Mihail Hodorkovski: Putin isi face jocurile in spatele unui conflict artificial cu Occidentul

Joi, 18 Iunie 2015, ora 13:13
4154 citiri
Mihail Hodorkovski: Putin isi face jocurile in spatele unui conflict artificial cu Occidentul
Foto: Wikimedia

Fostul oligarh rus Mihai Hodorkovski, saracit dupa ce liderul de la Kremlin l-a acuzat de coruptie si l-a intemnitat pentru 10 ani, sustine ca Vladimir Putin isi pune in aplicare planurile folosind ca fatada conflictul intretinut cu Occidentul.

Confruntarea lui Putin cu tarile din vest este artificiala, scopul este sa protejeze elita politica si sa distraga atentia de la un sistem corupt, a declarat Hodorkovski intr-un discurs sustinut in fata membrilor grupului de analiza Atlantic Council, relateaza Reuters.

Occidentul, inamicul de serviciu

Fost cel mai bogat om al Rusiei in urma cu 13 ani, Hodorkovski sustine ca toata incrancenarea lui Putin fata de Washington si Bruxelles nu este decat o mascarada menita sa-i pacaleasca pe alegatorii rusi.

"Racirea relatiilor a fost sugerata de elita politica din Rusia, care se agata de putere. Aveau nevoie cu disperare de imaginea unui inamic care sa distraga atentia populatiei de la corptia si ineficienta actualei puteri", a explicat fostul oligarh.

Imperiul petrolului pe care l-a detinut Hodorkovski producea, inainte de 2003, mai mult decat Qatarul, mai ales prin defuncta corporatie Yukos.

In urma cu 12 ani, Putin ar fi orchestrat arestarea lui Hodorkovski si a unui asociat al acestuia sub acuzatia de frauda si evaziune fiscala.

Firmele sale au fost confiscate de catre statul rus si impartite intre afaceristii "aserviti Kremlinului", dupa cum afirma chiar fostul afacerist rus. Hodorkosvki a fost gratiat de Putin dupa 10 ani de temnita. Pedepsele sale insumau 22 de ani de inchisoare.

Dupa eliberare, Hodorkovski s-a stabilit in Elvetia, ramanand unul dintre contestatarii liderului de la Kremlin.

Razboi Rece de durata

"Nu se intrevad sanse ale unei reconcilieri intre Rusia si Occident, atata vreme cat regimul lui Putin se mentine la putere", a precizat Hodorkovski.

"In Rusia un astfel de sistem este construit incat sa nu fie supus unui mecanism politic intern, tara fiind condusa dupa cum dicteaza dorintele unui singur personaj", descrie situatia fostul oligarh.

Intrebat daca are planuri de a candida pentru presedintia Rusiei, Hodorkovski a afirmat ca o asemenea idee nu are nicio valoare practica in acest moment.

Dar tot el sustine ca, mai devreme sau mai tarziu, Rusia va suferi o schimbare politica care va permite reintegrarea tarii in structurile occidentale si globale de putere.

Hodorkovski vede acest lucru petrecandu-se printr-o accedere a Rusiei la statutul de stat membru NATO si UE.

Ucraina, momeala pentru americani

Din punctul de vedere al lui Mihail Hodorkovski, Putin are toate motivele sa inghete pentru moment conflictul din estul Ucrainei.

Omul de afaceri rus a avertizat si asupra pericolului reprezentat de livrarea de armament Ucrainei, in conditiile in care opinia publica din Rusia este deja intoxicata de propaganda Kremlinului.

Hodorkovski crede ca majoritatea rusilor considera ca razboiul civil din estul Ucrainei este un conflict intre Rusia si Statele Unite.

"Livrarea de arme in Ucraina nu va face decat sa impinga evenimentele in aceasta directie.

Intrebarea este daca SUA este pregatita sa intre intr-un astfel de conflict si sa-l castige, pentru ca altfel se va interpreta ca o pierdere a razboiului de catre americani", a concluzionat dizidentul rus.

#conflict Rusia Occident, #mascarada Vladimir Putin, #Mihail Hodorkovski, #coruptie elita politica Rusia , #Presedintele Rusiei