Cati bani inghite masinaria de razboi a lui Vladimir Putin

Miercuri, 03 Iunie 2015, ora 11:25
5319 citiri
Cati bani inghite masinaria de razboi a lui Vladimir Putin
Foto: The Moscow Times

Rusia da semne ca a intrat intr-o noua cursa a militarizarii nemaintalnita de la finalul Razboiului Rece. Inarmarea are insa costurile sale, iar oficialii de la Moscova fac tot posibilul sa tina aceste date secrete.

O parte "neagra" a bugetului federal a fost intotdeauna la dispozitia liderilor, dar din 2010 si pana in prezent aceasta s-a dublat, ajungand la 21% din bugetul Rusiei, aproximativ 60 de miliarde de dolari, conform unui raport al Institutului Gaidar, citat de Bloomberg.

Cu industria militara la parada

Dupa loviturile incasate cu aplicarea sanctiunilor economice pentru criza din Ucraina si prabusirea pietei petrolului, Putin a investit tot mai mult in industria de aparare, in incercarea de a stabiliza economia.

Desfasurarea de forte cuprinde tancuri si rachete noi, uniforme stralucitoare, care maresc deficitul bugetar si pun pe butuci servicii publice, cum ar fi cel de sanatate.

Pe de alta parte, mii de contracte, care pana acum se derulau numai intre societati controlate de stat, vor fi impinse in sectorul privat, in incercarea de a sustine efortul de reinarmare.

"Guvernul are doua sarcini urgente: sa intareasca securitatea la orice nivel al societatii si sa incurajeze inovatia, pentru a pune capat stagnarii macroeconomice.

Solutia celor doua probleme se regaseste in dezvoltarea complexului industrial-militar", sustine Ruslan Pukhov, director al Centrului rus de Analiza pentru Strategii si Tehnologie si consilier al ministrului Apararii din Rusia.

Inca de la preluarea tarii in prag de faliment, Putin a crescut cheltuielile cu apararea de peste 20 de ori.

Anul trecut, Rusia a alocat 84 de miliarde de dolari pentru acest sector, mai mult decat orice alta tara, cu exceptia SUA si Chinei, dupa cum reflecta datele Institutului International de Cercetare pentru Pace din Stockholm.

Stare permanenta de razboi

Apararea, serviciile conexe si siguranta interna consuma in acest moment 34% din bugetul Rusiei, dublu fata de procentul alocat in 2010. Americanii, de exemplu, aloca doar 18%, totalizand 615 miliarde de dolari pentru aceleasi sectoare.

Militarizarea Rusiei este vazuta de catre reprezentantii Academiei Nationale de Aparare din Letonia, tara membra NATO si UE, drept un mod de a introduce starea de razboi permanent in modul de viata al rusilor.

"Putem si vom face pentru industria de Aparare ceea ce am facut pentru Soci in timpul Olimpiadei de iarna", s-a adresat Putin generalilor sai, in cadrul unei sedinte de la mijlocul lunii trecute.

Pentru organizarea Jocurilor Olimpice de Iarna la Soci, Rusia a cheltuit un buget de 50 de miliarde de dolari. "Toate chestiunile legate de finantarea industriei de Aparare sunt rezolvate", a mai spus liderul de la Kremlin.

Pifanii, trimisi in fabrici

In aceeasi zi, 12 mai 2015, Putin a semnat si decretul privind organizarea "batalioanelor industriale". Masura da posibilitatea tinerilor recruti sa lucreze in fabrici de armament in locul efectuarii serviciului militar obligatoriu.

Dupa ani in sir in care a cunoscut subfinantarea, industria de Aparare a Rusiei a inceput sa plateasca in avans contractele incheiate cu 1.300 de furnizori de echipamente si cei 2,5 milioane de angajati angrenati in aceasta ramura.

Jumatate din bugetul alocat apararii a fost deja cheltuit in primul trimestru al anului, destinatia sumelor ramanand ascunsa, datele fiind clasificate.

Insa, ceea ce nu poate ascunde Moscova este cifra personalului militar activ, aceasta reprezentand si cea mai palpabila dovada a transformarii militare a tarii, dupa cum remarca Igor Sutyagin, expert senior in cadrul Royal United Services Institute din Londra.

Mai multi soldati decat chinezii

"In timp ce numarul personalului militar din Occident a inregistrat o scadere constanta incepand cu 2011, cel din Rusia a crescut cu 25% intre 2011-2014, pana la 850.000 de soldati. Este insa sub cifra de un milion propusa in 2010", spune Sutyagin.

In acelasi timp, rusii au la dispozitie si 2,5 milioane de rezervisti, care pot fi chemati oricand sub arme, arata un top intocmit de Global Firepower.

In acest clasament, Rusia ocupa locul 2, in spatele Statelor Unite si mult peste China, India sau Marea Britanie.

Inclusiv in comertul international cu arme, Rusia a devenit competitorul principal al americanilor, numai anul trecut facand vanzari de 16 miliarde de dolari. Cifra reprezinta 3,2% din totalul exporturilor rusesti.

Pentru moment, analistii NATO privesc confuzi la toata desfasurarea de forte facuta de Putin.

"Nu putem sa ne dam seama de intentiile sale in intregime. Putem doar sa invatam din actiunile sale, iar ceea ce vedem demonstreaza o crestere a capacitatii militare a Rusiei, modernizarea armatei si intentii strategice ambitioase", a prezentat situatia generalul Philip Breedlove, in fata Congresului american.

#industrie aparare Rusia, #cheltuieli industrie aparare Rusia, #buget secret Vladimir Putin , #Presedintele Rusiei