Putin, cu ochii pe cel de-al patrulea mandat la carma Rusiei

Vineri, 20 Septembrie 2013, ora 12:40
1224 citiri
Putin, cu ochii pe cel de-al patrulea mandat la carma Rusiei

Presedintele rus Vladimir Putin a fost extrem de energic in timpul discutiilor din cadrul forumului "Valdai", care s-a desfasurat joi in regiunea Novgorod. Seful statului rus a reusit sa vorbeasca pe subiecte legate de cele mai variate teme, incepand cu situatia din Siria si integrarea europeana a Europei si terminand cu problema casatoriilor intre persoane de acelasi sex.

Insa, potrivit cotidianului rus Utro, cel mai memorabil moment al discutiilor a fost altul: pentru prima data din momentul realegerii sale pentru un al treilea mandat prezidential, Putin a vorbit despre posibilitatea participarii sale si la alegerile din 2018.

In timpul forumului de la Valdai, presedintele rus l-a intrebat pe fostul premier al Frantei, Francois Fillon, daca acesta intentioneaza sa candideze in alegerile prezidentiale din 2017. Era evident ca fostul premier nu dorea sa vorbeasca despre planurile sale politice, astfel ca Fillon nu a gasit alta solutie decat sa-i aminteasca lui Putin ca el insusi nu a raspuns la o intrebare asemanatoare. Presedintele rus s-a "repliat" repede: "Si daca eu voi raspunde, veti raspunde si dv?". "Vom vedea", a incercat din nou sa se eschiveze Fillon. Dupa aceasta Putin a declarat ca nu exclude o asemenea posibilitate. Liderul rus a amintit ca si cancelarul federal al Germaniei, Angela Merkel, intentioneaza sa candideze pentru un al treilea mandat. "Si eu", s-a grabit sa raspunda francezul, relateaza Utro.

Dupa aceasta, seara a incetat sa mai fie una monotona, iar jurnalistii s-au animat in mod vizibil. Ulterior, secretarul de presa al lui Putin, Dmitri Peskov, a fost nevoit sa le explice reprezentantilor mass-media ca, "raspunzand la o intrebare neactuala si neoportuna, presedintele a spus ca intr-adevar nu exclude acest lucru". "La o intrebare retorica a fost dat un raspuns corespunzator", a declarat Peskov.

Insa, dupa cum subliniaza Utro, declaratia lui Putin nu a fost catusi de putin una spontana. Discutia pe subiect a fost initiata chiar de el, iar schimbul fuger de intrebari-raspunsuri cu Fillon l-a dus, ca si cum intamplator, la raspunsul dorit.

Ce contracandidati are liderul rus

In pofida faptului ca, din momentul in care Putin a preluat din nou functia de presedinte al Rusiei a trecut nu atat de multa vreme si pana la urmatoarele alegeri prezidentiale mai este destul, problema privind succesiunea puterii se pune deja destul de acut. O confirmare a acestui lucru poate fi considerata operatiunea "alegerile pentru primaria Moscovei", in urma carora au fost subminate pozitiile unuia dintre potentialii succesori ai lui Putin in functia de presedinte: Serghei Sobianin.

Inainte de aceasta, din lupta pentru "marele trofeu" a fost scos alt posibil contracandidat: Dmitri Medvedev. Ceva timp in urma, premierul a declarat in mod deschis ca o concurenta intre el si Putin in alegerile prezidentiale nu este posibila. In aceasta situatie, declaratiile de saptamana aceasta ale presedintelui Putin cu privire la posibilitatea de a candida el insusi exclude posibilitatea ca Medvedev sa participe la alegerile din 2018.

Este absolut evident ca intrebarea referitor la cine se va afla la conducerea statului rus dupa 2018 nu poate sa nu preocupe elitele aflate la putere si cele de langa ea. Pentru linistea sa, Putin a preferat sa dea de inteles inca de pe acum ca nici el, nici anturajul sau nu intentioneaza sa lase puterea din maini, chiar daca el insusi nu are o viziune definitiva asupra actiunilor sale spre sfarsitul actualului mandat prezidential.

De altfel, chiar si acum este greu ca cineva sa creada ca, in 2018, Putin si echipa sa vor decide in mod benevol sa cedeze cuiva locul in cursa prezidentiala. Cu timpul, anturajul multor importanti demnitari va incepe sa exercite destul de mare influenta asupra 'patronului', taindu-i in mod ascuns sau deschis orice cale de a se retrage. Aceasta ordine poate fi schimbata doar prin formarea la cel mai inalt nivel a unui nou grup politic mai puternic, cum s-a intamplat si in cazul lui Eltin. Cu toate acestea, astazi este foarte clar ca Putin si anturajul sau au luat la cunostinta greselile predecesorului lor, conchide cotidianul rus.

#Putin presedinte Rusia, #mandate presedinte Putin, #alegeri Rusia Putin, #opozitie Putin Rusia , #Presedintele Rusiei