Bulgaria reia relatiile cu Rusia. Pretul fidelitatii fata de UE, prea mare?

Joi, 12 Martie 2015, ora 10:05
3032 citiri
Bulgaria reia relatiile cu Rusia. Pretul fidelitatii fata de UE, prea mare?
Foto: Offshore Energy Today

Bulgaria da semne ca incearca sa reia relatiile amicale cu Moscova, in ciuda tensiunilor existente intre liderii europeni de la Bruxelles si presedintele rus Vladimir Putin.

Vicepremierul Ivailo Kalfin a confirmat discutiile intre patru ochi purtate cu omologul sau rus, Arkadiy Dvorkovich, in cadrul unei vizite la Moscova efectuata la sfarsitul saptamanii trecute.

Kalfin a vizitat capitala Rusiei imediat dupa premierul italian Matteo Renzi, oficialul bulgar motivand ca o fost vorba de o simpla vizita protocolara care sa reinnoade relatiile dintre Sofia si Moscova, arata publicatia EU Observer.

Inapoi la Rusia

"A fost o vizita de reluare a relatiilor cu Rusia. Trebuie sa restabilim un dialog normal inainte de a trece la vizite de nivel inalt", a precizat Ivailo Kalfin.

Relatiile dintre cele doua tari s-au deteriorat dupa ce Bulgaria a permis amplasarea a trei baze militare americane pe teritoriul sau si a anulat dezvoltarea a trei proiecte comune cu Rusia: un oleoduct care urma sa transporte petrolul rusesc pana pe tarmul Marii Egee, o centrala nucleara de 2000 MW dezvoltata in parteneriat cu Rosatom si proiectul gazoductului South Stream.

Cel putin in cazul South Stream, bulgarii s-au vazut nevoiti sa renunte dupa ce Comisia Europeana a cerut alinierea proiectului la cerintele legislatiei europene privind concurenta pe piata energetica.

Furnizarea gazului rusesc pentru Bulgaria pare sa fie principala ingrijorare a guvernantilor de la Sofia, dupa ce Vladimir Putin a anuntat rezilierea unilaterala a proiectului South Stream din cauza legislatiei anti-monopol de pe piata europeana si initierea unui proiect comun cu Turcia.

Pe de alta parte, bulgarii manifesta si ingrijorare privind pierderea unor clienti importanti din sectoarele imobiliar si turistic din tara vecina, peste 400.000 de cetateni rusi avand pensiuni, hoteluri sau case de vacanta achizitionate in Bulgaria.

Model Orban

Bulgarii par sa regrete acum o parte din deciziile luate anterior, mai ales cand vad ca premierul Ungariei, Viktor Oban, nu se mai sinchiseste de amenintarile Europei si marseaza deschis in reluarea legaturilor cu Moscova.

"Spre deosebire de alti membrii UE, cum ar fi Italia si Ungaria, noi am neglijat destul de mult relatiile cu Rusia, una dintre cele mai mari piete de desfacere pe care le-am avut pentru produsele agro-alimentare", considera Ivailo Kalfin, fost ministru de externe al Bulgariei si actual vicepremier.

Rusia a racit relatiile cu cabinetul condus de premierul Boiko Borisov, exponent al curentului pro-occidental, acesta ajungand in final sa constate in mod public ca tara sa plateste un pret prea mare pentru fidelitatea aratata Uniunii Europene si NATO.

"Ministrii bulgari nu au mai efectuat o vizita oficiala in Rusia de mai bine de patru ani. Apartenenta tarii noastre la UE si NATO nu trebuie sa ne opreasca din a mentine relatii de buna cooperare in zona", a precizat Kalfin.

Acesta nu agreeaza nici ideea sanctiunilor impuse Rusiei, aratand cu nu fac altceva decat sa incurajeze dezvotarea contrabandei de marfuri: "Sanctiunile sunt un semn de boala. Nu fac altceva decat sa dezvolte piata neagra".

Optiuni deschise pentru gazul rusesc

Vicepremierul bulgar este membru al AVB, partid ai carui lideri au negociat cu Moscova cele trei contracte majore in domeniul energetic pe care guvernul lui Borisov le-a trantit pe rand.

Acum, Ivailo Kalfin sustine ca discutiile pot fi reluate, atata vreme cat Bruxellesul va da dovada de mai multa initiativa in acest sens.

"Ar fi mult mai bine daca gazul rusesc ar intra direct in Europa fara a mai tranzita teritoriul unui stat care, in final, ar putea fi tentat sa revanda combustibilul in loc sa se multumeasca doar cu taxa de tranzit.

Este o problema pe care oficialii rusi o analizeaza cu atentie, iar ei asteapta mai multa initiativa din partea Comisiei Europene", a rezumat Kalfin o parte din discutiile purtate cu vicepremierul rus Arkadiy Dvorkovich.

Nabucco re-loaded

In ciuda anuntului de abandon a proiectului South Stream, Moscova nu a facut pasii necesari pentru a anula acordurile inter-guvernamentale dintre partea rusa si cea bulgara pe acest proiect.

Kalfin a recunoscut chiar ca o parte din conductele destinate realizarii tronsoanelor gazoductului continua sa soseasca in portul Burgas.

"Sofia trebuie sa reia discutiile cu Comisia Europeana pentru o analiza mai atenta a proiectului Nabucco, un gazoduct care urma sa asigure o legatura intre Turcia si Austria pe traseul Bulgaria-Romania-Ungaria", a mai spus Kalfin.

In opinia sa, acest proiect ar putea prelua gazul din terminalul turcesc al viitorului gazoduct Turkish Stream.

Proiectul Nabucco a fost abandonat in urma cu doi ani, dupa ce ruta de livrare a gazelor din regiunea Marii Caspice catre Europa a fost modificata pe traseul Turcia-Grecia-Italia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
#investitii rusesti Bulgaria, #relatii oficiale Sofia Moscova, #negocieri Bulgaria Rusia, #sanctiuni economice Rusia , #Presedintele Rusiei