Cum ar putea deveni miliardarul Abramovici victima in razboiul Putin-Occident

Joi, 12 Martie 2015, ora 14:00
3142 citiri
Cum ar putea deveni miliardarul Abramovici victima in razboiul Putin-Occident
Foto: The Sun

Alexei Navalni, liderul Opozitiei din Rusia, cere cu insistenta blocarea averilor complicilor si sustinatorilor lui Vladimir Putin refugiati in Occident, ca masura suplimentara la sanctiunile economice si interdictiile aplicate deja.

Printre cei vizati se numara si Roman Abramovici, proprietarul clubului de fotbal londonez Chelsea.

"Se poate face o lista neagra de aproximativ 1.000 de persoane care sa primeasca interdictia de a intra in tarile occidentale fara un prea mare tam-tam.

Dar trebuie sa lovesti direct in propagandistii razboiului, in cei care finanteaza conflictul din Ucraina, in adevaratul partid al razboiului", a declarat Navalni, intr-un interviu acordat Financial Times.

Masuri ineficiente

Solicitarea opozantilor actualului regim din Rusia exprima frustrarea acestora, ca si a unor lideri politici din Vest, in fata ineficientei sanctiunilor aplicate pana acum impotriva Kremlinului pentru declansarea conflictului din Ucraina.

Pana acum, Statele Unite si Uniunea Europeana au retras dreptul de acordare a vizelor de calatorie pentru unii dintre apropiatii presedintelui rus Vladimir Putin banuiti ca ar fi fost implicati in anexarea peninsulei Crimeea si declansarea conflictului armat din estul Ucrainei.

Totodata, institutiile bancare din Occident au primit interdictia de a finanta companiile si bancile de stat din Rusia.

Miercuri, Washingtonul a anuntat introducerea pe lista neagra a altor catorva zeci de separatisti ucrainieni si a unor cetateni rusi din cercul de apropiati ai lui Putin.

Acestora le este interzis dreptul de a intra in Statele Unite, iar bunurile detinute de ei in aceasta tara sunt puse sub sechestru. Unul dintre cei intrati recent in vizorul Washingtonului este Alexander Dughin, un virulent ideolog al curentului nationalist rusesc.

Navalni a facut declaratia imediat dupa ce a fost eliberat din inchisoare, dupa 15 zile de detentie pentru impartirea de pliante in metroul din Moscova care promovau un miting al Opozitiei.

Dupa moartea lui Boris Nemtov, Navalni a ajuns sa realizeze ca planurile lui Putin de a ramane la putere sunt mult mai mari, acesta impingand in functii cheie o noua generatie de oligarhi pentru a-si extinde controlul asupra tarii.

De la nepotism la dinastie

"In urma cu cativa ani am crezut ca este vorba doar de nepotism, acum ne dam seama ca este un plan de lunga durata prin care Putin instaureaza o dinastie a oligarhilor in Rusia", spune Navalni, mai pesimist ca niciodata.

"Cand Alisher Usmanov, Roman Abramovici si familiile lor nu vor mai putea ajunge la proprietatile pe care le au in Elvetia sau in Anglia, atunci vom vedea o diferenta", spune liderul opozitiei.

Alexei Navalni are o lista intreaga cu oamenii de curte ai Kremlinului. Oleg Dobrodeev, seful televiziunii si radioului public din Rusia, ca si fiul sau Boris sunt inclusi. Ultimul este seful Vkontante, copia ruseasca a Facebook, dupa ce compania lui Usmanov, Mail.ru, a preluat controlul total al retelei de socializare.

Nationalisti cu program redus

Vladimir Soloviev, un prezentator tv si de radio, cunoscut pentru criticile acide aduse Occidentului se afla, de asemenea, pe lista neagra a Opozitiei.

In cazul lui Soloviev, situatia este si mai amuzanta cu cat acesta infiereaza imperialismul occidental in timpul saptamanii pe posturile din Rusia, pentru a se relaxa in weekend in cabana sa de pe malul lacului Como din Italia.

