Ungaria nu renunta la gazul rusesc si cauta solutii de cooperare cu Moscova

Marti, 24 Mai 2016, ora 13:57
5580 citiri
Ungaria nu renunta la gazul rusesc si cauta solutii de cooperare cu Moscova
Foto: Kremlin

Vizita ministrului de Externe al Rusiei in Ungaria a scos inca o data la iveala interesul pe care Budapesta il manifesta fata de Moscova in privinta asigurarii resurselor energetice ale tarii.

Ministrul Serghei Lavrov a confirmat pentru agentia TASS ca oficialii maghiari sunt interesati in continuare de dezvoltarea cooperarii cu Rusia in sectorul energetic.

"In ciuda rezilierii proiectului gazoductului ruso-european South Stream, Budapesta se arata in continuarea interesata de dezvoltarea cooperarii pragmatice cu Rusia in privinta hidrocarburilor livrate de noi si cauta solutii alternative pentru asigurarea rezervelor energetice", a explicat Lavrov.

Seful diplomatiei din Rusia a confirmat ca, in acest moment, cooperarea din sectorul energetic este un punct forte in relatiile economice dintre cele doua tari.

In cursul anului trecut, Budapesta a intrat sub lupa Comisiei Europene pentru incheierea unui contract de modernizare a centralei atomice de la Paks de catre compania de stat controlata de Kremlin, Rosatom.

Forul executiv al UE a acuzat atunci guvernul Viktor Orban ca nu a respectat legislatia comunitara in privinta organizarii licitatiei internationale pentru acest proiect, banuind o legatura politica ascunsa intre liderul guvernului maghiar si Vladimir Putin.

Intre timp insa, compania maghiara MOL a reusit sa-si creeze punti stabile in Rusia exploatand zacaminte petroliere si de gaz din regiunile Tomsk, Orenburg si Samara, dupa cum a amintit chiar ministrul rus de Externe.

#livrari gaz Rusia Ungaria, #viktor orban, #legaturi Viktor Orban Vladimir Putin, #afaceri Rusia Ungaria , #Afaceri