Hollande se intalneste cu Putin la Moscova. Ce vor discuta cei doi lideri azi

Joi, 26 Noiembrie 2015, ora 10:39
2533 citiri
Hollande se intalneste cu Putin la Moscova. Ce vor discuta cei doi lideri azi
Foto: Wikimedia

Presedintele Frantei, Francois Hollande, se va afla joi, 26 noiembrie, la Moscova pentru a discuta cu omologul sau rus solutiile comune pe care cele doua tari le pot adopta in combaterea terorismului.

Intalnirea Putin-Hollande se inscrie in linia eforturilor depuse de liderul francez de a concentra actiunile marilor puteri militare impotriva pericolului reprezentat de gruparea jihadista Statul Islamic, vinovata de recentele atentate din Paris, anunta International Business Times.

Soarta lui Assad se decide acum

Kremlinul a confirmat intalnirea dintre cei doi sefi de stat, acestia urmand sa abordeze si alte probleme internationale, precum si chestiuni legate de relatiile bilaterale dintre Moscova si Paris.

Vizita lui Hollande la Moscova vine la doar doua zile dupa intrevederea avuta de presedintele francez cu Barrack Obama la Washington, soldata cu angajamentul presedintelui american de a intensifica ofensiva militara dusa impotriva gruparii teroriste care a ocupa mai multe regiuni din Irak si Siria.

"Acest grup terorist barbar si ideologia sa criminala reprezinta o amenintare serioasa pentru noi toti. Nu poate fi tolerat. Trebuie distrus si trebuie sa o facem impreuna", a declarat presedintele Statelor Unite.

Intre timp insa, Rusia priveste cu neincredere spre tarile NATO dupa ce aviatia militara din Turcia a doborat un avion de vanatoare rusesc aflat intr-o misiune de lupta in Siria.

In plus, Franta, desi a obtinut din prima suportul militar al Rusiei in atacurile declansate impotriva jihadistilor Statului Islamic, nu a putut conveni cu ceilalti aliati organizarea unei coalitii internationale anti-ISIS care sa include si Rusia din cauza optiunilor politice diferite legate de partuile combatante din Siria.

In principiu, analistii politici asteapta ca Putin si Hollande sa transeze astazi viitorul politic al lui Bashar al Assad, liderul sirian fiind contestat de grupurile militare ale opozitiei siriene sustinute de occidentali.

"Nu ne putem imagina cum sirienii s-ar reuni in jurul unui lider care se face vinovat de moartea a 300.000 de oameni in cei 4 ani si jumatate de razboi civil.

Este necesara crearea unui guvern de uniune nationala, dar asta inseamna indepartarea lui Assad. Bashar al Assad nu poate fi viitorul Siriei", a comentat Hollande la plecarea din Washington.

"Cooperam cu oricine"

Pe de alta parte, rusii sunt gata lase deoparte pentru moment scandalul legat de doborarea avionului Sukhoi-24, daca Turcia manifesta vointa de a se alatura unei coalitii internationale anti-ISIS.

"Suntem pregatiti sa planificam atacurile impotriva Statului Islamic impreuna si cream un grup de comanda comun cu Franta, Statele Unite si toate celelalte tari care se altura acestei coalitii", a declarat Alexander Orlov, ambasadorul Rusiei la Paris, cu doar o zi inainte de intalnirea dintre Putin si Hollande.

#intalnire Vladimir Putin Francois Hollande, #coalitie antiterorism, #razboi Siria, #avion rusesc dobarat Turcia , #Presedintele Rusiei