Paradoxul rusesc: Conflictele saracesc tara si cresc popularitatea lui Putin

Joi, 04 Septembrie 2014, ora 16:49
1973 citiri
Paradoxul rusesc: Conflictele saracesc tara si cresc popularitatea lui Putin
Foto: nbcnews.com

Nivelul de trai din Rusia a scazut dramatic dupa impunerea restrictiilor internationale impotriva patriei conduse de "tarul" Putin.

In mai putin de un an, cinci mari tour-operatori au dat faliment dupa impunerea restrictiilor la calatoriile in strainatate. Vanzarile de masini au inregistrat o scadere cu 20% a vanzarilor, laptopurile vandute in acest an sunt cu 33% mai putine decat in 2013, iar lista poate continua.

Devalorizarea rublei a retras generat si o crestere masiva a preturilor, masa monetara a Rusiei fiind in acest moment insuficienta. Situatia tinde sa revina la cea inregistrata la mijlocul anilor 90, moment in care locuitorii rusiei si ai altor state din CSI foloseau marfurile pe post de moneda de schimb, sau cu cea din Bulgaria sfarsitului aceluiasi deceniu, cand alimentele inlocuiau cu succes costurile de calatorie cu autobuzul in Sofia.

In mod paradoxal insa, increderea populatiei in liderul de la Kremlin este in plina crestere.

Situatia pare desprinsa din epoca stalinista, moment in care "Tatucul Popoarelor" era admirat neconditionat, in ciuda represaliilor luate impotriva propriilor conationali.

Vladimir Putin renaste in ochii concetatenilor sai dupa o perioada in care anosta politica a Kremlinului trezise il coborase pe presedintele rus in sondajele de opinie. Adapostirea omologului ucrainean Viktor Ianukovici, anexarea Crimeei si sfidarea Occidentului au ridicat brusc cota de popularitate a "presedintelui-jucator" din Rusia. Insa totul se petrece pe o deteriorare crescanda a nivelului de trai, fapt care da peste cap orice predictie depre evolutia ulterioara, apt observat si de analistii publicatiei Businessweek.

Conflictele cresc popularitatea

In noiembrie 2013, cota de popularitate a lui Putin era de 61 %, cea mai scazuta de la preluarea puterii in 2000. Criza ucraineana l-a readus pe liderul rus in pozitia de preferat al maselor largi, la sfarsitul lunii august, increderea rusilor in liderul de la Kremlin fiind de 84%, cu patru procente mai jos decat nivelul record atins in timpul razboiului de cinci zile din Georgia, din 2008, conform datelor prelucrate la Centrul Levada din Moscova.

Rusii au in fata lor un personaj care nu se sfieste sa foloseasca retorica propagandistica pentru a starni valuri de simpatie pentru politica sa nationalista, si in buzunare un gol din ce in ce mai mare, pe masura ce economia ruseasca este erodata de sanctiunile economice impuse de Uniunea Europeana si Statele Unite. Cat va mai urca in sondaje Vladimir Putin pe acest fond de degradare al nivelului de trai este o intrebare pe care toata lumea si-o pune.

Discurs de lider si saracie

Momentul Crimeea a fost unul care a renascut spiritul patriotismului in inimile rusilor, sustine Putin, care de atunci face apel necontenit la concetateni "sa stranga randurile si sa munceasca pentru binele tarii", lozinca ce aminteste direct indemnurile epocii stahanoviste din industria de stat a Rusiei.

Cat va suporta insa populatia situatia de "munca fara paine"?

"Mandria si patriotismul au renascut in Rusia, intr-un mod care aminteste de URSS, si de aceea populatia este dispusa sa sacrifice o parte din avantajele materiale. Cred ca este o situatie temporara, pe masura ce cresterea preturilor le va afecta veniturile, aceasta atitudine se va schimba", opineaza lectorul de sociologie economica Dilyara Ibrahimova de la Scoala de Inalte Studii Economice din Moscova. "Rusii iubesc liderii puternici, iar Putin este cu siguranta perceput ca un lider puternic", spune si Ivan Ceakarov, economist sef al Citigroup in Moscova.

Contra-ofensiva economica starneste aplauze

Dupa cateva luni in care Moscova a suportat cu greu sanctiunile economice impuse, guvernul rus a replicat prin interzicerea importurilor de alimente din tarile UE si Statele Unite. Masura, inlocul unei ingrijorari normale, a starnit aplauze la scena deschisa din partea populatiei. Iar indicii sondajelor sunt in acest moment aproape dati peste cap. Indicele de incredere al consumatorului a inregistrat cel mai mare salt din ultimii patru ani, iar increderea in economia locala este aproape de 70 de puncte, aproape triplu fata de cat inregistra in 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pradox rusesc, #predictii economico politice Rusia, #vladimir putin, #guvern rus, #criza economica rusia, #popularitate Vladimir Putin , #Presedintele Rusiei