Americanii profita de Panama Papers pentru a-i vana pe cei care au dosit banii lui Putin

Joi, 07 Aprilie 2016, ora 15:00
4632 citiri
Americanii profita de Panama Papers pentru a-i vana pe cei care au dosit banii lui Putin
Foto: Kremlin

Surse din interiorul administratiei americane sustin ca Washingtonul pregateste un pachet de masuri punitive mai drastice pentru firmele si persoanele care i-au ajutat pe oligarhii rusii si chiar pe Vladimir Putin sa-si scoata banii din tara.

Masura vine ca urmare a dezvaluirilor despre conturile secrete detinute de o multime de lideri politici, companii si celebritati in paradisuri fiscale cu ajutorul firmei de avocatura Mossack Fonseca din Panama, relateaza Bloomberg.

Lista noua

Autoritatile federale ar putea emite o noua lista cu persoane supuse interdictiilor economice si de calatorie, dupa ce in iulie si decembrie anul trecut Oficiul de investigatii externe al Trezoreriei Statelor Unite (OFAC) a descoperit noi indivizi implicati in stergerea urmelor averilor unor apropiati de-ai lui Vladimir Putin.

Statele Unite si Uniunea Europeana au emis inca din 2014 o lista neagra cu persoane din cercul Puterii de la Moscova despre care se banuieste ca l-au ajutat pe liderul de la Kremlin sa organizeze si sa mentina criza din Ucraina.

Acum, lista s-ar putea imbogati cu numele celor care i-au ajutat pe acestia sa isi mute averile in paradisuri fiscale din diverse zone ale globului.

Trezoreria americana ar putea face publica noua lista cu persoane supuse sanctiunilor in luna iunie, perioada in care si liderii statelor UE vor trebui sa voteze daca mentin acelasi regim de sanctiuni economice impuse Rusiei.

"In mod sigur, acest nou set de documente va oferi OFAC noi piste pentru desemnarea unor noi personaje implicate aceste scandaluri si ar putea ajuta la constituirea unor noi probe in dosar", crede Peter Harell, fost adjunct al secretarului de stat reponsabil cu combaterea spalarii banilor.

Harell spera ca si UE sa prelungeasca regimul de sanctiuni economice impus Rusiei cu inca 6 luni.

Relatii pe muchie de cutit

Intre Kremlin si cancelariile occidentale relatiile s-au deteriorat rapid odata cu anexarea peninsulei ucrainene Crimeea, in martie 2014, si cu adapostirea fostului presedintel al Ucrainei Viktor Ianukovici, fugit ca urmare a protestelor declansate de pro-europeni la Kiev.

Pe langa interzicerea colaborarilor cu unii dintre apropiatii lui Vladimir Putin, SUA si UE au blocat si accesul bancilor rusesti si al unor companii la pietele financiare internationale, asa cum au impus si restrictii la transferul de tehnologie din Vest catre firmele din sectorul energetic rusesc.

"Guvernul Statelor Unite se concentreaza pe investigarea diverselor activitati ilicite, a incalcarii regimului de impozitare din SUA, folosind in acest sens toate sursele de informatii, publice sau confidentiale", au anuntat oficialii Trezoreriei.

Dosarul Panama Papers, dezvaluit de Centrul International pentru Jurnalism de Investigatii, demonstreaza ca cel putin 2 miliarde de dolari apartinand unor apropiati ai presedintelui Putin au iesit din Rusia, luand calea unor paradisuri fiscale recomandate de avocatii firmei Mossack Fonseca.

Dimitry Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, a negat cu vehementa datele prezentate, afirmand ca este doar o alta incercare de discreditare a presedintelui rus.

Prieteni vechi

Unul dintre numele cheie care apare in scandalul Panama Papers este cel al lui Serghey Roldugin, nasul uneia dintre fiicele liderului de la Kremlin si un prieten vechi al acestuia.

Alaturi de un alt asociat cu state vechi al lui Putin, Arkady Rotenberg, Roldugin controleaza doua companii anonime care au efectuat cele mai multe plati in sistemul creat de casa de avocatura din Panama pentru clientii rusi.

Conform jurnalistilor care au prezentat scandalul, in centrul operatiunilor din Rusia se afla Bank Rossiya, o institutie de credit al carei actioner principal este Yuri Kovalciuk, nimeni altul decat personajul care este poreclit "bancherul personal al lui Putin".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#Pana Papers, #sanctiuni econ0omice Rusia, #oligarhi rusi, #avere secreta Putin , #Avere