Conflictul din Orientul Mijlociu, pe placul lui Putin? Ce avantaje i-ar aduce haosul

Luni, 10 August 2015, ora 16:13
2548 citiri
Conflictul din Orientul Mijlociu, pe placul lui Putin? Ce avantaje i-ar aduce haosul
Foto: Wikimedia

Tensiunile din Orientul Mijlociu par sa serveasca indeaproape scopurilor politice ale liderului de la Kremlin, Putin avand ocazia sa dea legitimitate regimului sau si sa puna in umbra confruntarea sa cu Occidentul si criza din Ucraina.

De altfel, confruntarile din lumea araba sunt subiectele favorite ale politicienilor si jurnalistilor din Rusia care aplica legea tacerii fata de subiectele cu adevarat sensibile din tara, arata revista Newsweek.

Cu dedicatie pentru nostalgici

Multi dintre rusii trecuti de 45 de ani sunt inca nostalgici dupa gloria si influenta pe care o reclama fosta URSS.

Din acest punct de vedere, Kremlinul le serveste exact reteta favorita: relatii stranse cu Teheranul, suport pentru Siria si reluarea unor legaturi traditionale cu Egiptul.

De cele mai multe ori, autoritatile din Rusia modifica voit realitatea din tarile arabe, dupa modelul sovietic al dezinformarii, pentru a-si atinge propriile scopuri.

Astfel, sprijinul acordat de Moscova regimului Assad din Siria si intartirea relatiilor cu Cairo sunt simboluri ale unei uniuni ruso-arabe menita sa combata instabilitatea cauzata da SUA si de terorismul sustinut de aliatii americani din regiune: Qatar si Arabia Saudita.

In media ruseasca nu vei gasi o analiza care sa reflecte faptul ca dictatorul Bashar Al-Assad nu reprezinta pe nimeni, nici macar pe sirieni.

La fel, nu vei gasi nicio vreo culpabilizare a liderilor de la Moscova pentru sustinerea unui regim vinovat de declansarea celui mai violent razboi civil din regiune.

Propaganda evita sa mentioneze si ca Arabia Saudita, deopotriva cu Emiratele Arabe Unite, au contribuit la reluarea vechilor legaturi intre Cairo si Moscova, permitand Egiptului sa faca acest pas diplomatic.

In vreme ce acuza Occidentul de reinvierea limbajului din perioada Razboiului Rece, Moscova foloseste aceleasi unelte in descrierea Statelor Unite ca "raul cel mare".

Situatia din Orientul Mijlociu, ca si greselile in politica regionala, savarsite in timpul administratiei Obama, tind sa dea apa la moara propagandistilor Kremlinului.

Yemen si Ucraina

In 2011, Putin descria implicarea Washingtonului si a Uniunii Europene in revolta populara din Libia drept o noua cruciada.

Ministrul de Externe Serghei Lavrov s-a avantat sa acuze direct Statele Unite de crearea unor grupari teroriste de genul Al Quaeda si ISIS prin sustinerea aratata mujahedinilor in anii '80, in momentul invaziei rusesti in Afganistan.

Protestele de strada care au insotit reinstalarea lui Vladimir Putin in fruntea statului in 2012, i-au facut pe liderii politici de la Moscova sa constate ca Rusia are nevoie de un model de guvernare diferit fata de cel al democratiilor occidentale.

Asa s-a ajuns ca propaganda din Rusia sa vaneze cu inversunare orice incercare esuata de a instaura regulile jocului democratic in Orientul Mijlociu.

Despre Libia, presa rusa spune ca a fost momita cu "povesti occidentale", dupa care statul de drept a esuat lasand tara in haos.

Desi este admisa ideea ca Muammar al Gaddafi a fost un dictator, acest aspect paleste cand propagandistii Kremlinului sustin ca, in schimbul libertatii politice, el le-a oferit libienilor stabilitate si siguranta sociala.

Totul pe un ton ingrijorat care lasa de inteles ca o schimbare la varful ierarhiei politice din Rusia ar urma sa declanseze haosul in aceasta tara.

Nu in ultimul rand, tulburarile violente din lumea araba sunt o buna scuza pentru a justifica agresiunea Moscovei asupra Ucrainei.

Din punctul de vedere al unui "tonomat" celebru al Kremlinului, Dimitry Kiselyov, intre interventia saudita din Yemen si cea a Rusiei in estul Ucrainei nu este nicio diferenta.

Logica sa este simpla: Daca sauditii au dreptul sa intervina pentru a sustine un presedinte debarcat din Yemen si chiar sa ii bombardeze pe rebelii houthi, cu ce a gresit Rusia in a-l sprijini pe Viktor Yanukovici, fostul presedinte ucrainean?

"Teroristii" din Ucraina

In limbajul propagandistic din Rusia ucrainienii care se opun rebelilor pro-rusi din regiunea Donbas sunt adeseori comparati cu jihadistii Statului Islamic. Ce-i drept, prezenta in randul lor a voluntarilor din randul tatarilor musulmani faciliteaza aceasta asociere fortata.

In cele din urma, presa controlata de Kremlin a ajuns sa ridice acest conflict aproape de rangul de "razboi sfant".

Falsurile sunt la ordinea zilei. Fotografii din razboiul civil din Siria sunt prezentate ca atrocitati savarsite de trupele ucrainiene in Donbas.

Opozitia din Rusia pare de-a dreptul anihilata de aceasta tirada propagandistica intretinuta de Moscova.

Anul trecut, o incercare a maestrului sahist Garry Kasparov de a invinovatii Kremlinul de tensiunile din Orientul Mijlociu a trecut aproape neobservata in tara, ca si in Occident.

Deruta totala

Intre propaganda si diplomatia din Rusia, limitele sunt atat de subtiri, incat si expertii incep sa se incurce. Ca sa intelegi Rusia trebuie sa-i urmaresti miscarile politice si diplomatice mai mult decat buletinele de stiri.

Unii dintre analisti chiar incepusera sa creada in seria de informatii care vizau sponsorizarea gruparilor teroriste de catre guvernele din Arabia Saudita si Qatar.

Cu toate acestea, contradictia intre ce se afirma in Rusia si ce isi doreste cu adevarat Kremlinul a fost sesizata in iunie la Forumul Economic International de la Sankt Petersburg, unde Vladimir Putin si oficiali de rang inalt din guvernul Arabiei Saudite au semnat o serie de contracte de cooperare.

Viata intr-o minciuna continua se poate dovedi derutanta si pentru oficialii responsabili de raspandirea mesajelor propagandistice.

Intr-un interviu de acum doi ani, ministrul de Externe Serghei Lavrov explica e indelete cum razboiul civil din Siria are rolul de a da Statelor Unite in lectie din care sa invete ca trebuie sa trateze Moscova "de la egal la egal, respectand interesele fiecarei tari si cu respect reciproc".

Numai ca o astfel de lectie depaseste deja taramul propagandei.

#conflict Siria, #propaganda Rusia, #relatiii Rusia lumea araba, #vladimir putin , #Presedintele Rusiei