretul actiunilor coborand brusc in Asia, Europa si Statele Unite, cu traderii orientandu-se rapid spre tranzactii cu petrol si aur.

La mijlocul sesiunii de tranzactionare de pe bursa newyorkeza, pretul petrolului Brent crescuse cu 3%, sarind peste pragul de 45 de dolari/baril.

#afaceri Turcia ISIS, #avion rusesc Turcia, #vladimir putin, #razboi civil Siria, #piata neagra petrol , #Afaceri