Intalnire de gradul zero Erdogan-Putin: jalba cu care se duce presedintele Turciei la Kremlin

Joi, 12 Ianuarie 2017, ora 07:51
8612 citiri
Intalnire de gradul zero Erdogan-Putin: jalba cu care se duce presedintele Turciei la Kremlin
Foto: Kremlin

Luna februarie ii va aduce din nou fata in fata pe Recep Erdogan si Vladimir Putin, in contextul unui intalniri la nivel inalt din calendarul Inaltului Consiliu de Cooperare Turcia-Rusia.

Surse diplomatice au declarat pentru cotidianul Daily Sabah ca liderul de la Ankara spera sa obtina cat mai rapid o revigorare a relatiilor comerciale dintre cele doua tari, dar si liberalizarea regimului de vize pentru cetatenii turci care calatoresc in Rusia.

Dupa dezghetarea relatiilor diplomatice dintre Ankara si Moscova, relatia ruso-turca a parut sa fie dictata mai mult de interese politice ale celor doi lideri de stat, reluarea schimburilor comerciale fiind inca tinuta in frau de Rusia, dupa sanctiunile impuse in urma doborarii unui avion rusesc la granita cu Siria.

Sursele consultate de de jurnalistii turci au aratat ca ridicarea sanctiunilor evolueaza gradual, Kremlinul incercand sa obtina din noua relatie cat mai multe avantaje pe plan geopolitic.

Doar 80 de companii din Turcia au beneficiat de ridicarea sanctiunilor la export pe piata din Rusia, autoritatile de la Moscova invocand in continuare pretextul neindeplinirii conditiilor de siguranta sanitara a unor produse alimentare de provenienta turceasca.

A doua problema, cea a liberalizarii vizelor pentru turistii veniti din Turcia, este una delicata, tara fiind frecvent tinta atacurilor gruparilor teroriste, lucru care starneste nelinistea Moscovei.

"Liberalizarea vizelor intre Rusia si Turcia este o speranta mare a noastra, dar partea rusa are numite ingrijorari legate de chestiuni de securitate. Oricum, speram ca vom obtine o liberalizare a vizelor pentru oamenii de afaceri si delegatiile oficiale", a declarat un diplomat de la Ankara.

#relatii Rusia Turcia, #vladimir putin, #Recepo Erdogan, #schimburi comerciale Rusia Turcia , #Presedintele Rusiei