De unde i s-ar putea trage caderea lui Putin? Adversarii lucreaza in tacere la Londra

Vineri, 25 Martie 2016, ora 17:00
6557 citiri
De unde i s-ar putea trage caderea lui Putin? Adversarii lucreaza in tacere la Londra
Foto: Pixabay

Presiunea politica pusa pe Opozitie in Rusia, criza financiara in care s-a scufundat tara dupa prabusirea pretului petrolului si sanctiunile economice dictate de Vest pentru criza din Ucraina i-au impins pe cei mai puternici adversari ai lui Vladimir Putin sa plece in exil la Londra, de unde incearca in continuare sa i se opuna "tarului de la Kremlin".

Capitala Marii Britanii a devenit astfel un loc in care se fac auzite tot mai puternic vocile jurnalistilor, scriitorilor, oamenilor de afaceri, academicienilor si politicienilor care au preferat sau au fost nevoiti sa paraseasca Federatia Rusa, relateaza IB Times.

Opozitia din exil

"Stagnarea economica si presiunea politica ii fac pe tot mai multi rusi sa fuga din tara. Londra a fost intotdeauna un magnet pentru rusi si nu este de mirare ca aceasta comunitate este in continua crestere", explica Vladimir Ashurkov, un opozant al regimului Putin, care beneficaza de azil politic in Marea Britanie.

Londra a devenit in ultimii ani o scena pe care manifestarile culturale si discursurile politice ale rusilor se intetesc ca urmare a cresterii numarului de expati rusi, dar si prigoanei declansate impotriva opozitiei in cel de-al treilea mandat prezidential al lui Vladimir Putin.

Una dintre victimele politice ale "tarului de la Kremlin", Mikhail Hodorkovsky, magnatul care a facut 10 ani de inchisoare si s-a trezit cu gigantica companie Yukon dezmembrata si impartita intre apropiatii lui Putin, a ales sa se stabileasca la Londra.

Din 2015, odata cu asasinarea lui Boris Nemtov, fost vicepremier rus si unul dintre oamenii care i-au tinut piept presedintelui rus, Hodorkovsky si-a asumat misiunea de a intari Opozitia din Rusia cu sprijin din afara.

Altadata orientat spre construirea unui imperiu financiar colosal, Hodorkovsky conduce acum un club de discutii politice in inima financiara a Londrei, Mayfair.

"Misiunea noastra este sa ajutam la selectarea celor care vor sa faca parte din noua elita politica a Rusiei", explica ex-oligarhul rus, care viseaza de acum sa ajunga intr-o zi presedinte al Rusiei cu ajutorul miscarii Open Russia.

"Cream o alternativa intelectuala la regimul Putin", il sustine si Maxim Dbar, un fost angajat de-al sau, acum in slujba miscarii din exil.

Scena profesionistilor

Viata comunitatii ruse din Londra este pigmentata adesea de manifestari politice si culturale in note anti-Kremlin, dar nu se rezuma doar la atat.

Sunt concerte de muzica ruseasca, spectacole de teatru, seri de poezie intr-o efervescenta care o aminteste pe cea a Parisului de dupa caderea dinastiei tariste in fata loviturii de stat bolsevice.

"Este un moment extraordinar. Rusii isi creeaza propria lor scena culturala aici", afirma Clementine Cecil, membru al Puskin House, o organizatie britanica de traditie specializata in studierea si promovarea culturii rusesti.

Unele cifre estimeaza ca Londra a devenit deja casa adoptiva a cel putin 150.000 de rusi, carora li se mai adauga alte 150.000 de persoane nascute in fostele republici sovietice.

Pentru un cetatean non-UE care vrea sa se stabileasca in Marea Britanie conditiile se dovedesc destul de aspre, acesta fiind nevoit sa faca dovada obtinerii unui salariu de minim 35.000 de lire sterline pe an.

Asta inseamna si ca rusii ajunsi aici sunt oameni cu dare de mana, dupa cum explica Ilya Goncharov, editorul ziarului Angliya, cel mai mare cotidian de limba rusa din Marea Britanie.

"Acestia nu sunt oameni saraci. Sunt oameni bine pregatiti profesional, care manifesta interes pentru situatia politica din tara. In 2010, primul an cand am venit aici, nu aveam ce sa scriu. Acum nu pot tine pasul cu evenimentele", spune jurnalistul.

Furnizorii informatiei

Rolul Londrei in gazduirea opozantilor regimului Putin a intrat in vizorul Kremlinului de mai bine de un deceniu.

Orasul de pe malul Tamisei este si locul unde, in 2006, Alexander Litvinenko, un fost spion rus, a fost asasinat prin intoxicare cu o substanta radioactiva. La 9 ani de la moartea sa, un judecator britanic a decis ca acesta a fost ucis, cel mai probabil, la ordinul liderului de la Kremlin.

In 2013, Boris Berezovsky, un alt cunoscut critic al lui Vladimir Putin, a fost gasit asasinat in baia locuintei sale din afara Londrei.

Oligarhi in exil

Pentru elita politica, economica si culturala refugiata in Londra, misiunea de a-i intoarce pe rusi impotriva actualului regim se izbeste de nenumarate greutati.

In primul rand, chiar si Hodorkovsky, victima a regimului Putin, are o istorie in care volenta si coruptia se intrepatrund in stilul caracteristic al aparitiei oligarhilor rusi in anii '90.

In al doilea rand, bariera propagandei Kemlinului se dovedeste extrem de greu de spart, dupa cum recunoaste un alt solicitant de azil politic sosit in Londra in 2014.

"Oamenii din Rusia nu sunt informati si nu stiu cum sa se organizeze. Informatia este cel mai important lucru care poate determina caderea unui regim", sustine Alexei Shmatko.

Pe de alta parte, Vladimir Ashurkov a intocmit deja o lista cu legi ce ar trebui abrogate in cazul in care regimul va cadea. Aceasta i-a fost trimisa spre studiu actualului lider al opozitiei din Rusia, Aleksandr Navalny.

Hodorkovsky sustine ca miscarea sa politica, Open Russia, mizeaza pe rezultate pe termen lung.

Insa, ambii opozanti spera la o schimbare care sa le redea patria inapoi. "Sunt sigur ca Rusia va cunoaste o noua epoca de aur", sustine Ashurkov.

#Vladimir Putin Kremlin, #schimbare regim politic Rusia, #opozitie Rusia, #diaspora rusa , #Presedintele Rusiei