Moldova, dovada clara ca Putin nu are nevoie de razboi sa cucereasca Ucraina

Miercuri, 21 Octombrie 2015, ora 16:46
7919 citiri
Moldova, dovada clara ca Putin nu are nevoie de razboi sa cucereasca Ucraina
Foto: Wikimedia

Pentru a intelege cum presedintele rus Vladimir Putin ar putea sa isi extinda influenta asupra intregii Ucraine, fara a mai fi nevoit sa intretina razboiul din Donetk si Lugansk, este de ajuns sa urmaresti ce se intampla in Republica Moldova.

De peste doua decenii, Rusia isi mentine influenta in zona controland un conflict inghetat din estul Moldovei. Ca si in Ucraina, populatia are o identitate fragmentata, iar sistemul politic se arata la fel de corupt, remarca analistul Bloomberg Marc Champion.

Filat, cazul de un miliard de dolari

Saptamana trecuta, mascatii politiei din Moldova au intrat in Parlamentul de la Chisinau pentru a-l aresta pe fostul prim ministru Vlad Filat, acuzat de procurori de implicare intr-o frauda bancara de aproximativ un miliard de dolari.

Retinerea fostului premier moldovean vine fondul unor tensiuni sociale declansate de nivelul ridicat al coruptiei din Moldova. Aparitia unui raport preliminar asupra fraudei efectuat de firma Kroll nu a facut decat sa toarne gaz pe foc.

Suma echivaleaza cu a opta parte din PIB-ul Moldovei si pare sa fi disparut in frauda bancara descoperita in toamna anului treecut.

Si mai grav, autoritatile de la Chisinau au evitat sa puna in practica recomandarea FMI de a lichida bancile afectate de pierdere, povara fiind pusa in sarcina contribuabililor moldoveni.

La debutul anchetei, toate probele legate de un personaj controversat, Ilan Shor, evidentiat si in raportul Kroll, au fost incarcate intr-o duba blindata pentru a fi transportate intr-un loc sigur.

Duba a fost imediat furata si incendiata cu toate dovezile din interior, fapt ca i-a permis lui Shor sa ramana in libertate, ba chiar sa si castige un mandat de primar intr-un oras de langa Chisinau.

Procurorilor moldoveni le-au mai ramas doar niste documente bancare si declaratia lui Shor pentru a-l incrimina in acest caz pe Vlad Filat.

Ilan Shoar il acuza pe Filat ca l-ar fi santajat sa ii dea 260 de milioane de euro, fapt ce l-a impins sa faca un intreg carusel de credite garantate prin alte imprumuturi, in morisca fiind introduse 3 banci comerciale.

Chiar daca acuzatiile lui Shor se dovedesc intemeiate, iar Filat neaga acest lucru, soarta celorlalte 740 de milioane de dolari ramane in continuare invaluita in mister.

O politica alambicata

Grupul de protestari Demnitate si Adevar, care cere implementarea unor politici anti-coruptie efective si imediate, este unul cu optiuni pro-europene, o viziune impartasita de majoritatea locuitorilor din Moldova.

Numai ca, spre deosebire de cele doua revolutii pro-democratie duse in Ucraina sau de "Revolutia Twitter" din 2009, care l-a adus pe Filat in fruntea guvernului de la Chisinau, de aceasta data, protestatarii contesta un guvern pro-european.

Situatia politica tensionata din Moldova risca sa provoace alegeri anticipate si sa deschida calea revenirii gruparilor politice pro-ruse la carma tarii.

Acceasi situatie se poate repeta si in Ucraina, daca guvernul de la Kiev va fi in continuare discreditat de incapacitatea sa de a se lupta cu coruptia.

Partidele pro-europene ar urma sa fie scoase de la putere, alte forte mai putin dispuse sa se orienteze spre Occident urmand sa le ia locul.

Indiferent ca vor fi partide de extrema dreapta sau formatiuni pro-Rusia, aceaste vor sluji oricum scopul lui Putin de a defiinta legaturile dintre Kiev si Bruxelles.

Pentru gruparea "Demnitate si Adevar" problema este ca reformele care tintesc eradicarea coruptiei nu convin nici afaceristilor care conduc formatiunile politice pro-europene din Moldova si nici partidelor orientate spre Moscova, protestatarii neavand de altfel nicio alternativa politica viabila.

Filat si-a facut banii prin prisma puterii politice, dat tot el este cel care a semnat acordul de liber schimb intre UE si Republica Moldova, asa cum de mandatul sau se leaga si eliminarea vizelor de calatorie in Uniunea Europeana pentru moldoveni.

Aceasta explica si de ce un protest organizat de partidele po-ruse din Moldova s-a axat mai mult pe distrugerea imaginii lui Filat decat pe tema generala a coruptiei.

Oligarhul suprem al Moldovei, Vladimir Plahotniuc, conduce al doilea partid din coalitia de guvernamant, iar ministrii si acolitii sai controleaza Justitia din Moldova, asa ca arestarea lui Filat nu are cum sa se fi petrecut fara consimtamantul lui Plahotniuc.

Plahotniuc si-a dat demisia din Parlamentul moldovean, dar acest lucru nu inseamna ca in spatele sau ies brusc mugurii democratiei, ori ca influenta sa asupra institutiilor guvernamentale nu este la fel de mare.

Moldova ramane in continuare corupta de liderii sai si de infuziile de bani venite din Rusia.

Spalare de bani

Raportul Kroll arata ca fondurile initiale din cazul de frauda bancara au provenit din Rusia.

Anul trecut, un raport al unui ONG i-a fortat pe procurorii moldoveni sa initieze o ancheta privind o operatiune de spalare a 20 de miliarde de dolari proveniti din 19 banci rusesti pe perioada 2010-2014. Suma reprezinta de doua ori PIB-ul tarii.

De anul trecut si pana acum, leul moldovenesc a pierdut 25% din valoarea sa in fata altor valute.

In acelasi timp, Rusia mentine embargoul pentru multe din produsele provenite din Moldova, vistieria tarii se arata goala, iar reformele cerute de FMI si Bruxelles implica o crestere a preturilor la utilitati si reducerea cheltuielilor statului.

Pare reteta perfecta pentru dezastru in cazul unui guvern discreditat. Actuala coalitie de guvernamant ar putea sa se mai agate de putere pana in primavara, deoarece nu se intrevad sanse de organizare a unor alegeri anticipate in lunile imediat urmatoare.

In acest caz insa, chiar si cei mai optimisti diplomati occidentali de la Chisinau cred ca victoria va reveni partidelor cu orientare pro-rusa.

Cel mai probabil acestea vor continua traditia coruptiei institutionalizate din Moldova, schimband doar beneficiarii.

Liderii gruparilor pro-ruse din Moldova sustin ca sunt decisi sa revoce intelegerile Chisinaului cu UE, indreptandu-se spre Uniunea Eurasiatica a lui Putin si sa apeleze mai degraba la Kremlin pentru bani, decat la FMI.

Multi dinte moldoveni, in special tinerii, nu vor fi multumiti cu aceasta turnura neastepta si, cel mai probabil, vor emigra. Dar chiar si asa, deznodamantul va fi privit ca o victorie la Moscova.

#criza politica Republica Moldova, #ancheta Vlad Filat, #frauda bancara, #influenta Rusia, #proteste chisinau , #Presedintele Rusiei