Putin atinge coarda sensibila a rusilor. Foamea naste revolte

Joi, 13 August 2015, ora 18:22
5649 citiri
Putin atinge coarda sensibila a rusilor. Foamea naste revolte
Foto: Kremlin

Mana forte cu care Vladimir Putin a inteles sa actioneze in privinta alimentelor de contrabanda strecurate pe sub bariera embargoului impus produselor occidentale poate destabiliza puternic puterea din Rusia.

500 de tone de alimente distruse din 7 august si pana in prezent au starnit deja indignare pe plan intern, in contextul in care rusii sunt supusi unei continue presiuni economice si financiare, arata analistii Stratfor.

Razboiul sanctiunilor

La inceputul acestei luni, Rusia a sporit sanctiunile pentru multe din produsele alimentare de pe piata occidentala, ca o contra-masura luata la prelungirea sanctiunilor dictate de Vest in urma amestecului Moscovei in criza din Ucraina.

Desi doar unele produse sunt supuse embargoului Moscovei, razboiul sanctiunilor si contra-sanctiunilor, ca si deprecierea rublei, au taiat accesul unei mari parti a populatiei la alimentele venite din Occident.

In ultimul an, pretul mediu al alimentelor de pe piata din Rusia a crescut cu 20 de procente. Banala varza, de exemplu, a ajuns sa inregistreze un salt de 60% al pretului in primele luni ale acestui an.

Initial, Kremlinul s-a angajat sa stopeze cresterea rapida a preturilor la alimente, sa creasca productia agricola interna si sa gaseasca alte surse de import.

Intr-adevar, printre beneficiarii din afara UE, Serbia si Macedonia au avut cresteri de 35 pana la 200 de procente in exportul de alimente catre Rusia din ultimul an.

In schimb, traficul de alimente dinspre Occident spre Rusia a gasit alte portite prin care a putut intra pe piata: Belarus si Kazahstan.

Asociatia legumicultorilor din Europa sustine ca, in primele sase luni de la impunerea embargoului, exportul catre cele doua tari a crescut cu 141%, in cazul Belarusului, si cu 108 procente in cel al Kazahstanului. Ulterior, ambele tari au reexportat linistite marfa pe piata din Rusia.

Acte false

Dupa ce a reusit sa inchida si aceste brese, Moscova s-a trezit cu zeci de tone de alimente europene insotite de certificate false de provenienta, unele din Turcia, altele, -in cazul unui producator de branzeturi din Germania - direct din Rusia.

Peste 500 de tone de alimente au fost distruse de la inceputul acestei luni de catre Rosselkhoznadzor, agentia guvernamentala care supravegheaza importurile alimentare.

Cantitatea este infima in comparatie cu ceea ce se importa ilegal, dupa cum recunoaste chiar Sergei Dankvert, directorul Rosselkhoznadzor.

Calculele facute de acesta arata ca inspectorii sai reusesc sa depisteze abia 10% din importurile ilegale ajunse pe piata ruseasca. Ca sa obtina rezultate mai bune, inspectorii Rosselkhoznadzor verifica zilnic toate alimentele care intra in tara.

La vama din Smolensk, spre exemplu, 70 de transporturi de alimente au fost tinute in loc o zi intreaga pentru a fi verificate la sange. Insa, pentru a duce la capat ordinul "Distrugeti tot!" dat de Putin, agentia ar trebui cel putin sa isi tripleze personalul.

Cu jalba la "tar"

Distrugerea alimentelor nu este vazuta cu ochi buni de catre populatia tarii. 285.000 de persoane au semnat o petitie trimisa la Kremlin prin care cer ca alimentele confiscate sa fie impartite saracilor.

O alta propunere, lansata de parlamentarul Andrei Krutov, vizeaza trimiterea marfurilor de contrabanda in terioriile din estul Ucrainei devastate de razboiul civil.

In acelasi ton, opozitia a gasit o miza buna in a incinge spiritele in Rusia, amintind de cei 20 de milioane de locuitori ai tarii care traiesc sub limita saraciei.

Revolta s-a extins si printre sustinatorii lui Putin. Vladimir Soloviov, unul dintre moderatorii TV care lauda politica anti-occidentala a lui Putin s-a arata revoltat, in schimb, de actiunile Rosselkhoznadzor.

"Nu inteleg cum poate fi distrusa hrana", a rabufnit acesta. Este un punct de vedere pe care il sustin mai nou si capii Bisericii Ortodoxe de la Moscova, pana acum o luna, unii dintre aliatii strategici ai presedintelui rus.

Reactiile acestea par sa ii fi luat pe surprindere pe Putin si cei din jurul sau. Pana acum, guvernul rus a avut de infruntat putine critici in noul "Razboi Rece" pe care il poarta impotriva Occidentului.

Istoria foamei

Rusia s-a confruntat cu mai multe perioade de foamete intre 1920-1949. In 1921, 6 milioane de persoane au murit ca urmare a lipsurilor aduse de Primul Razboi Mondial si Revolutia bolsevica.

Alte 7 milioane de victime au fost inregistrate in doar doi ani, 1932-1933, in timpul colectivizarii fortate derulate in Kazahstan, Ucraina, nordul Caucazului, regiunea Volgai, sudul Uralilor si vestul Siberiei.

Ultima plaga lasata de foametea raspandita in intreaga Uniune Sovietica a facut 1,5 milioane de victime, intre 1947 si 1948.

Prosperitatea usoara care a aparut dupa prabusirea URSS a permis alimentelor occidentale sa inunde piata din Rusia.

Cand Putin a obtinut primul mandat in fruntea tarii a facut-o in baza promisiunilor de a asigura o aprovizionare cu alimente de calitate din surse stabile.

Acum insa nivelul de trai al rusilor a ajuns sa fie dictat de vointa Kremlinului de a-si incorda muschii in fata Occidentului. Chiar si in fata protestelor numeroase, guvernul rus nu da semne ca ar avea de gand sa dea inapoi.

Purtatorul de cuvant al Kremlinului, Dimitry Peskov, a declarat pe 10 august ca nu ar trebui ca situatia sa fie privita cu atata incrancenare.

In mod contrar insa, controversa privind alimentele de contrabanda ar putea duce la declansarea unor miscari sociale de amploare care sunt deja latente pe fondul crizei economice din tara.

Este un motiv care ii poate face pe oficialii de la Moscova sa renunte la controalele sistematice, ramanand doar cu rare actiuni de propaganda in care sa demonstreze ca au reusit sa mai sisteze un transport "important" de alimente interzise.

"Russia Is Destroying Its Food is republished with permission of Stratfor."

#embargo alimente Rusia, #vladimir putin, #alimente contrabanda Rusia, #foamete Rusia, #proteste Rusia , #Presedintele Rusiei