Cat de periculos este de fapt Vladimir Putin?

Marti, 17 Martie 2015, ora 18:01
8953 citiri
Cat de periculos este de fapt Vladimir Putin?
Foto: Time

Disparitia pentru 11 zile a presedintelui rus ramane inca o enigma, dar pe fondul absentei lui Vladimir Putin au putut fi observate mai bine vulnerabilitatile acestuia si cele ale sistemului creat de el.

In ciuda stilului autoritar al liderului de la Kremlin, bresele din sfera de putere de la Moscova devin tot mai evidente.

Opinia generala este ca Putin domneste peste Federatia Rusa in stil dictatorial, ca si-a intimidat oponentii si are o pozitie amenintatoare pentru tarile din jur.

Toate acestea sunt in mare parte adevarate, dar ar trebui reevaluate dupa recentele evenimente din Rusia, afirma analistul George Friedman, intr-o analiza Stratfor.

Putin, slab la strategie

Evenimentele de anul trecut din Ucraina arata ca Vladimir Putin este un strateg slab, mai degraba, decat un geniu diabolic al politicii.

In ianuarie 2014, Moscova controla inca Ucraina. In februarie, Ianucovici abandona in graba fotoliul prezidential de la Kiev pentru a fugi in Rusia.

Rascoala populara a pro-rusilor din estul Ucrainei si asaltul acestora asupra Kievului nu au venit niciodata, in ciuda sperantelor liderului rus. In schimb, noua Putere pro-occidentala de la Kiev a avut timpul necesar pentru obtinerea legitimitatii in fata populatiei.

Pana in iulie, Rusia mai controla doar fragmente din Ucraina: Crimeea, o zona aflata sub influenta Moscovei in virtutea unui acord militar semnat la mjlocul anilor '90, si triunghiul dintre Donetk, Lughansk si Severodonetk, unde grupurile de separatisti pro-rusi, sustinute de trupe speciale rusesti, preluasera controlul asupra mai multor orase.

Fara revolta "Euromaidanului" din Kiev, planul lui Putin era sa permita Ucrainei sa realizeze propriul acord de livrare a gazelor naturale din Rusia catre Europa, in incercarea de a slabi legaturile dintre Washington si Bruxelles prin exploatarea contractelor comercial de livrare a gazelor si petrolului in UE.

Din aceasta perspectiva, doborarea avionului malaezian este o adevarata catastrofa pentru Moscova.

Daca se va dovedi, asa cum indica primele probe, ca Moscova a livrat rebelilor sisteme antiaeriene si a trimis personal care sa-i instruiasca, Rusia devine culpabila pentru tragedia petrecuta, iar visul lui Putin de a taia lgaturile politice intre America si Europa se prabuseste.

Lider scapat de sub control

Intr-un astfel de scenariu, "Putin va deveni automat dintr-un lider politic de temut un incompetent periculos decis sa sprijine o insurectie inutila cu armament total nepotrivit", spune Friedman in analiza Stratfor.

Chiar si aliatii sai din zona vestica nu ar mai putea obiecta in acest caz la pericolul reprezentat de modul de a gandi si a actiona al presedintelui Rusiei.

Dar pericolul pentru Putin nu pandeste doar din vest.

Predecesorii sai din epoca post-stalinista s-au confruntat cu situatii asemanatoare, in care au fost trasi pe linie moarta pentru ineficienta sau devierea de la linia clar trasata pentru conducatorii Uniunii Sovietice.

In 1964, Nikita Hrusciov s-a intors din concediu doar pentru a afla ca fusese inlocuit de protejatul sau, Leonid Brejnev.

Motivele: umilirea Uniunii Sovietice in scandalul declansat de criza rachetelor din Cuba si dezastrul economic incetatenit de peste un deceniu in URSS.

Rusia inca nu a ajuns la punctul in care sa sufere, din punct de vedere economic, asa cum a facut-o in perioada Hrusciov sau Eltin, dar degradarea nivelului de trai si lipsa de performanta economica a tarii este un fapt de netagaduit.

Cu Rusia spre faliment

Dupa hopul crizei din 2008-2009, Rusia a infruntat o contractie constanta a cresterii economice, iar, pentru anul in curs, previziunile Bancii Rusiei vorbesc de o crestere de 0%.

