Putin face apel la evitarea politizarii proiectului South Stream

Miercuri, 25 Iunie 2014, ora 10:28
1197 citiri
Putin face apel la evitarea politizarii proiectului South Stream

Presedintele rus Vladimir Putin a facut apel marti, la Viena, la evitarea oricarei politizari in ceea ce priveste constructia gazoductului South Stream, subliniind ca de acest proiect, ce prevede aducerea gazelor naturale ruse in Europa ocolind Ucraina, va profita atat Rusia, cat si Uniunea Europeana, transmite RIA Novosti.

"Trebuie evitata orice politizare, Rusia si partenerii nostri din Europa au nevoie de acest proiect", a afirmat presedintele rus in cadrul unei intalniri cu oameni de afaceri austrieci.

In context, liderul de la Kremlin a adaugat ca "proiectul South Stream este cu certitudine unul european, intrucat participantii si actionarii acestuia sunt societati italiene, franceze si germane".

In aceeasi problema, seful statului rus a acuzat Washingtonul de incercarea de a submina proiectul South Stream, intrucat, a spus el, SUA doresc si ele sa livreze gaz in Europa.

"Purtam negocieri pe marginea contractelor cu partenerii nostri, nu cu tari terte. Nu ne mira faptul ca prietenii americani sunt nemultumiti de South Stream (...), intrucat ei insisi doresc sa livreze gaz pe piata europeana", a afirmat presedintele rus in urma discutiilor avute marti cu omologul sau austriac Heinz Fischer.

South Stream ocoleste si Romania

Gazoductul South Stream ar urma sa treaca prin Marea Neagra spre tarile din Europa Centrala si de Sud, in scopul diversificarii livrarilor de gaz in Europa si reducerii dependentei fata de tarile de tranzit. Pentru realizarea proiectului, Rusia a semnat acorduri bilaterale cu Austria, Bulgaria, Ungaria, Slovenia, acorduri care, potrivit Comisiei Europene, incalca legislatia comunitara.

Ministrul rus al energiei, Aleksandr Novak, denunta recent presiunile exercitate de Comisia Europeana asupra tarilor participante la proiectul de gazoduct South Stream, indeosebi la adresa Bulgariei.

Comisia Europeana a solicitat Bulgariei sa-si suspende lucrarile la South Stream pana cand proiectul va respecta toate reglementarile prevazute de al Treilea pachet energetic al UE, care interzice ca transportul de hidrocarburi, extractia si vanzarea acestora sa fie realizate de catre una si aceeasi companie, in acest caz fiind vorba de concernul rus Gazprom.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiect south stream, #vladimir putin, #constructie gazoduct South Stream , #Presedintele Rusiei