Cum va profita Vladimir Putin de pe urma avionului prabusit in Egipt

Luni, 09 Noiembrie 2015, ora 15:20
4248 citiri
Cum va profita Vladimir Putin de pe urma avionului prabusit in Egipt
Foto: Wikimedia

Vladimir Putin si ceilalti oficiali rusi au privit cu neincredere varianta unui atentat terorist care sa explice prabusirea avionului rusesc cu 224 de persoane la bord in Peninsula Sinai.

Insa decizia de evacuare a turistilor rusi din Egipt denota faptul ca ipoteza devine plauzibila si pentru liderul de la Kremlin, iar acest fapt ar putea avea consecinte dramatice in evolutia razboiuului din Siria, arata New York Times.

Raspuns ferm

In cazul in care varianta atentatului terorist se va dovedi reala, analistii si expertii in politica cred ca implicarea lui Putin in razboiul civil din Siria se va accentua.

De la inceput presedintele Rusiei a declarat ca a initiat raidurile aeriene din Siria pentru a contracara expansiunea gruparii teroriste Statul Islamic (ISIS), despre care se crede ca ar include aproximativ 7.000 de mercenari rusi sau din statele ex-sovietice.

Kremlinul si-a exprimat ingrijorarea ca acestia ar putea reveni inapoi in statele de origine pentru a declansa un razboi terorist in interiorul Rusiei.

Un atac impotriva unei curse de linie ar putea confirma faptul ca securitatea Rusiei este deja amenintata, ceea ce ar putea avea ca rezultat o intensificare a raidurilor rusesti impotriva taberele ISIS din Siria.

Nu trebuie uitat nici faptul ca Rusia a intervenit in razboiul civil sirian pentru a face o demonstratie de forta, prin care sa dovedeasca lumii intregi ca inca este o forta militara de temut.

In aceste conditii, o retragere din Siria, chiar si dupa acest episod violent, nu ar fi decat o pata pe obrazul Kremlinului.

In al treilea rand, in discursurile sale vizand situatia din Orientul Mijlociu, Vladimir Putin a avut grija sa descrie fortele occidentale ca fiind neloiale tarilor pe care le-au impins in revolutiile declansate cu ocazia "Primaverii arabe".

Vreme de zeci de ani, Rusia a avut putini aliati in aceasta parte a lumii, Siria si Iranul numarandu-se printre tarile care au intretinut relatii stranse cu Moscova. Mai nou insa, Kremlinul si-a concentrat atentia asupra presedintelui egiptean Abdel Fattah el-Sisi.

Un atentat terorist organizat de o grupare dusmana regimului de la Cairo ar putea cimenta relatiile dintre cele doua tari, remarca New York Times.

Inca de la startul campaniei militare din Siria, Putin a explicat ca este mai convenabil sa combati gruparile teroriste direct la ele acasa.

In cazul in care se va dovedi ca prabusirea avionului rusesc in Egipt a fost cauzata de un atentat, analistii se asteapta ca liderul de la Kremlin sa aiba un raspuns ferm.

Cel mai probabil, Putin va dubla numarul fortelor trimise in Siria, dar va evita sa trimita forte terestre, o masura care nu este privita cu ochi buni de populatia de acasa.

Strategie gresita

"Daca se dovedeste ca a fost un atentat, aceasta va ridica stecheta la alt nivel, ceea ce inseamna ca operatiunea din Siria va fi mai costisitoare decat pana acum.

De asemenea, ar putea sublinia faptul ca terorismul trebuie distrus inainte sa intre in tara", spune Vladimir Frolov, analist politic.

In acelasi timp insa, acesta recunoaste ca actuala strategie a Kremlinului nu poate garanta infrangerea gruparii Statul Islamic.

In acest moment, Rusia are in Siria peste 50 de aeronave militare si 4.000 de soldati care pazesc bazele operationale si acorda consultanta trupelor regimului Assad.

