Dragoste, razboi si ruble. La ce ne mai putem astepta anul acesta de la Vladimir Putin?

Joi, 17 Decembrie 2015, ora 09:55
3261 citiri
Dragoste, razboi si ruble. La ce ne mai putem astepta anul acesta de la Vladimir Putin?
Foto: Kremlin

Presedintele Rusiei este pe punctul a intra intr-o noua sesiune maraton de intrebari si raspunsuri cu ocazia discursului anual adresat natiunii. Anul trecut, cei 1.400 de jurnalisti prezenti la intalnirea cu Putin l-au tinut pe acesta "in priza" pentru 3 ore.

Dincolo de temele generale privind situatia economica a tarii, criza din Ucraina si relatiile cu Occidentul, jurnalistii au beneficiat si de detalii intime din viata presedintelui rus. Nu e de mirare ca, joi, 17 decembrie, toata lumea asteapta cu nerabdare discursul de anul acesta al lui Vladimir Putin, remarca Bloomberg.

Un an greu

Pentru rusi, 2015 a fost un an dificil. Rubla a intregistrat doar cateva sesiuni de apreciere in fata dolarului, dar a plonjat din nou cu 6 procente pe ultimul trimestru, in fata monedei americane.

Amenintarea terorista este mai apasatoarea ca oricand, dupa ce Moscova a decis, la sfarsitul lunii septembrie, sa se implice in razboiul civil din Siria, luand la tinta si pozitiile gruparii jihadiste Daesh (Statul Islamic).

Criza din Ucraina s-a diminuat doar aparent, Rusia fiind in continuare suspectata ca alimenteaza cu trupe si armament pozitiile separatistilor din estul tarii, iar noi tensiuni au aparut si in relatia dintre Moscova si Ankara.

Nivelul de trai al rusilor a scazut dramatic pe fondul prabusirii pretului petrolului sub pragul de 40 de dolari, populatia pregatindu-se sa intre in al doilea an de recesiune economica.

Pe scurt, Putin are destule motive sa fie vorbaret si anul acesta, de puterea sa de convingere depinzand si scorul pe care urmeaza sa-l obtina anul viitor in alegerile prezidentiale.

Chin economic

Situatia economica de acum a Rusiei este cea mai rea din ultimii 16 ani, de cand Vladimir Putin s-a instalat la putere.

Nivelul inflatiei a ajuns la 15% in luna noiembrie, rubla se scufunda incet, dar sigur in fata dolarului, iar salariile au scazut la nivelul anului 1999.

Expertii Bancii Mondiale au prognozat o crestere a ratei saraciei in Rusia nemaintalnita din perioada crizei financiare din 1998-1999.

In cadrul conferintei de anul trecut, Putin a anuntat ca perioada de recesiune s-ar putea intinde pe doi ani si ar putea sa le reaminteasca rusilor de acele vorbe, asigurandu-i in continuare ca punctul critic a fost depasit.

Siria si terorismul

Putin a impins Rusia in fruntea ofensivei antitero din Siria prin bombardarea masiva a pozitiilor ISIL si a altor grupari teroriste din regiune inca din 30 septembrie.

Imaginile filmate in timpul raidurilor aeriene l-au ajutat pe Putin sa-si mentina popularitatea, in vreme ce Kremlinul si-a mai umflat inca o data muschii in fata Washingtonului pe tema mentinerii dictatorului sirian Bashar al-Assad la putere.

Amenintarea terorista planeaza acum si asupra Rusiei, iar prabusirea avionului de pasageri deasupra peninsulei Sinai, atentat revendicat de teroristii Statului Islamic, arata cat de serioasa este aceasta provocare.

Putin are la indemana un precedent in razboiul impotriva cecenilor de acum 15 ani si de aceasta data poate sa-i asigure pe rusi ca fortele de securitate ale tarii sunt mai bine pregatite pentru a raspunde unei astfel de amenintari.

Problema turceasca

Dupa ce aviatia militara din Turcia a doborat un avion de vanatoare rusesc la granita cu Siria, Putin a iesit la rampa pentru a califica gestul Ankarei drept "o lovitura pe la spate".

In discursul anual este de asteptat ca seful statului sa lanseze alte critici impotriva Turciei pentru a consolida masura de embargo impusa anumitor produse din Turcia si a mentine interdictia impusa cetatenilor rusi de a calatori in scop turistic in aceasta tara.

Criza ucraineana

Turcia poate ca a inlocuit Ucraina in ceea ce priveste propaganda "vecinului cel rau" a Kremlinului, insa Putin are motive de nervozitate ori de cate ori se gandeste la Kiev.

Problema datoriei de 3 miliarde de dolari pe care Ucraina o inregistreaza fata de Moscova urmeaza sa fie judecata intr-o curte de justitie din Londra, iar sanctiunile dictate de UE si SUA pe tema amestecului Rusiei in criza ucraineana ar putea fi prelungite.

Dragoste de tar

"Iubesc si sunt iubit", s-a confesat anul trecut Vladimir Putin presei din toata lumea. Sa nu ne lasam inselati, insa!

Dincolo de viata amoroasa, Putin ramane un presedinte autoritar, iar puterea sa este exercitata in special asupra liderilor regionali din Federatia Rusa.

"Tarului" de la Kremlin ii place sa joace cartea populismului si sa infiereze esecurile inregistrate de autoritatile regionale in implementarea diverselor programe publice, iar tonul de anul acesta nu va diferi cu mult fata de cel din anii precedent.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Schema prin care companiile din Rusia ar încerca să scape de sancțiunile occidentale
Comercianții din Rusia și China fac afaceri cu sârmă de cupru, în pofida sancțiunilor vestice, și evită taxele, pretinzând că tranzacțiile se referă la resturi de metale, conform unei...
#vladimir putin, #economie rusia, #razboi Siria, #sanctiuni economice Rusia, #tensiuni moscova Ankara, #criza Ucraina , #Presedintele Rusiei