Merkel si Hollande cer inasprirea sanctiunilor pentru Rusia, Putin joaca din nou cartea gazului

Miercuri, 14 Decembrie 2016, ora 17:31
6892 citiri
Merkel si Hollande cer inasprirea sanctiunilor pentru Rusia, Putin joaca din nou cartea gazului
Foto: Kremlin

Problema crizei din Ucraina aduce iarasi la un nivel tensionat relatiile dintre Rusia si Uniunea Europeana.

Angela Merkel si Francois Hollande au cerut celorlalti lideri politici din UE sa aprobe adoptarea unor sanctiuni mai severe impotriva Moscovei, pentru incapacitatea de a respecta acordul de incetare a focului in zona de conflict din estul Ucrainei, informeaza IB Times.

"Va fi necesar sa extindem sanctiunile impotriva Rusiei, desi noi ne doream un progres in acest proces", a precizat cancelarul german la o conferinta franco-germana sustinuta la Berlin impreuna cu presedintele francez Francois Hollande.

Armistitiul in regiunile separatiste a fost adoptat pe 1 septembrie, dar calmul nu a tinut mai mult de 5 zile.

Pozitia ferma a celor doi lideri europeni este impartasita si de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Comunitatea internationala trebuie sa exercite presiuni asupra Rusiei in vederea asumarii obligatiilor sale, mai ales cand securitatea din estul Ucrainei ramane o problema serioasa", a precizat acesta.

Consiliul European va discuta la mijlocul saptamana aceasta situatia din Ucraina, o hotarare in ceea ce priveste regimul de sanctiuni economice aplicat Rusiei urmand sa fie luata pana la finalul lunii ianuarie 2017.

Conform unui raport al ONU, conflictul armat din estul Ucrainei a dus la pierderea a 10.000 de vieti omenesti din martie 2014 si pana in prezent.

In acelasi timp, oficialii de la Kremlin au anuntat ca presedintele rus Vladimir Putin a sunat-o pe Angela Merkel pentru a o avertiza ca vor putea exista probleme in livrarea cantitatilor de gaz catre Europa pe ruta ucraineana, blamand guvernul de la Kiev pentru aceasta problema, informeaza agentia Tass.

Putin sustine ca nesemnarea unui contract de livrare de gaze intre Rusia si Ucraina ar putea duce la sifonarea gazului destinat tarilor europene de catre operatorul de gaze ucrainean.

#tranzit gaz Ucraina, #sanctiuni economice Rusia, #angela merkel, #vladimir putin, #livrari gaze UE , #Presedintele Rusiei