Datoriile guvernelor regionale au crescut si de patru ori in aceasta perioada, iar unele regiuni nu sunt departe de declararea falimentului.

In acelasi punct se afla si cateva companii miniere din tara.

Mai mult, criza din Ucraina a accentuat derapajul economiei din Rusia prin retragerea masiva a capitalului strain din tara.

In primele sase luni, 76 de miliarde de dolari fusesera retrasi din economia rusa.

Nivelul investiilor straine directe a scazut cu 50% in primul semestru al anului trecut fata de aceeasi perioada a lui 2013. Iar acest fenomen se derula in perioada in care barilul inca mai era vandut la un pret de peste 100 de dolari.

Popularitatea lui Putin a atins din nou cote ridicate abia dupa Olimpiada de la Soci si dupa invazia Crimeii.

Pentru un lider care pozeaza in "durul" politicii externe de pe continent, imaginea lui Putin in ochii rusilor se leaga strans de evenimentele din Ucraina, iar situatia actuala, care impune mai degraba o retragere strategica decat o actiune in forta, ar putea sa-i erodeze imaginea.

Aghiotantii, principalii inamici

Un regim de tipul celui alcatuit de Putin in Rusia nu poate fi analizat dintr-o perspectiva democratica.

Liderul de la Kremlin a facut tot ce i-a stat in putere pentru a reinvia instrumentele de lucru ale vechii oranduiri sovietice.

Printre acestea se numara inclusiv Biroul Politic.

Insa, inca din epoca URSS, membrii Biroului Politic erau cei mai mari inamici pe care ii putea confrunta un lider. Biroul Politic creat de Putin a avut ca rol initial gasirea unui echilibru intre diversele factiuni aflate la putere in Rusia.

Pe masura ce abilitatea lui Putin de a gestiona eficient situatia din tara se diminueaza, insa, membrii Biroului pot decide inlocuirea sa, asa cum au facut-o cei din 1964 cu Hrusciov.

Dintr-o anumita perspectiva, ministrul Apararii, Serghei Shoigu, sau primarul Moscovei, Serghei Sobianin, se bucura de o popularitate egala cu cea a lui Vladimir Putin.

Din alt punct de vedere, seful personalului de la Kremlin, Serghei Ivanov, sau cel al Consiliului de Securitate, Nicolai Patriushev, sunt exponenti la fel de duri ai stilului sovietic.

Nu in ultimul rand, liderii care se dovedesc slabi analisti si prosti manageri ai situatiilor de criza tind sa fie inlocuiti.

Ori Putin si-a calculat deja gresit sansele in privinta Ucrainei, iar economia tarii i-a scapat de sub control, subliniaza Friedman.

Cu mainile curate

Cu tot cu perioada in care i-a fost premier lui Dimitri Medvedev, Putin numara 14 ani in fruntea Rusiei.

O perioada indeajuns de lunga si de obositoare pentru un politician nevoit sa trateze totul de pe o pozitie de forta.

Putin poate sa recapete controlul situatiei, dar, la fel de bine, se poate dovedi neputincios in fata actualei conjuncturi.

O cedare de pozitie in fata Occidentului pare inacceptabila pentru un lider condus de orgoliu, iar o eventuala criza politica interna este de asteptat sa-l faca pe Vladimir Putin sa devina mai agresiv.

In orice criza politica, optiunile extreme se inmultesc pe masura ce aceasta se adanceste.

Cei care cred ca Putin este un dictator de temut in acest moment se inseala amarnic.

Lenin era mult mai drastic decat actualul presedinte al Rusiei, iar Stalin a fost cu mult mai rau.

Nu ar fi de mirare ca actualul regim sa fie candva declarat ca liberal, raportat la istoria Rusiei.

Aceasta pentru ca o eventuala inclestare intre Putin si eventualii contestatari din cercul intern al Puterii va dezlantui si manifestarile brutale de afirmare a vointei ficaruia dintre ei.

"Can Putin Survive? is republished with permission of Stratfor."

#vulnrabilitati Vladimir Putin, #succesiune Vladimir Putin, #lupta putere Rusia, #sistem politic Rusia , #Presedintele Rusiei