Strategia lui Putin din Siria a fost una prin care fortele aeriene rusesti sa sprijine inaintarea trupelor guvernului de la Damasc in regiunilor controlate de rebeli si in cele ocupate de gruparea terorista Statul Islamic.

Alexei Makarkin, alt analist politic de la Moscova crede ca, in acest moment, Putin are doar doua solutii la indemana. Prima ar fi sa intensifice operatiunile in Siria si sa trimita trupe si voluntari care sa sprijine guvernul Assad.

O astfel de alegere ar tensiona si mai mult relatiile Rusiei cu lumea occidentala. O a doua optiunea vizeaza intensificarea operatiunilor duse impotriva Statului Islamic fara a se mai pune accent pe sprijinul oferit lui Bashar al-Assad.

"In aceasta situatie, Rusia ar pune presiune pe Assad sa accepte o perioada de tranzitie si iesirea de la putere", considera Makarkin.

Fara explicatii

Pe de alta parte, Putin, in iesirile publice de dupa tragicul accident aviatiac din Egipt nu a facut decat sa ofere condoleante familiilor indoliate.

Rusia asteapta insa explicatii referitoare la conexiunile care se intrezaresc in spatele acestui eveniment, iar Kremlinul s-ar putea sa nu aiba un raspuns clar.

"Nu vor sa lege prabusirea avionului de Siria pentru ca intrebarile firesti care ar urma ar fi: 'La ce ne-am dus sa luptam in Siria? Cum raspunde asta intereselor nationale ale Rusiei?'", a afirmat Stanislav Belkovsky, unul dintre criticii politicii lui Putin.

Saptamana trecuta, pe canalele orasului Sankt Petersburg, de unde provin majoritatea victimelor accidentului aviatic, persoane necunoscute au lansat la apa doua sicrie din lemn. Pe capacul unui scria "Pentru ce?", pe celalalt: "Pentru cine?".

"Kremlinul trebuie sa inverseze cauza si efectul astfel incat actiunile sale sa nu para ca fiind cele responsabile pentru moarte unor civili", crede Maxim Trudolyubov, editor al ziarului Vedomosti.

Politica si secte

Pe de alta parte, Putin are inca atuul masinariei de propaganda, ceea ce pe plan intern l-a ajutat sa convinga populatia Rusiei ca Occidentul este o amenintare sau ca sta la baza aparitiei Statului Islamic si a altor grupari teroriste.

Dupa ce britanicii au lansat ipoteza unei bombe plasate de teroristi la bordul avionului, agentiile de propaganda ale lui Vladimir Putin nu au ezitat sa acuze inclusiv serviciile secrete de la Londra de organizarea atentatului.

Putin si cei din jurul sau nu au comentat prea multe, dar aceasta are mai mult de a face cu politica externa pe care Moscova o face in Orientul Mijlociu.

Egiptul a fost pana in anii '70 unul dintre cei mai valorosi parteneri ai Moscovei din lumea araba, iar in acest moment Vladimir Putin vrea sa refaca acele legaturi.

"Este important pentru Rusia sa se faca vizibila in Orientul Mijlociu, sa intretina relatii bune cu cel mai mare stat arab. Deja alianta cu guvernele siite de la Teheran si Damasc devine inconfortabila", considera Dimitri Trenin, expert al Centrului Carnegie din Moscova.

Rusia are o minoritate de musulmani suniti de aproape 20 de milioane de persoane, iar un guvern sunit aliat ar fi de folos Moscovei, in conditiile in care gruparea jihadista Statul islamic este alcatuita tot din musulmani suniti.

Iar cum vocea unora dintre analistii rusi afirma ca razbunarea este necesara, atunci un guvern sunit aliat in Orientul Mijlociu poate reprezenta un partener valoros in lupta impotriva ISIS.

#atentat avion Rusia, #razboi civil Siria, #Putin razboi ISIS , #Presedintele Rusiei