Cum vrea Rusia sa scape de sanctiunile economice. Cheia, in mainile lui Obama

Luni, 28 Septembrie 2015, ora 11:20
4834 citiri
Cum vrea Rusia sa scape de sanctiunile economice. Cheia, in mainile lui Obama
Foto: Wikimedia

De la tribuna Adunarii Generale a ONU, presedintele rus Vladimir Putin spera sa sparga blocada sanctiunilor economice impuse Rusiei dupa anexarea Crimeei in primavara anului trecut.

Nu este un pas inapoi pe care il face "tarul" de la Kremlin, ci o incercare de a scoate castanele din foc cu mana potentialilor aliati occidentali intr-o cruciada derulata impotriva gruparii teroriste Statul Islamic.

Pana acum, doar liderii europeni par sa tina isonul liderului rus, remarca reporterii agentiei Bloomberg.

Ziua decisiva

Una din cele mai importante secvente ale deplasarii lui Putin la New York o reprezinta intalnirea de luni dupa-amiaza cu seful statului american.

Intr-un interviu acordat presei americane, Putin si-a exprimat speranta de a gasi un teren comun de discutii in privinta interventiei militare in Siria.

"Am fi bucurosi sa fim integrati intr-o platforma comuna de actiuni colective impotriva terorismului", a declarat presedintele rus, neuitand sa mentioneze ca, din punctul sau de vedere, presedintele sirian Bashar al-Assad trebuie sustinut in lupta dusa impotriva gruparii teroriste ISIS.

Lovita de prabusirea pretului petrolului si de sanctiunile economice impuse de Occident, Rusia foloseste miza razboiului civil din Siria pentru a sparge blocada diplomatica din jurul sau.

Pe de alta parte, oferta Rusiei vine intr-un moment in care exodul refugiatilor sirieni catre Europa pare sa nu se mai termine, starnind reactii contrare din partea guvernele europene.

Fara un final clar care sa se intrezareasca in razboiul civil din Siria, argumentul lui Putin de a-l integra pe Assad ca parte a solutiei in Siria, incepe sa gaseasca adepti in randul sefilor de guverne din UE.

Saptamana trecuta, Angela Merkel, Francois Hollande si David Cameron au sustinut aceeasi idee, de a negocia cu presedintele sirian.

Revenire in forta

"Putin revine pe scena mondiala a politicii. A schimbat tema discutiei, iar Rusia nu mai pare un raufacator gata sa suprime Ucraina", crede Masha Lipman, editorul unei reviste de analize politice a Universitatii George Washington.

Cheia demersului facut de presedintele rus ramane insa intalnirea sa cu Barrack Obama, prima din ultimul an.

In ciuda incrancenarii care exista in relatiile actuale dintre Moscova si Washington, cele doua parti ar putea gasi un teren comun in solutionarea crizei din Siria.

Miza statului care a devenit un magnet pentru jihadistii din intreaga lume si importanta Siriei in stabilizarea intregului Orient Mijlociu este prea mare ca vreunul din cei doi lideri sa o ignore.

Secretarul de stat John Kerry afirma sambata ca actiunile duse impotriva Statului Islamic in Siria si Irak ar trebui coordonate de intreaga comunitate internationala.

Americanii au mentionat si ca sunt dispusi sa reia discutiile la nivel militar cu Rusia, inghetate in ultimul an si jumatate, pentru a evita un eventual accident in cadrul raidurilor aeriene derulate impotriva taberelor gruparii teroriste.

Unii analisti cred ca Statele Unite nu au alta solutie decat sa invite Rusia sa se alature actiunilor duse impotriva ISIS, fapt ce ar insemna si integrarea lui Assad in planurile Washingtonului.

"Este o miscare inteligenta a Rusiei in conditiile in care relatiile sale cu Occidentul sunt tensionate ca urmare a crizei din Ucraina", apreciaza analistii firmei de securitate Soufan Group.

Jocul lui Putin vine pe fundalul unei degradari constante a nivelului de trai din Rusia, economia tarii fiind pe punctul de a intra in recesiune ca urmare a deprecierii pretului petrolului cu 57% si a sanctiunilor impuse pe piata europeana si americana.

Interventie unilaterala

In acelasi timp, presedintele rus pare decis sa rezolve criza siriana cu sau fara ajutorul partenerilor occidentali.

Unul dintre oficialii de la Kremlin a mentionat ca Rusia este pregatita sa intervina militar in Siria, daca negocierile cu liderii din Vest nu dau rezultate.

Pana acum, rusii au expediat in Siria echipament militar pentru armata lui Assad, iar pana la trimiterea trupelor proprii in teatrul de operatiuni din Siria nu mai este mult.

In interviul acordat presei americane, Putin a explicat ca in Siria este recunoscuta o singura armata a statului, cea fidela regimului Bashar al-Assad.

Replica poate fi privita ca o alta sageata indreptata impotriva Washingtonului, despre care liderul rus sustine ca actioneaza ilegal atunci cand inarmeaza fortele rebele.

"Asigurarea suportului militar pentru structuri ilegale contravine principiilor dreptului international si a Cartei ONU", apreciaza Vladimir Putin.

Dar, nu toata lumea inclina sa creada ca intrarea Rusiei in razboiul civil din Siria, de partea fortelor guvernamentale, poate schimba cursul evenimentelor.

"Nu imi este foarte clar care este influenta Rusiei asupra regimului Assad, asa cum nu sunt sigur ca au o buna imagine asupra fortelor opozitiei", Andrew Weiss, vicepresedinte al Institutului Carnegie pentru Pace Internationala.

"Nu inteleg de ce Rusia se grabeste sa intervina militar in Siria. Pare o operatiune foarte riscanta", mai spune acesta.

Aliatul german

Odata inclusa intr-o forta militara internationala indreptata impotriva gruparii Statul Islamic, Rusia poate spera la ridicarea sanctiunilor economice, cel putin in UE.

"Europa nu poate mentine sanctiuni si, in acelasi timp, sa ceara ajutor Rusiei", a comentat vicecancelarul german Sigmar Gabriel.

Un alt oficial de la Berlin a afirmat ca se discuta deja o reducere a nivelului sanctiunilor pentru Rusia, ca prim pas in detensionarea relatiilor dintre Moscova si UE.

Pentru moment, rezultatul pe care il asteapta Putin este un semn al incheierii perioadei de inghet in relatiile dintre Moscova si Occident, crede Matthew Rojansky, directorul Institutului Kennan din Washington.

"In esenta, acceptam premisa Moscovei ca nu poti face afaceri globale care vizeaza chestiuni de securitate fara sa negociezi direct cu Rusia", spune Rojansky.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
#sanctiuni economice Rusia, #Barrack Obama, #vladimir putin, #razboi Siria, #interventie militara Siria , #Presedintele Rusiei