Avertisment din Macedonia: Europa a ramas repetenta la geografie. Putin va specula acest lucru

Marti, 23 Iunie 2015, ora 12:59
3488 citiri
Avertisment din Macedonia: Europa a ramas repetenta la geografie. Putin va specula acest lucru
Foto: President.gov.mk

Noua criza politica din Balcani ii da sansa lui Vladimir Putin de a extinde influenta Moscovei in regiune, crede presedintele Republicii Macedonia, Gjorge Ivanov. Avertismentul sau vine la aproximativ o luna dupa vizita Patriarhului Rusiei in fosta republica iugoslava.

Ivanov considera ca esecul NATO si UE in a asigura posibilitatea unei viitoare integrari in structurile euro-atlantice pentru tarile din regiune deschide un drum larg pentru ambitiile Rusiei, arata reporterii Bloomberg.

UE, fara coordonate clare

"In mod clar, Europa a ramas repetenta la geografie. Este o materie la care Rusia pare sa exceleze. Oriunde se creeaza un vid de putere se gaseste cine sa-l umple", a comentat presedintele macedonean in cadrul unui interviu.

Grupurile etnice prezente in peninsula balcanica au fost deseori in centrul coliziunii sferelor de influenta.

Granitele politice rezultate in urma sangeroasei dezintegrari a Iugoslaviei sunt cele mai noi motive de disputa intre Rusia, Statele Unite si aliatii sai europeni.

Ivanov nu a oferit exemple concrete despre ceea ce considera el cresterea prezentei rusesti in Balcani.

In acelasi timp insa, premierul Nikola Gruevski a anuntat sprijinul guvernului de la Skopje pentru proiectul gazoductului Gazprom, care ar urma sa inlocuiasca coridorul ucrainean de alimentare cu gaze a UE.

O ciocnire intre etnicii albanezi si fortele de ordine s-a soldat luna trecuta cu 22 de morti.

Conflictul ameninta sa tarasca mica natiune de 2 milioane de locuitori, dintre care un sfert sunt albanezi, intr-un nou razboi etnic similar celor derulate in regiune in urma cu doua decenii.

In mijlocul scandalului

Obligatiunile emise de guvernul macedonean, cu maturitate in 2021, s-au prabusit brusc in urma declansarii violentelor de strada in capitala tarii.

Randamentul acestora a ajuns la 4,56% la inceputul acestei saptamani, fata de 3,56% cat inregistrau in aprilie.

Macedonia este supusa si unor convulsii politice interne dupa ce liderul opozitiei Zoran Zaev a dezvaluit o serie de informatii privind implicarea liderilor de la Putere in diverse scandaluri de coruptie.

Opozantii sustin ca inclusiv premierul Gruevski este amestecat intr-un scandal privind manipularea Justitiei, mass-media si a unor diplomati straini, santajati in urma inregistrarii ilegale a corespondentei si convorbirilor a peste 20.000 de persoane.

In ciuda amplelor miscari de protest, Gruevski a refuzat sa isi dea demisia din functie afirmand ca nu a facut nimic gresit.

Blocati de greci

Macedonia este si una dintre aspirantele cu vechime la integrarea in Uniunea Europeana. Tara din Balcani are deja un deceniu de cand si-a prezentat candidatura pentru accederea in UE.

Accesul sau in interiorul blocului european este blocat de pretentiile Atenei, care reclama faptul ca fosta tara iugoslava foloseste aceeasi denumire oficiala pe care o are si una din provinciile istorice ale Greciei.

Relatiile dintre Skopje si Atena nu vor cunoaste prea curand o imbunatatire, crede presedintele Macedoniei.

"Nu am fi avut multe dintre aceste probleme daca ne-am fi continuat trraseul european si am fi reformat pas cu pas societatea. Nimeni nu este capabil de transformare in momentul in care este lasat singur", sustine Gjorge Ivanov.

#bresa securitate NATO UE, #conflict Balcani Macedonia, #influenta politica Rusia, #candidatura UE Macedonia , #Presedintele Rusiei