Opozantii lui Putin cred ca trecerea pe lista persoanelor interzise in UE sau in SUA a liderilor separatisti din estul Ucrainei este doar apa de ploaie.

Tintele ar trebui sa fie familiile celor din camarila lui Putin, cum ar fi Vladislav Surkov si Vaceslav Volodin, doi dintre oamenii de incredere ai presedintelui rus.

"Copii lor zboara saptamanal spre Paris, in schimb separatistii din Donbas nu-si permit acest lucru", afirma Navalni.

Actualul lider al Opozitiei din Rusia nu este primul care solicita sanctionarea reprezentantilor companiilor media aservite lui Vladimir Putin.

Intr-unul din ultimele sale interviuri, Boris Nemtov solicita guvernelor occidentale acelasi lucru.

Exista opozitie dupa Nemtov?

Cu doua saptamani in urma, Navalni si Nemtov imparteau flyere in metroul din Moscova pentru un miting. A doua zi, Navalni intra in celula pentru 15 zile, iar o saptamana mai tarziu Nemtov era asasinat langa zidurile Kremlinului.

"Nemtov era omul de comunicare. Avea darul de a coaliza in jurul sau toate fortele de opozitie din tara, de la liberali, pana la extrema stanga. Putea inclusiv sa deschida dialogul cu partizanii lui Putin, comunistii de exemplu, care desi nu se aratau de acord cu ideile noastre acceptau o confruntare", spune Navalni.

Pentru multi analisti interni, misiunea actuala a acestuia si a colegului sau, Mihail Kasianov, un fost premier din epoca Putin transformat in opozant al regimului instaurat de presedintele Rusiei, pare imposibila.

Reorganizarea Opozitiei din Rusia este ingreunata pe masura ce sistemul lui Putin acapareaza tot mai multi adepti.

"Cei mai valorosi tineri care ies din universitati sunt atrasi in administratia publica si devin parte a sistemului.

Alt grup important, cel al dezvoltatorilor din IT&C, se imputineaza pe masura ce multi tineri care activeaza in acest domeniu parasesc tara. Sunt vesti proaste pentru noi", mai spune Navalni.

Chiar si cu o economie prabusita, Vladimir Putin se bucura in continuare de increderea a 87% dintre rusi.

Pentru opozanti acest lucru indica faptul ca masinaria de propaganda a Kremlinului trebuie sa fi studiat cu atentie mentinerea la putere a regimurilor din tari cu o economie subreda: Cuba, Venezuela sau Uzbekistan.

In afara sondajelor

Inregistrat anul trecut, Partidul Progresist, din care face parte Alexei Navalni isi pregateste o agenda politica bazata pe alegeri corecte, masuri rapide de stopare a declinului economic, incetarea razboiului.

Insa, in sondajele oficiale, partidul sau figureaza cu rezultate apropiate de marja de eroare.

"Oamenii care ne sustin nu au reprezentare politica. Nu ne ramane decat sa speram ca ne vom regasi cat de curand in sondaje, odata ce ni se va permite sa verificam modul in care acestea sunt efectuate", explica Navalni.

Cat despre Putin, opozantii stiu ca acesta nu va rezista o vesnicie la putere. Din nefericire pentru ei, momentul caderii liderului de la Kremlin pare sa intarzie din ce in ce mai mult.

"Sunt multi oameni de treaba in Guvern, care nu il suporta, il urasc chiar, dar sunt lasi si nu au curajul sa vorbeasca. Nici oligarhii nu-l agreeaza, dar acestia au inteles ca pentru moment este mai bine sa taca", spune cu convingere opozantul lui Putin.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#opozitie Rusia, #dinastie oligarhi Rusia, #sistem politic Vladimir Putin, #lista persoane interdictii UE SUA , #Avere