Erdogan face parada de relatia sa cu Putin. Liderului de la Kremlin ii convine, beneficiile sunt mari

Vineri, 14 Octombrie 2016, ora 02:52
6253 citiri
Erdogan face parada de relatia sa cu Putin. Liderului de la Kremlin ii convine, beneficiile sunt mari
Foto: Wikimedia

Chiar daca timp de 8 luni de zile relatiile dintre Ankara si Moscova au fost inghetate, manifestarile recente dintre presedintele Recep Erdogan si omologul sau rus, Vladimir Putin, par sa fie extrem de cordiale.

O lovitura de stat esuata si neintelegerile survenite in relatia cu Washingtonul pe tema minoritatii kurde au adus la aceeasi masa vechii rivali din regiunea Marii Negre: Turcia si Rusia.

In vreme ce Erdogan cauta sa braveze in fata americanilor cu noua lui relatie cu Putin, "tarul" de la Kremlin se multumeste sa zambeasca fin si sa culeaga roadele cochetariei manifestate de omologul sau turc, remarca Business Insider.

Prietenie cu beneficii unilaterale

"Erdogan flirteaza cu Rusia si afiseaza acest lucru ca pe un atu in fata Statelor Unite", sustine Aykan Erdemir, fost parlamentar turc si reprezentant al Fundatiei pentru Apararea Democratiei.

Acesta noteaza ca liderul turc manifesta o neincredere tot mai mare fata de SUA, dupa ce americanii nu l-au sustinut pe Erdogan in ofensiva declansata impotriva minoritatii kurde, ba mai mult au decis sa ii sprijine pe kurzii care rezista in fata atacurilor Statului Islamic.

In plus, SUA este si tara care il adaposteste pe clericul Fethullah Gulen, pe care autoritatile de la Ankara il acuza a fi stat in spatele loviturii de stat de la jumatatea lunii iulie.

Fata de Washington, Moscova a tinut sa isi manifeste foarte rapid sprijinul pentru Recep Erdogan in momentul loviturii de stat, in vreme ce liderii europeni si americani au infierat epurarile masive care au urmat puciului esuat.

Este de inteles ca, in acest moment, Erdogan nu rateaza niciun prilej in care sa arate Washingtonului cat de bine evolueaza relatia sa cu presedintele Rusiei, dar adevaratul castigator pare sa fie Putin.

Multi analisti au comentat, de altfel, ca noua relatie ruso-turca pare nu reprezinte in niciun fel interesele politice si economice ale Turciei.

Un bun exemplu il ofera si gazoductul Turkish Stream, proiect pe care cei doi lideri de stat si-au pus semnatura finala chiar la inceputul acestei saptamani.

Gazoductul va permite Moscovei sa ocoleasca definitiv traseul ucrainean si sa livreze gaze pe piata europeana prin intermediul noului culoar turcesc.

In schimb, turcii par sa se fi inhamat la o investitie majora care, pentru Ankara, nu atinge nivelul strategic pe care aceasta il are pentru Rusia.

La mana Moscovei

"Acest proiect este atat de lipsit de sens din punct de vedere financiar incat beneficiile politice pe care le aduce pot fi puse sub semnul intrebarii. In ultimul deceniu, Turcia a avut o stategie de diversificare a resurselor energetice: o dependenta cat mai redusa de Rusia si de gazul natural", aminteste profesorul universitar Akin Unver.

"Turcia pe post de distribuitor de energie a fost un tel romantic, dar macar a fost unul bun, in termeni de diversificare a furnizorilor din vecinatate.

Incepand cu 2016, Turcia are un nou gazoduct rusesc, inregistreaza o crestere de 5 procente a dependentei de gazul natural din Rusia si va avea si o centrala nuclear-electrica construita de rusi", observa profesorul Unver.

Pentru moment, gazoductul pare cadoul oferit de Erdogan prietenului de la Kremlin, dispus sa sustina tendintele autoritare ale presedintelui turc.

De altfel, acestea sunt si sursa tensiunilor inregistrate in ultimii ani intre Turcia si aliatii occidentali, asa ca interesul lui Vladimir Putin devine evident.

"Turcia a mai incercat acelasi joc cu Moscova si in anii '60 - '70, dar acele eforturi nu au avut de-a face si cu cooperarea militara, ci s-au limitat strict la chestiuni economice.

Va fi interesant de vazut daca, sub regimul Erdogan, Turcia va deveni prima tara NATO care va 'dezerta' pentru a-si construi o relatie politico-militara mai stransa cu Moscova", atrage atentia Erdmir.

Putin castiga

Un alt analist politic din Turcia, Sinan Ulgen, afirma ca Erdogan cauta doar sa foloseasca orice parghii politice pentru a indulci relatia cu Rusia, afectata de doborarea bombardierului rusesc la granita cu Siria, dar fara a reprezenta o repozitionare strategica de partea Moscovei.

"Acum, relatia sta pe un teren mult mai solid decat inainte, dar atat istoria, cat si realitatea realtiilor intretinute de Turcia cu Rusia demonstreaza ca nu poate fi vorba de o realiniere strategica reala intre Ankara si Moscova", sustine acesta.

Totodata, castigul politic al lui Vladimir Putin este evident, fapt sesizat si de reprezentantul Fundatiei pentru Apararea Democratiei din Turcia, ca si de analistii firmei Soufan Group.

"Putin a sesizat slabiciunea si disperarea lui Erdogan si continua sa profite de pe urma acesteia", sustine Aykan Erdemir.

"Rusia a reusit sa speculeze rapid tensiunile existente intre Turcia si Occident", remarca analistii Soufan Group, acesti considerand ca Ankara a ajuns totusi sa vada un partener in Rusia, in ceea ce priveste probema securitatii interne legate de activitatea gruparii kurde PKK.

Pana si in privinta razboiului civil din Siria parerile divergente ale celor doi lideri de stat in ceea ce priveste viitorul politic al dictatorului Bashar al-Assad nu mai par atat de opuse si aceasta ca urmare a inmuierii glasului de catre Recep Erdogan.

Daca seful statului turc a dorit rasturnarea regimului Assad de la putere inca din 2011, lucrurile nu mai sunt atat de ferme acum, saptamana aceasta Erdogan si Putin afirmand ca vor continua sa se consulte pe tema razboiului din Siria.

Iar acest lucru este inca un castig al lui Vladimir Putin, intr-un moment in care relatiile dintre Moscova si Washington au ajuns la cel mai tensionat nivel de dupa Razboiul Rece.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#relatii economice Rusia Turcia, #relatii politice Rusia Turcia, #razboi Siria , #Presedintele Rusiei